Една хипотеза за произхода на Анхиало


Една хипотеза за произхода на Анхиало
Антична тракийска куполна гробница край днешно Поморие, датирана към края на ІІІ в., снимка Николай Недев
20 Август 2018, Понеделник


Малко вероятно е името на града да произлиза от „плитко море” или „крайсолие”, както смятат някои



Автор: д-р н. с. Иван Симеонов, Тодор Деляков

Не от вчера ни занимава въпроса с произхода на старото име на днешно Поморие – Анхиало. В тази връзка битуват много хипотези, повече или по-малко правдоподобни. Особено големи заслуги в това отношение имат проф. Михаил Лазаров и поморийският краевед Димитър Стефанов.

Малко вероятно е името на града да произлиза от „плитко море” или „крайсолие”, както смятат някои – не за друго, а защото рядко имената на древните градове сесвързват с географски признаци или с поминъка на населението.

Класическата версия е, че основателите на Анхиало идват от малоазийския град Милет, един от водещите тогава полиси. В едно свое обзорно изследване Димитър Стефанов развива версията, че в близост до град Милет е имало градче Анхиало, а недалече от него река Ахелой.

В това събиране на едно място на обектите обаче Димитър Стефанов е допуснал грешка, лесно обяснима с липсата на достатъчно информация в момента на написване на книгата. Да, те наистина съществуват, но град Анхиало е в Киликия, област в близост до днешната турско-сирийска граница, която е доста отдалечена от Милет. При това той не се намира в Киликия, а в Кария.

За основаването на този град Анхиало съществуват две версии. Едната е, че осномите му са положени от нимфата Анхиала, дъщеря на Япет, а другата го свързва с асириеца Сарданапал, който, забележете, в един ден, освен Анхиало, основал още един град – Тарсус. Наша проверка не установи в Киликийският Анхиало да са сечени монети по време на римското управление.

Защо коментираме именно монетите.

Правим това, защото се появи една с по-особен надпис на реверса (опакото) – ANXIAЛА, вместо обичайното ANXIAЛЕΩN (сн. 1). Тя е сечена по време на управлението на император Комод (сн. 2).

Отличителното при нея е , че на реверса й е изписано и името на управителя на провинция Тракия по това време – Тит Суелий Марциан. Именно това помага за нейното идентифициране – дали е от Тракия или от Киликия.

Наистина при третото име има известно разминаване, но струва ни се, че то е в резултат на съкращаване, за да се спести място. Подобна практика не е прецедент и е установявано и при други монети.

Неведоми са търговските пътища, но все пак трудно обяснимо е намирането на монета около днешно Поморие, отсечена в град на далечна Киликия, за който при това няма сведения, че се е занимавал с подобна дейност. Затова считаме, че монетата е на Анхиало, разположено в днешна България, а особеното изписване на името му е много тясно свързано с произхода му.

Но да се насочим към другата следа – реката Ахелой, която тече в околностите на Анхиало. Да, има река Ахелой срещу остров Тафос – разположен в Адриатическо море, в близост до остров Итака – островът на Одисей.

И сега внимание –

островът има за цар съвременника на Одисей – Анхиал, участник в Троянската война. В „Одисея”, строфа 175, има интересен пасаж, който в свободен превод звучи така:

„Всичко откровено ще ти разкажа.

Аз съм Ментес, мъдрият син

на цар Анхиал, управлявам

народа на веслолюбивите тафосци.

Сега моят кораб е в Итака

заедно с моите хора аз съм

направил пътешествие в Тъмно

море към народи с друг език”.

Кое е Тъмното море и кои са народите с друг език?!

Алюзията е ясна – Черно море и траките – много народи с един език. Могилите около Анхиало, независимо,че са от по-късен период, свидетелстват, че в района е имало тракийско население. Подчертали сме веслолюбиви, защото не е никак трудно за хора, за които гребането е хоби и страст, да се озоват в негостоприемното тъмно (черно) море.

Също така никак не е случайно, че монета с подобен надпис е отсечена при ексцентричния император Комод.. Известно е, че той се е вживявал в ролята на Херакъл (Херкулес) и че е бил почитател на митологията – т.е. в случая се набляга на връзката на името на града с митологията. Това едва ли е останало незабелязано от императора.

Сблъскваме се с класическия случай – чиновниците много добре знаят какво иска и какво се харесва на техния господар (императора) и го правят, за да спечелят благоволението му.

От друга страна логично е мястото, където се е установил Ментес (явно населено от траки) в края на пътешествието си да бъде именовано на забележителния му баща Анхиал. Това автоматично измества съществуването на града под името Анхиало с още няколко века назад в историята (плюс утвърдените 25), като се има предвид кога е писана „Одисеята” и кога се е състояла Троянската война.

Тази хипотеза в никакъв случай не е първата, което свързва Анхиало с Троянската война. Според една друга теория началото на съществуването на градчето е положено от бащата на митичния Еней, основателя на Рим – Анхиз, който му е дал и името си. Тя обаче не издържа много, защото според Омировото произведение Анхиз не се отправя към Тъмното море, а към днешна Италия.

Така че нашето предположение, че именно

Анхиал е кръстникът на днешното Поморие,

не изключва, а допълва множеството съществуващи хипотези, като за разлика от тях има в основата си като доказателство великото и вечно Омирово произведение.

Налице в нейна подкрепа е и представеното веществено доказателство – малката монета, оцеляла през вековете и надживяла хората от епохата, в която е отсечена.



2 1

В категории: Новини , История , Античност , Населени места , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки