Хроника: Агрономи в битка за повече царевица, а зрители – за „Мануш войвода”


Хроника: Агрономи в битка за повече царевица, а зрители – за „Мануш войвода”
Български селянин по време на оран през 30-те години на ХХ век, снимка: www.lostbulgaria.com
10 Февруари 2011, Четвъртък


Преди

50 години

Приватизацията на „Соди" – Девня бе една от най-големите гордости на правителството на Иван Костов. Но, ако разгърнем страниците на в. „Труд” отпреди половин век, по-скоро ще стане ясно, че може би тази сделка е по-голяма



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас

гордост за приватизаторите от „Солвей". Така например в броя на ежедневника с дата 10 февруари 1961 г. четем:

„Българската сода има високи качествени показатели и затова се търси много на външния пазар. Наша сода се отправя за четири континента – Европа, Африка, Азия и Америка. Най-много се търси калцинираната сода”.

Това, че усилията на нашата родина не са били съсредоточени само в химическата индустрия, разбираме от една друга дописка в същата газета:

„На голямо съвещание в столицата вчера бе приет призив към агрономите от цялата страна да бъдат начело на борбата за получаване на максимално количество царевица”.

Преди

70 години

На похвалната дейност пък на един агроном от ямболско е посветена цяла статия 20 години по-рано във в. „Вечерна бургаска поща” от 6 февруари 1941 г.:

„През мъртвия зимен сезон селяните живеят почти летаргично. Сегис-тогис ще ги посъбуди сказка от някое селско кандилце. Особено каквото е селото ни Иречеково, ямболско, с непроходими кални пътища до околийския център, рядкост е да дойде някой общественик и да даде нещо просветително, възпитателно или одобрително. С голям интерес се посреща съобщението, че ще дойде и говори околийският агроном, но хората се безпокояха, че големият студ ще попречи на това. За общо учудване, точно в 5 и половина часа пристигна господин агронома и още не стоплил се, неотпочинал си от дългия път откъм периферичните села на околията, се яви в училищния салон, където на тълпи пристигаха селчани... После околийският агроном г. Хаджиев даде убедителни наставления за работата на селския стопанин в собствения му занаят – земеделието и отраслите му, като апелира за издигането на същите до нужната висота, за да победим на стопанско икономическия фронт, с който ще се издигне и пребъде малката ни земеделска България”.

Е, родината ни не дочака светло бъдеще като земеделска страна. Но и социалната ни политика днес не е на нивото от онези далечни години. Тогава и за миг не спира грижата за недоимащите поданици на царството, за което не веднъж са свидетелствали нашите вестникарски хроники:

„При Сливенската община е открита народна кухня, в която ще получават топла и питателна храна бедните сливенски граждани”.

Радостното е, че покрай всички неволи, сполетели нашите сънародници преди 70 лета, българският театър е намирал безброй почитатели сред най-широките народни маси, както отбелязва бургаският ежедневник на 4 февруари 1941 г.:

„Мануш войвода” е новата българска пиеса, която през този сезон се радва на незапомнен успех из цяла България. При представянето й, билетите се разпродават няколко дена преди представлението. Наскоро ще я видите от Врачанския областен театър”.

***

През

годините

4 февруари 1952 г. — Учредена е Българска търговско-промишлена палата

— Учредена е Българска търговско-промишлена палата

4 февруари 1872 г. — Роден е Гоце Делчев

— Роден е Гоце Делчев

4 февруари 1885 г. — Роден е Асен Златаров

— Роден е Асен Златаров

5 февруари 1889 г. — Княз Фердинанд I дава разрешение на Военното министерство за закупуване на първите картечници за Българската армия

— Княз Фердинанд I дава разрешение на Военното министерство за закупуване на първите картечници за Българската армия

6 февруари 1878 г. — Бургас е освободен от османско робство и в него е учредена първата българска градска община

— Бургас е освободен от османско робство и в него е учредена първата българска градска община

7 февруари 1878 г. — В хода на Руско-турската война е освободен град Поморие

— В хода на Руско-турската война е освободен град Поморие

7 февруари 1900 г. — Умира капитан Петко войвода

— Умира капитан Петко войвода

9 февруари 1895 г. — Провежда се първо заседание на Правописна комисия за българския език под председателството на Константин Величков

. — Провежда се първо заседание на Правописна комисия за българския език под председателството на Константин Величков

9 февруари 1903 г. — Народното събрание отпуска допълнителна помощ за бежанците и пострадалите от Илинденско-Преображенското въстание

— Народното събрание отпуска допълнителна помощ за бежанците и пострадалите от Илинденско-Преображенското въстание

10 февруари 1879 г.— Открито е Учредителното събрание в Търново

— Открито е Учредителното събрание в Търново

10 февруари 1883 г. — Влиза в сила първият Закон за печата в България

— Влиза в сила първият Закон за печата в България

10 февруари 1878 г. — Ден на пчеларя

— Ден на пчеларя


Първите картечници в българската пехота – „Maxim-Schpandau”, заснети през 1907 г. в София, снимка: www.lostbulgaria.com Сградата на Учредителното събрание във Велико Търново, снимка: www.lostbulgaria.com Мъже и жени ронят царевица на седянка в Пирдоп, снимка: www.lostbulgaria.com

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки