ДАНС разследва далаверите на Сидеров


ДАНС разследва далаверите на Сидеров
Работата на "Атака" в парламента се свежда единствено до усвояването на едни пари
23 Март 2011, Сряда


Депутати ще искат ДАНС да разследва скандалните информации, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е карал кандидатите си за парламента да подписват гаранции за заем в размер на 150 000 евро. Това стана ясно в кулоарите на НС.

Комисията за борба с корупцията преди няколко месеца разследваше случая, но не успя да установи нищо. Основната причина бе, че депутатите от "Атака", които бяха



Автор: Найден Хадживасилев

изслушани, отричаха да са подписвали подобни гаранции.

От няколко дни ситуацията е нова, след като някои от хората на Сидеров дори заявиха, че могат да напуснат групата ако проблемът с тези гаранции не бъде изчистен.

Парламентаристи обаче признават, че народното събрание няма необходимия ресурс, за да разследва случая. Обяснението е, че не е ясно коя точно е банката, от която евентуално е теглен заема.

Нещата допълнително се усложняват, тъй като според слуховете става дума за офшорна компания на Сейшелите. Единствено финансовото разузнаване, което в момента се намира в ДАНС, има достатъчно ресурс да разследва случая. Именно затова депутати от различни партии възнамеряват да се обърнат към агенцията.

Напрежението в редиците на парламентаристите на Волен Сидеров тлее отдавна, въпреки че досега всички отричаха да са ставали гаранти по заем. Част от депутатите вече споделят, че са притеснени, защото е твърде вероятно въпросният заем да е изтеглен, което на практика означава, че те са задлъжнели с над 300 000 лева плюс лихвите.

За мнозина в "Атака" подобни суми са извън техните възможности. Освен това депутатите не искат да създават впечатление, че са зависими от някого в дейността си като народни представители.

Информациите за гаранциите по заем, които Сидеров е изискал от кандидат-депутатите си, се появиха в началото на миналата година. Разкритието направи журналистът Валентин Касабов в предаването „Паралакс“ по телевизия СКАТ.

Месец преди парламентарните избори влезлите в листите на "Атака" са били извикани в централата на партията, за да подпишат документи във връзка с предстоящите избори.

Сред тях трябвало да бъде и нововъведена от Сидеров декларация за лоялност. В купа от документи обаче по-късно се оказало, че има и такива, с които те стават поръчители с по 150 хил. евро на банков заем на офшорна фирма, регистрирана на Сейшелите.

През юни 2010 г. софийската градска прокуратура прекрати преписка срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров, образувана по сигнал за тази афера. Удобно, магистратите тогава заключиха, че няма данни за извършена престъпление.

Очевидно е, че и ръководството на "Атака" се притеснява от напускане на хора от парламентарната група. Наскоро депутати от там внесоха промени в закона за политическите партии, според който ако депутат напусне своята ПГ, той остава без държавна субсидия. Идеята е парите от бюджета да си остават в политическата формация, от която напусналият е бил избран. Така в "Атака" се застраховат от евентуални напускания и най-вече от загуба на част субсидията.

***

Валентин Касабов:

Бойко Борисов е спуснал чадър над лидера на „Атака“

 

Това е изключително зловеща измама от страна на Волен Сидеров и ръководството на „Атака“, така коментира казуса със записите на заповеди Валентин Касабов – общински съветник в Бургас. Той пръв алармира преди година и половина за проблема, когато напусна партията на Сидеров.

„Когато аз и Петър Петров прозряхме измамата и я направихме обществено достояние, другите в „Атака“ гузно мълчаха. Ето, че мълчанието сега ще им струва - на тях и техните семейства, по 150 хиляди евро“, каза за ДЕСАНТ Касабов.

„Бойко Борисов е спуснал чадър над Сидеров и той се чувства недосегаем, но рано или късно ще има възмездие. Прокуратурата трябва най-сетне да си влезе в ролята и да си свърши работата, а не постоянно да се оправдава с изсмукани от пръстите изявления, заяви още телевизионният журналист.



В категории: Новини , Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки