Хроника: Усилен гроздобер и незапомнен улов на паламуд


Хроника: Усилен гроздобер и незапомнен улов на паламуд
Остров „Св. Анастасия” (преименуван по време на народната власт на „Болшевик”) през 50-те години на миналия век
14 Октомври 2010, Четвъртък


Преди

50 години

Есента е най-усилният сезон за прибиране на реколтата. Така е било и преди половин век, когато на помощ в селското стопанство са се притичвали не само ученическите и студентските бригади, но и много от трудещите се в други сфери на икономиката. За




подобна инициатива информира в. „Труд” в броя си от 8 октомври 1960 г.:

„Приятел в нужда се познава. Така казва народната поговорка. Сега на кооператорите и работниците от ДЗС в Русенски окръг им е нужна помощ, та по-бързо да приберат богатия плод от полята. От завчера около 300 служители от предприятия и учреждения са на петдневен гроздобер в лозята на русенското стопанство „Първи май”. Вчера сутринта около 250 служители заминаха в помощ на кооператорите от с. Пиргово. По полята на окръга са и близо 300 служещи, над 2000 ученици, а от утре на помощ ще се притекат и над 1000 работници от промишлените предприятия”.

Два дена по-късно ежедневникът съобщава за едно предизвикващо гордост културно събитие:

„Вчера в Министерството на просветата и културата се състоя среща с колектива на Кукления театър, който получи първата награда и наградата за оригиналност и фантазия – златен медал на фестивала в Букурещ”.

Преди

70 години

Каква е била съдбата на най-големият наш остров в Черно море света Анастасия през 1940 г. разбираме от публикация във в. „Вечерна бургаска поща” от 8 октомври с. г.:

„По инициатива на св. Сливенска епархия остров св. Анастасия се урежда в парк на загиналите за родината моряци. В реставрираната църква ще бъде поставена паметна плоча на загиналите, чийто списък е изпратен от щаба на флота и плочите са поръчани в София... Проектирва се целият остров да бъде засаден с декоративни дръвчета, на всяко едно от които ще бъде поставена плочка с името на загиналия моряк”.

Днес от тези дървета с плочки и помен няма, но пък се говори, че се задава голям улов на паламуди, подобно на случилото се преди 70 години:

„Този сезон по цялото крайбрежие има незапомнен риболов. Паламудът е стигнал извънредно много ниска цена до 4 лв. за чифт. Много селяни са пристигнали да си купят евтина риба”.

И за да засегнем и актуалната тема с лозарството, ще цитираме една обява със същата дата:

„Агенция „Ало” посредничи за покупко-продажба на ракии и вина (черни, червеникави, лукови и бели) от най-реномираните лозари и винарски складове”.

***

През

годините

8 октомври 927 г. — Българската църква е обявена за автокефална и за първи български патриарх е избран архиепископът на Дръстър (Силистра) – Дамян

Българската църква е обявена за автокефална и за първи български патриарх е избран архиепископът на Дръстър (Силистра) – Дамян

8 октомври 1900 г. — Открита е жп линията Русе — Търново

— Открита е жп линията Русе — Търново

9 октомври 1867 г. — Умира видният български революционер и възрожденец Г. С. Раковски – родоначалник на организираното национално революционно движение, изявен демократ, публицист и етнограф.

— Умира видният български революционер и възрожденец Г. С. Раковски – родоначалник на организираното национално революционно движение, изявен демократ, публицист и етнограф.

9 октомври 1849 г. — В Цариград е осветен българският параклис, на чието място по-късно е построена така наречената Желязна църква

— В Цариград е осветен българският параклис, на чието място по-късно е построена така наречената Желязна църква

9 октомври — Световен ден на пощата

— Световен ден на пощата

10 октомври — Световен ден срещу смъртното наказание

— Световен ден срещу смъртното наказание

14 октомври — В София е открито Държавно рисувателно училище (днес Национална художествена академия) с пръв директор Иван Мърквичка

— В София е открито Държавно рисувателно училище (днес Национална художествена академия) с пръв директор Иван Мърквичка


Георги С. Раковски Къщата в Цариград, дарена от княз Стефан Богориди, е преустроена в дървен параклис. Снимката е от 1892 г., малко преди на нейно място да бъде изградена Желязната църква „Св. Стефан” Несебърски рибари с улова и семействата си през 40-те години на миналия век

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки