В „къщата на духовете“ на „Опълченска“


В „къщата на духовете“ на „Опълченска“
Тази архивна снимка от 16 март 2008 г. показва уникалната градска среда в квартала през годините, когато кметуваше Бойко Борисов
19 Юли 2011, Вторник


Немалко българи таят в сърцата си добри чувства към къщата-близнак на софийската улица „Опълченска” 64-66,


Автор: Анна Петрова

построена някъде в първите години след освобождението от турско иго. Едни - защото това е домът, в който е живял от 1888 до 1923 година известният комунистически деец Георги Димитров, а други – тъй като по същото време другата половина на паянтовата постройка е обитавана от Петър Дънов, основоположник на т. нар. Бяло братство.

Може би е ирония на съдбата, но през годините и двамата – Димитров и Дънов, са титуловани с уважителното „Учителя”, и двамата имат своите почитатели и до днес. Тази къща-близнак, заедно с малка част от прилежащото й дворно място и досега присъства в списъка с паметници на културата с национално значение.

В един друг списък – на 100-те национални туристически обекта – къщата на Георги Димитров е заменена от музея му. По-точно от някогашната й нова сграда, станала през 1992 г. Национален политехнически музей и стопанисвана от Министерство на културата.

Годините и липсата на поддръжка са сложили тежък отпечатък върху всичко в двора на „Опълченска” 64-66, където цари повсеместна немара. Но през май т. г. Министерство на културата обяви обществена поръчка за „Ремонт на сградата и  благоустрояване на дворното пространство на Национален политехнически музей - гр. София”.

В обявлението, което лесно може да се намери в интернет, изрично е написано, че проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Пълната документация по ремонта е над 100 страници и авторите й биха могли да бъдат упрекнати в дребнавост, ако всъщност не бяха изпълнили точка по точка европейските изисквания за подобен род документация. Но така поне става ясно, че настилката от обли речни камъни в двора (калдаръм) ще бъде подменена от плочник от дялани камъни с размери… и т.н.
Къщата на Димитров-Дънов ще бъде пазена, но не и ремонтирана.

Тайната, която знаят всички
В тихия двор на „Опълченска” наистина има някаква странна енергия, от която те побиват тръпки. Тя обаче се генерира не от полусъборената някогашна обител на Димитров-Дънов, а от сътрудничеството между държавния Национален политехнически музей и две църковни секти.

В киносалона на музея провеждат своите богослужения църква „Мисията” и църква „Благодат” (известна също и като „Блага вест”), която дори е посочила музея като свой постоянен адрес за контакти. Втората от тези църкви има свое онлайн-радио, а първата - страница и във „Фейсбук”, от където научаваме следната информация:

„През годините служението работи усилено всред лишените от свобода, организира евангелизационни кампании и християнски концерти из страната. Постепенно нараства нуждата от организирано провеждане на събрания за хора, които са излежали своите присъди, и такива, които са наркозависими”.

От киносалона на Националния политехнически музей проявите на тези църкви редовно се излъчват от Християнската адвентна online телевизия. Тя е създадена от екип на Църквата на адвентистите от седмия ден в България и започва да излъчва на 10 март 2007 г. Нейната цел е „да предложи видеопродукция в интернет на духовна тематика, покриваща широка аудитория”.

И сега „десертът” към информацията за присъствието на двете протестантски църкви в Националния политехнически музей: лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров членува в „Блага вест”!

Това обаче е личен избор на човека и политика Мартин Димитров. По-интересното е как министърът на културата Вежди Рашидов се отнася към кооперирането между неговия подведомствен музей и протестантските църкви?!

Два пъти по-интересно е как ще реагира на тази вест показно набожният  Бойко Борисов, който откакто е премиер, не пести държавните помощи за храмовете на Българската православна църква.

Културният ни министър Вежди Рашидов, стига да не го уволни началникът Му, смята да възстанови атмосферата на мавзолея на Георги Димитров. По думите му, казани в края на 2010 г. при откриването на изложба в столична галерия, това ще стане в сградата на Министерството на културата при централата на КАТ в София.

Идеята е в нея през пролетта (дето отмина – б. а.) да бъде открит музей на тоталитарното изкуство, като мавзолеят ще бъде експониран в бункер в двора. Скулпторът с министерски портфейл бил скътал навремето части от вратата на мавзолея и сега смята да я постави на този бункер. „Вътре ще има и съответно осветление и восъчна мумия на Димитров”, обеща той.

Както би казал незабравимият Радой Ралин: „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра”.


А това е къщата на Димитров-Дънов в днешни дни. Дори и портите в изгнилия стобор са като братя-близнаци Мартин Димитров за вярата  Снимка: evangelsko.info „Уикипедия” ни представя работещия музей с този фотос

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки