Пенсионирани военни се окопаха в МО


Пенсионирани военни се окопаха в МО
Министърът на отбраната Аню Ангелов – също военен пенсионер, безочливо прикрива броя на колегите си, окупирали структурите на МО Снимка БНР
09 Юли 2011, Събота


Изключително нагъл опит за измама и заблуда на журналисти направиха чиновниците от Министерството на отбраната,

Автор: Лъчезар Лисицов

начело със заместник-министъра Августина Цветкова. В опит да разберем колко пенсионери работят в МО в момента, ние отправихме официално запитване съгласно Закона за достъп до обществена информация.

Вместо да отговорят коректно обаче, началниците в дирекция „Човешки ресурси“, забележете – пенсионирани военни, ни изпратиха табличка (вж. долу), в която е описан броят единствено на тези, които са се пенсионирали по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване.
Това са лица, които не са били военнослужещи, а получават пенсия на общо основание – като навършили пределната възраст от 63 години за мъжете и 60 години за жените. Под документа, който получихме, стои подписът на зам.-министър Цветкова.
Тарикатите явно са се надявали да не четем внимателно и наистина за малко щяха да ни вкарат в капана.

Опитите ни да се свържем за обяснение с шефа на отдел в дирекция „Човешки ресурси“ - пенсионираният военен Веско Маринов (какво име само), който е изготвил справката, удариха на камък. Телефонът му даваше постоянно свободно. Началникът му – Иван Иванов, директор на дирекцията, също пенсиониран военен (!), пък се оказа абсолютно недостъпен. Той дори си има секретарка, която „любезно“ ни уведоми, че не е възможно да разговаряме с него под никакъв предлог.

Това, което все пак става ясно от справката, която получихме, е, че в МО в момента работят 548 пенсионери, които не са били под пагон. Това представлява близо 6% от всички цивилни служители в структурите на министерството.

За съжаление, само можем да гадаем какъв е броят на пенсионираните военни – обикновено бивши старши и висши офицери, получаващи тавана на пенсията от 700 лв. и продължаващи нагло да се хранят от държавната софра.

Логично е той да е много по-голям, ако съдим по шуробаджанашките принципи на назначенията в МО. Фактът, че абсолютно неоснователно за шеф на „Човешки ресурси“ е сложен отново пенсиониран шапкар, говори сам по себе си. 

Самият министър на отбраната Аню Ангелов е също бивш генерал и винаги отговаря уклончиво на интереса на журналистите по темата.

Както е известно, военните имат право да се оттеглят рано – след само 25 години стаж, от които се изисква 16 години и осем месеца да са служили в структурите на МО. Освен това те не плащат и осигуровки, здравното и пенсионното им осигуряване се покрива също изцяло от държавната хазна.

В БА открай време се е превърнало в обичайна практика да се назначават  уволнили се старши и висши офицери, т.е. хора, командвали военните, които пък началстват в момента в поделенията на МО. Това от своя страна води до една специфична, порочна лоялност към бившите офицери-ветерани.

Не рядко се случва да не се знае кой кого командва и кой каква работа всъщност върши. Да не говорим, че често се измислят и нови щатове, именно за удовлетворяване щенията на пенсионери, на които им е много трудно да се откъснат от военната „трапеза“ на млада възраст – 50-55 години.

Отделна тема е, че повечето от тях са на синекурни длъжности и са предани на старата система на Варшавския договор по разбираеми причини. Такива хора масово дерибействат в стратегическата структура – самото Министерство на отбраната. Затова и не бива да ни учудва, че ни е толкова трудно да се адаптираме към структурите на НАТО, в което се включихме преди близо десет години.


Това ни изпрати зам.-министър Августина Цветкова. В тези бройки не са включени бившите военни, а само обикновените пенсионери, работещи в структурите на МО

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки