Приватизатор съди община, печелят... реститути


Приватизатор съди община, печелят... реститути
Председателят на „Анхиалски солници“ Таня Гюрова, общинският съветник Илия Джингов (в средата) и адвокат Евгени Атанасов победиха на първа инстанция, снимка: Николай Недев
22 Март 2011, Вторник


Солопроизводителното кооперативно дружество „Анхиалски солници“ на поморийски реститути спечели дело, водено между други две страни. Това на пръв поглед парадоксално решение взе Районен съд Поморие миналата седмица.

Приватизираното по съмнителен начин предприятие „М-Поморийски солници“ претендираше срещу общината за 2 дка земи в центъра на морското градче. За



Автор: Лъчезар Лисицов, lisicov@desant.net

съдебния спор случайно научава председателят на „Анхиалски солници“ Таня Гюрова, която също се включва в делото с претенции за главно встъпване.

ДЕСАНТ през ноември м.г. писа за производството, при което общината дори не изпращаше свой адвокат на заседанията на съда. Това възмути общинския съветник Илия Джингов, който също е реститут от „Анхиалски солници“.

В крайна сметка с решение от 7 март т.г. съдия Нася Япаджиева осъди „М-Поморийски солници“ и общината, които към момента се водят съсобственици, да предадат имота на „Анхиалски солници“.

Районният съд в Поморие е светъл лъч надежда за съдебната ни система, с тези думи Таня Гюрова коментира казуса. Решението обаче може да бъде обжалвано в Бургаски окръжен съд. ДЕСАНТ потърси кмета Петър Златанов за становището му, но към вторник той все още не беше информиран за изхода на делото. От „М-Поморийски солници“ пък изобщо не отговаряха нито на телефоните си, нито на писменото питане, което им отправихме на официалната им електронна поща.

Таня Гюрова от няколко години е във война с администрацията на общината, която отказва да изпълнява решенията на съда и не вписва „Анхиалски солници“ в кадастъра като собственик на реституирани имоти.

Претенциите на Гюрова са за около 29 дка земи, като до момента след дългогодишни съдебни битки са успели да се преборят за едва 6 дка. Шефката на солното дружество се закани, че ще продължи борбата за възстановяване на имотите, заграбени от комунистическата власт през далечната 1947 г. Някои от реститутите вече са подали жалби и до Европейския съд в Страсбург.



В категории: Общини , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки