Кметски спонсор превърна дюни в двор


Кметски спонсор  превърна дюни в двор
“Дворчето” на хотел “Пясъчни лилии” е захапало част от плажната ивица - факт, който убягва единствено на контролния орган РИОСВ
04 Юни 2011, Събота


В продължение на стотици години вятърът като виртуозен скулптор е извайвал песъчинка по песъчинка край морския бряг уникалните пясъчни фигури на елегантни дюни.


Автор: Диана Славчева

Хълмистите навявания защитават сушата от вълнението на морето по време на буря и дават убежище на множество безгръбначни животни и редки и застрашени видове земноводни, влечуги и бозайници.

Само в тях може да виреят редица специфични растения като крайморски ветрогон, морска горчица, пясъчна метличина, вълмо, приморска люцерна, пясъчен ечемик, пясъчна псама и много други видове.


Изключително ценна е пясъчната лилия – ароматна нежна красавица, оцеляла до наши дни от времето на терциера.  Днес обаче нейните естествени находища по българското черноморско крайбрежие са силно застрашени от безогледната му урбанизация и безотговорното отношение на туристите към родната природа.

Законодателят е предвидил дюните да бъдат обявени за природни забележителности и защитени територии. Според закона за устройство на черноморското крайбрежие те са публична държавна собственост, която не може при никакви условия да бъде обявявана за частна. Върху тях, естествено, е забранено всякакво строителство.

Нормативният акт изобщо забранява изграждането на каквито и да било сгради и върху плажната ивица и 100-метровата ивица навътре от морския бряг. Като изключение, ако теренът не е плаж, е допустимо единствено ниското строителство на обекти с височина до 7 м.

Напук на тези разпоредби, досами прибоя край созополския къмпинг «Веселие» се издига 5-етажен хотелски комплекс. Бетонният мастодонт вече има акт 16 и предстои въвеждането му в експлоатация. Той носи името на едноименния резерват «Пясъчни лилии» и е обявил в сайта си, че «буквално граничи с резервата».

Наши читатели свидетелстват, че част от сградата е построена върху пясъчни дюни, като върху пясъка е насипана пръст, озеленена с грижовно поддържан райграс. Пясъкът от дюните дори е използван директно като строителен материал на обекта. Нашият екип пък се натъкна на табела, набучена директно върху дюните и обявяваща, че това е «Частна собственост»!

За обикновения човек всичко това несъмнено е фрапиращо незаконно. Но за институциите, призвани да се грижат за спазването на законите, подобно безобразие е напълно оправдано. Формално погледнато, всичко със строителната документация на обекта е наред.

Разрешението за строителството е издадено миг преди Закона за черноморското крайбрежие да влезе в сила. И тъй като той няма действие със задна дата, се приема, че ваканционният комплекс е напълно законен.

От официалния отговор на РИОСВ-Бургас до редакцията става ясно, че имотът дори не попада в защитена територия, тъй като още «преди промяната на предназначението на земята е бил непроизводителна горска територия – дворно място, а не пясъчни дюни»! 

Подобна интерпретация на реалността наподобява начина, по който дяволът чете евангелието. При положение, че всеки може да установи наличието на дюни край и под хотела с просто око, родните институции да твърдят, че това е дворно място, а не пясъчни дюни, е повече от скандално. Но все пак е факт! Или от бургаското РИОСВ се опитват да ни убедят, че ни се привиждат миражи.

От същото писмо на екоинспекцията разбираме още, че в интернет страницата на хотелския комплекс «неправилно е посочено, че същият граничи с резерват «Пясъчна лилия». Той, резерватът, бил на 1,4 км от комплекса, а в съседство с него се намирала природната забележителност «Нос Агалина» и «Пясъчни дюни местност Каваците».

Естествено – незасегнати от «законния» строеж. Според Уикипедия, «площта на защитената местност е била намалена, като обществена тайна е, че това редуциране на защитената територия е извършено под натиска на собствениците на съседен туристически комплекс».

Дворното място край морския бряг е придобито по изпитаната схема чрез прословутите заменки от близкия до Йордан Цонев бизнесмен Йосиф Спиридонов, известен сред приятелите си като Йоско.

За него се говори, че е един от спонсорите на предизборната кампания на созополския кмет Панайот Рейзи. Предприемачът участва в управлението на десетина фирми, занимаващи се с най-разнообразни дейности – земеделски услуги, търговия, транспортни услуги и дори търговия с горива.

По непотвърдена информация, освен „Пясъчни лилии”, той притежава и други хотели по Южното Черноморие. Новата му тръпка се казва „Палмов център” и наскоро щедро окичи безвъзмездно Бургас с 300 екзотични палми.

Според друга информация, земята край къмпинг Веселие в размер на близо 6 декара не е заменена, а е закупена от горския фонд от „Ай джи холдинг” за 61 157 лв, или по 5,3 евро на квадратен метър, а след това е препродадена на Спиридонов за много повече пари естествено. Съсобственици на „Ай джи холдинг” са Георги Стриков и Иван Георгиев.

Имената на двамата пловдивчани бяха замесени в скандала с придобиването на 17 дка земя на територията на бившия къмпинг „Златна рибка”. Заради неизгодната за държавата заменка, извършена ден преди да бъде приет Законът за заменките, преди 2 години бе повдигнато обвинение срещу бившия шеф на Националната агенция по горите доц. Стефат Юруков.

Независимо как е придобита собствеността върху терена под комплекс „Пясъчни лилии”, е странно как е направена Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), като той на всичко отгоре попада в защитена по директивата за птиците на Натура 2000 зона.

Дори и за неспециалистите е очевадно, че бетонното недоразумение, проектирано лично от зам. декана на архитектурния факултет на УАСГ арх. Калин Тихолов с размаха и помпозността на НДК, налазило направо на плажа, на 5-6 метра от вълните, няма как да не се отрази неблагоприятно на специфичната крайморска растителност и животинския свят, който обитава полуунищожените дюни, пардон – дворно място, и започващите непосредствено до стените му уникални скални образувания, фиорди и скали на нос Агалина. Защото на всички е ясно къде точно ще се изливат фекалните и отпадните води, които неизбежно ще се „произвеждат” от обитателите на този мастотонт.

Нека само си представим за какви количества става дума – освен жилищата, които са 102, в комплекса ще функционират още кафе бар, открит бар, ресторант, СПА център, търговски обекти и пр. Така че романтиците, които посмеят да си разпънат палатка тук, както в добрите стари времена, най-вероятно много бързо-бързо ще се изнесат от района със стиснати носове и възклицания като в онази реклама на ароматизатори: „Уф, че мирише”...

Само дето не съществува такъв ароматизатор, който да успее да премахне лошите миризми от поредния засран участък от красивата българска природа. Където още отсега смърди – на екскременти, екологично престъпление и чиновническа безотговорност.


Шефът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев можеше поне да си изтегли сателитна снимка, преди да пише глупости Тази табела, и без друго добре скрита в храстите, не стряска никого

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки