Да признаем мъченичеството на Левски


Да признаем мъченичеството на Левски
Тазгодишната панахида за Левски мина с негов светски портрет. Дано догодина миряните могат да се преклонят пред иконата му
11 Март 2011, Петък


След множество коварни хули и контестации от продажни безродници и брумбауери, които не се посвениха да отрекат едни от най-зверските жестокости в българската история, в навечерието на тазгодишното честване на Освобождението ни от турско робство, героичната саможертва на избитите в Батак след потушаването на Априлското въстание българи най-сетне бе овъзмездена.

Всички патриоти с радост посрещнаха решението на Светия синод загиналите в



Автор: Десант desant@desant.net

баташкото клане да бъдат обявени за светци. Самата канонизация ще бъде извършена лично от българския патриарх Максим на 3 април, а от Пловдивската митрополия се похвалиха, че вече се рисува и иконата на баташките свети мъченици.

За наш срам, тя няма да е първото зографско изображение на жертвите на кървавата епопея. Още преди години музеят в героичен Батак изложи създадена от американски художник тяхна икона, макар и несанкционирана от християнския канон.

Да не говорим, че иначе нерегистрираната у нас Българска старостилна църква причисли още преди една петилетка избитите в Батак християни към сонма на светците. Но по-важно е все пак, че най-сетне и официалната църковна власт у нас почете с канонизация мъченическата им кончина.

Този акт разпали с нова страст идеята да бъде канонизиран и Апостолът на вярата и свободата ни Васил Левски – нещо, за което „Десант“ писа в миналия си брой в публикацията „Кой се страхува от иконите на Левски“.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров припомни тези дни, че в последните тридесетина години този въпрос неведнъж е бил поставян пред Светия синод. Но идеята дякон Игнатий да бъде обявен за светец упорито е отхвърляна от върховния клир заради това, че по време на революционната си дейност безспорно на най-великият българин му се е наложило да отнеме човешки живот. Като контрааргумент на това ексминистърът без портфейл, отговарящ и за вероизповеданията у нас, изтъкна, че не е прецедент да бъдат признати за светците личности, които са убивали – сами или по чужда заповед.

На фона на цялото това инатене на висшите ни духовници да не канонизират мъченичеството на Левски, звучи странно признанието, че той е „изпълнил на дело Христовите заповеди“, както пише в официална информация на Софийската митрополия по повод отбелязването в столицата за 138-и път паметта на йеродякона.

Нещо повече – по време на панихидата, отслужена в негова чест в древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, в който се съхранява и кичур от косите му, в словото си Знеполският епископ Йоан изтъква: „Той никога не загърби Църквата, не пропускаше да се изповяда и пристъпи към св. Христови Тайни и да сее надежда и упование сред нашия народ. И нека тази любов, която вдъхновяваше йеродякона, да вдъхновява и нас днес. И да знаем какво може вярващият човек с любовта си към Бога да стори с любовта си към ближния и отечеството си... Светата Църква като чадолюбива майка няма да забрави своето достойно чедо“.

Дали пък тази реч и последвалото литийно шествие до паметника на Апостола не е знак, че Синодът е напът да преосмисли позицията си по повод канонизирането на така или иначе неформално признатия за светец от целия български народ национален герой – с надежда се питат миряните?!

Вестник „Десант“ и телевизия СКАТ споделят мнението, че Васил Левски е една от най-светите личности в многовековната ни българска история и с право трябва да заеме своето достолепно място в християнския пантеон на най-тачените ни светци. Затова и настояваме възможно най-скоро да се свика Богослужебната комисия, която да оцени по достойнство доказателствата за светостта на мъченика за нашата свобода – Дякона.



Проф. Божидар Димитров Иконата на светите баташки новомъченици, изработена от американски зограф

В категории: История , Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки