"Югоагентът" Миролюб Гаич с трета присъда


Миролюб Гаич в Добричкия съд през февруари 2008 г., когато получи първата си присъда
11 Май 2011, Сряда


В сряда, на заседание на Добричкия съд по наказателно дело за присвояване на голяма сума пари, скандалният сръбски бизнесмен Миролюб Гаич призна вината си

Автор: Пламен Николов

и всички обстоятелства в обвинителния акт и поиска процесът да се гледа като съкратено съдебно следствие – процедура, при която магистратите са длъжни да наложат наказание под предвидения в закона минимум. Служителите на Темида му дадоха 4 години затвор
Това е третата присъда срещу сръбския бизнесмен. В началото на 90-те години на миналия век той се появи в Добрич и започна да върти търговия с бяла техника чрез фирмата си „Югоагент експорт-импорт”.
През 1994 г. основа и сдружение „Югоагент”, в което примамваше вложители да депозират пари с обещания за висока лихва – между 120 и 150 % годишно. По думите на самия Гаич само в Добрич той е спечелил доверието на 12 000 души, а броят на вложителите му в цялата страна достигнал 85 000.
В средата на 2005 г. пирамидата на Гаич рухна и хората си поискаха обратно парите. Но малцина ги получиха. Повечето от тях бяха „обезщетени” с нискокачествена техника на високи цени.
През февруари 2008 г. Миролюб Гаич бе признат за виновен и осъден на 4 години затвор за това, че е измамил седем вложители. Сърбинът престоя 4 месеца в трудово-поправително общежитие във Варна и бе освободен предсрочно с условна присъда.
През юни 2009 г. Гаич бе осъден на пробация и 800 лв. глоба заради неплатени през 2003 г. данъци. Обвинението, по което сръбският бизнесмен се изправи за трети път пред Темида, е за присвояване.
Според прокуратурата в периода 11 юли –10 ноември 2003 г. при условията на продължавано престъпление като управител на „Югоагент Добрич” ООД  Миролюб Гаич присвоил 108 708 лв., собственост на търговското дружество. Сърбинът съставил 41 фалшиви фактури за ремонтни дейности в универсалния магазин в Добрич, който през 2003 г. бе собственост на „Югоагент”.
Ремонт всъщност не е извършван. Тезата на Гаич е, че неистинските фактури бил съставял по изрично настояване на фирми от Перник и София, с които работил.
Сръбският бизнесмен твърди, че трите присъди са резултат от злонамерена и тенденциозна кампания срещу него, чиято цел била да съсипе бизнеса му. В момента Гаич се занимавал с посредничество в търговията с олио и брашно. В съдебната зала той заяви, че на подсъдимата скамейка трябвало да има надпис  „Запазено за Миролюб Гаич”.
Десетките хиляди „опарени“ от сърбина българи, които му се довериха и се разделиха със спестяванията си, кътани левче по левче цял живот, със сигурност обаче не са доволни и този път от родното правосъдие. Те искат да видят измамника задълго зад решетките.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки