Ангелите... на Юлия


Ангелите... на Юлия
В стария панелен блок са стаени мечтите на Юлия – да бъде заедно с децата си
23 Юни 2011, Четвъртък


Защо си ги родила тези пет деца? Държавата ли е длъжна да ти ги издържа? – с подобни упреци бездушните чиновници в Община Нова Загора

Автор: Гергана Господинова

посрещат молбата на 36-годишната майка на пет деца Юлия Цветкова да не бъде гонена от общинското жилище. Заради неплатени наеми безскрупулните чиновници от месеци притискат беззащитната българка да напусне апартамента доброволно, дори я заплашват, че ще я изведат от там с общинска полиция.

При първата ни среща сълзите в очите на Юлия бликаха неспирно, докато ми разказваше за арогантното отношение на общинските служители, за ужаса и страха, които я връхлитали всеки път при мисълта, че ще остане на улицата с петте си деца.

И от Общинския съвет на Нова Загора не й подали ръка. Молбата й за помощ дори не стига до разглеждане в комисията по социални дейности и вероятно е потънала в нечие чиновническо кошче за отпадъци.

Орисията да бъде многодетна майка се превръща в най-големия кошмар за младата жена, която след раждането и на най-малката си рожба остава без работа за дълго време. Всеки работодател, при който е кандидатствала, отказва да я назначи с дискриминационното оправдание, че заради петте деца можело да й се налага често да излиза в болнични.

Единствените средства, с които Юлия разполага, за да се грижи за малките Роза, Минка, Мария, Динко и Надя, са детските надбавки – общо 170 лева на месец. Тази нищожна сума пари едва стига за насъщния, и от нея нищо не остава за наема и месечните сметки. Електроразпределителното  дружество няма милост и оттам хладнокръвно спират захранването на жилището.

Юлия обаче не спира да търси начин за по-добър живот, защото иска достойно да отгледа децата си, а не да ги захвърли в някой дом. Усилията на младата майка най-накрая се увенчават с успех – тя намира не само работа, но и разбиране при собственичката на малко заведение в Нова Загора.

Дора Трифонова също е от многодетно семейство – отрасла е с двама братя и една сестра и затова разбира проблемите й и я окуражава да търси правата си.

Започването на работа връща надеждата у Юлия. Това, което пречи щастието й да е пълно, е, че се налага да живее разделена от децата си. Заради ангажиментите си на работното място тя е принудена  да изпрати Роза, Минка, Мария и Динко при баба и дядо в село Загорци, а лошите условия в общинското жилище прокуждат 12-годишната й дъщеря при другата баба, която живее в града – нали все пак трябва да ходи на училище.

А в отдалеченото на 8 км от общинския център Загорци такова няма, както няма и детска градина, че и здравен пункт дори.

Прекрачвайки прага на спретнатия двор на бабата и дядото, по нищо не може да се разбере, че там живеят малки деца. От никъде не се чува детски смях и типичната за палави хлапета глъч, не се виждат и разпилени играчки.

Просто защото… тези дечица на Юлия нямат играчки. Единственото им разнообразие е малка люлка, направена с любов от техния дядо. Дори и тя обаче показва живота в нищета, защото представлява парче стара дъска, завързана с канап.

При втората ни среща с Юлия животът й е по–различен.
След безкрайните моменти на отчаяние и неравна битка с институциите, многодетната майка най-сетне е получила подкрепа от добри и сърдечни съграждани.

А натрупаните задължения за наем на общинското жилище и за неплатена електроенергия вече са изчистени, като за тях се погрижиха от ръководството на телевизия СКАТ. 

След две години в тъмнина в дома на Юлия вече има електричество, а след като първата молба за помощ до Общинския съвет на Нова Загора беше потулена, оттам вече обещават втората да бъде разгледана от комисиите.

Дали местните съветници ще проявят  човеколюбие и отговорност предстои да разберем. Засега Юлия вярва, че мечтата й как наесен първокласникът Динко, хванат за ръчичка с мама, ще може да прекрачи училищния праг като другите българчета, все пак ще се сбъдне. Както в сънищата й.


Всички се радват да прегърнат мама... Единственото забавление за малчуганите в двора на баба и дядо е самоделната люлка Петгодишната Мария и братчето й Динко, на 6 години, неотдавна за първи път вкусиха шоколад

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки