Цветанов не пуска СРС-тата


Цветанов не пуска СРС-тата
Цветан Цветанов, който е и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ не иска да се откаже от контрола върху СРС
08 Април 2011, Петък


Лобито на Цветан Цветанов в парламентарната група на ГЕРБ няма да допусне МВР да загуби контрола над използването на специални разузнавателни средства (СРС).
Ресорната подкомисия преди повече от месец излезе със становище, че трябва да има промени в закона, с които  подслушването да мине към правосъдното министерство. А разрешението за използване на СРС, когато става дума за национална сигурност, да се дава от парламента.


Автор: Найден Хадживасилев

Депутати коментираха, че Цветанов, който освен вътрешен министър е и шеф на предизборния щаб на на ГЕРБ, не иска да се лишава от слухтенето като сериозна възможност за водене на предизборна борба. Според тях след предстоящите местни и президентски избори вече ще е твърде късно да се правят каквито и да са промени в закона и нещата ще останат в този си вид.
Цветанов вече си позволи веднъж да чете записи от СРС от парламентарната трибуна, за да обвини лекари от болницата в Горна Оряховица, че умишлено са умъртвили новородено. Впоследствие експертиза доказа, че това не е вярно.
В парламента коментират още, че атаките към силовия министър и премиера Бойко Борисов през последните седмици са стихнали. Според тях това означава, че най-вероятно ръководството на ГЕРБ е постигнало някаква договорка с онези, които преди време наричаше октопод. Именно кръгът около Алексей Петров бе основния източник на флашки със СРС-та.
Предложенията на подкомисията за промени в закона бяха в резултат на нейното разследване на скандала с изтичането на записи от СРС, от които се разбраха доста компрометиращи факти за хора на висши позиции в изпълнителната власт, включително за премиера Борисов. Според депутатите от подкомисията отговорни за скандала са преките ръководители на сектора за сигурност. Заради този доклад и след натиск от премиера шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка, но вътрешният министър Цветанов отказа да се оттегли, въпреки че според депутатите именно той носи голямата отговорност.
Според изводите на комисията липсва регламент за прилагане на СРС чрез непосредствен достъп до информацията. Това води до намаляване на гаранциите за законосъобразното им използване.
Депутатите отчетоха, че информацията, придобита чрез подслушване, не се ползва само в рамките на досъдебното производство, както е по закон, а се докладва на висшите ръководители на ДАНС и МВР. Според тях липсва разграничаване на правилата за използване на СРС по отношение на организираната престъпност и за опазване на националната сигурност, което създава предпоставки за използването на данните за политически цели.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки