Кръстосвай дух със огнен меч...


19 Май 2011, Четвъртък


На 11 май Българската православна църква чества паметта на светите братя Кирил и Методий, чието дело – създаването на старобългарската писменост –


Автор: Стоян Георгиев

ляга в основата на т. нар. „преславско-славянска цивилизация”, изградена и утвърдена от усилията на св. княз Борис І – Покръстител, цар Симеон Велики, от учениците на солунските братя св. Климент Охридски, св. Наум и св. Ангеларий, както и от техните възпитаници Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър и много други.
Удивително чудо е един народ да оцелее пет века под чуждо иноверско робство, изпълнено с ужаси и варварство, и да устои на непрекъснато стоварващите се върху му   фатални превратности на съдбата. Кое го е крепяло, на какво се е уповавал, на какво се е надявал, когато се е изправял пред горчивите изпитания на историята?
Отговорът е пред нас, но ние толкова сме се отдалечили от всякакъв стремеж да опознаем собствената си историческа участ в цялост, та всичко в нея ни изглежда странно и чудновато. Свикнали сме да я мислим и разнищваме на парче, а всичко е така свързано и взаимозависимо, че логиката му надминава дори математическите закони на битието.
Освен това епохата на княз Борис І като че ли започна да се неглижира и забравя в полза на някакви измислици за нашия прабългарски произход. Напоследък се навъдиха всякакви непотвърдени от фактите легенди и басни. Нароиха се и доста тантристи и върли последователи на колобри и чъргубили с плитки по бръснатите глави, та вече се питам дали цялата ни нация не трябва вкупом да се втурне към лудницата.
На 2 май беше светият ден от кончината на княз Борис І. Никой не я отбеляза. Това е все едно евреите да забравят за Мойсей, французите – за Карл Велики, гърците – за Перикъл, италианците – за Октавиан Август, а русите – за Петър Първи. Да, но ние не само забравяме такава светла дата, но и хич не искаме да я знаем. А като не искаме да я знаем, не можем да си дадем отговор на основни и съдбовни въпроси за нашия път през времето. Още повече, че все още нямаме никаква стройна философия на родната ни история.
Но все пак има хора, които бдят над българската нация. И те със сигурност ще ни отговорят на въпроса за духовния ни стожер, за нашата опорна точка, която ни удивлява и днес при повсеместния геноцид над отечеството ни.
Най-верният ориентир в тази насока ни е дал видният руски византолог, славист и приятел на България академик Дмитрий Лихачов, който заявява: „Дейността на светите братя Кирил и Методий и онази държава на духа, която те създадоха, имаха значение за запазването на българската народност, а впоследствие на нацията, за нейния културен подем и развитие, имаха значение за цялото славянство”.
Ето в тази „държава на духа” е разковничето на нашия отговор. Тя е пречупила византийските коварства и кървавия турски ятаган, тя е устоявала в нетърпими и невъобразими страдания и изпитания и е крепяла народностното ни съзнание. Защото, както пише нашият виден възрожденец преп. Софроний Врачански: „Сос такава е скопост световното царство – никоги никому не е твердо и не стои у еднии руце...”.
Над постоянно менящите се социално-политически строеве, над времето и пространството сияе вечно в съкровищницата на нашата национална слава великата „държава на духа” на светите братя Кирил и Методий, крайъгълният камък на нашата култура и държавност, на нашата вяра, любов и надежда.
Нали тъкмо на техния подвиг в името на просветата и възраждането на народа ни Константин Преславски посвети едни от най-вдъхновените и възторжени слова в старобългарската поезия:
Голи са без книги всички народи,
не можейки да се борят без оръжие
с противника на нашите души,
и готови за плена на вечната мъка.
Аз пък казвам: голи са без жаждата за знания душите ни и зъзнат от студа на невежеството. Непросветеният народ, отчужденият от собствената си духовност и култура, убиващ собствения си език, ерозирайки го ежедневно с чуждици и латиница, незнаещ и безхаберен към своята история, непочитащ своите национални герои е обречен на гибел и забрава. Неслучайно китайският философ Конфуций, като видя, че пред родината му се изправят неумолими проблеми, се обърна към древните писания и истории, за да съхрани духа на народа си.
Какво правим обаче ние днес? Нима се занимаваме с делото на светите солунски братя, нима го изучаваме, пропагандираме и популяризираме? Тук не говоря за специалистите филолози и историци, а за своите съотечественици.
Как те осмислят този велик национален празник? Не минава ли и той по инерция през богатите трапези и веселите лакърдии? Нашият гениален поет Христо Ботев беше писал за подобни чествания на този свят ден следното:
„У нас на тоя праздник патриотите четат слова и речи, разказват за заслугите и деятелността  на светите мъже, предъвкват и кълчеват историческите и съвременни истини, играят народни игри, пеят „народни” песни, пият, ядат и се веселят... Какъв срам и присмех за паметта на ония, които така енергично и самоотвержено  са работили за ползата  и за свободата на нашия народ!”.
Да се надяваме, че тази вечна история вече няма да се повтаря и ние ще отдаваме заслужена почит на нашите велики славянски учители както подобава.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки