България в ЕС – нетен донор или брутен губещ


14 Октомври 2010, Четвъртък


Когато в една държава се увеличават хората, ровещи в кофите за боклук, по улиците се срещат добре изглеждащи кучета, пуснати от господарите им да се спасяват сами, а от тв екраните ни заливат със супер комерсиални продукции „Великолепни шесторки”, „Байландо” и за капак „Менте-л” организира „безплатен” концерт на Иглесиас с милионен бюджет от наши пари, е време да се замислим сериозно. Къде



Автор: инж. Петър Петров

сме – в страната на Алиса или в Гомор и Содом, малко преди Господ да стовари гнева си върху им.

И понеже правителството ни от всичко най-добре се справя с медийната работа, неговият щаб не спира да праща говорители пред камери, по казионни тв студиа и да пръска камуфлажна мъгла в интернет пространството. Съдържанието на пропагандата го знаем – колко сме добре и как прекрасно си вършат работата министрите, шефове на агенции и най-вече чиновниците от полицията и пътното министерство. То не бяха рязане на ленти, откриване на нови пътни участъци (за пореден път), тържества по започване на нови отсечки. И всички като гръцки хор ни втълпяват колко трябва да сме благодарни на това правителство за свършената работа.

Същите фанфари слушахме от правителството на Ахмед Доган, който беше упълномощил за свой везир – един денди от БСП със странен докторат за военни значки и мундири. Соколът, собствената му медийна империя и същите казионни телевизии и вестници ни тъпчеха главите колко правилна е политиката на дендито, на белокосите чичковци и лели около него. Повтаряха като сегашните управници колко по-добре си живеел целокупният български народ и не спираха да бълват едни стройни цифри за приети и обработени проекти по програмите на ЕС. Сега българинът като сравни спомените си от близкото минало с „успехите” днес, с право ще се чуди кой лъже повече – Остап Бендер от Дръндар или бат’Бойко и неговата команда?!

Спасителят в ръжта.

През пролетта на тази година министър-председателят назначи един скромен на глед човек за отговорник по европейските програми – Томислав Дончев. Отговорника го кръстиха министър. Той е хем министър, но всъщност не е. Няма министерство, няма заместници, няма сграда, където бесни животновъди да си опънат палатките в знак на протест. Не съм сигурен дали има и бюро с оставката си между папките върху него. От Дончев не зависи нищо. Той не може да поиска сметка от никого, не може да свика заседание на министри, не може да тропа по маси, а се отчита само и единствено пред Бойко Борисов за добре свършената работа. Пропагандата се сили да ни го представи в позата на замечтания самотник Холдън от романа на Селинджър, който ще ни спаси.

А всъщност работата на този добре изглеждащ господин е да обикаля медиите и да говори неспирно, колко добре върви усвояването на еврофодовете. Два месеца след като беше назначен, човекът каза, че за една година това правителство е усвоило 7 пъти повече пари от фондовете на Евросъюза в сравнение с хората на Доган. Колко е това, ще разберете по-долу.

От Евросъюза вече вдигат брадвата

Напук на мощното „ура”, което се чува всеки път от тв екраните, когато от тях представители на правителството се хвалят с числа и сравнения за приети проекти и нови мерки, в Европа нервно предупреждават, че пропуснатото от Станишев и компания не се наваксва. Напротив, страната ни продължава да затъва в усвояването на фондовете и е стабилно на опашката сред 27-те членки на ЕС по взети пари, които богата Европа предоставя . За да не бъда набеден в кривогледство или пък, че мисля лошото на първото правителство, което повдигна леко завесата на голямото крадене, ще представя някои факти и цифри, а нека читателите да си направят изводите.

Вземам ретроспективни съобщения от 15 месеца насам само от една агенция – „Ройтерс“, международно призната с безпристрастността си. Да проследим сигналите й, които не винаги засягат управлението на ГЕРБ, но се питаме защо ли няма нито един министър от тройната коалиция в затвора след напрегнатата борба с корупцията:

Съобщение от 30 юни 2009 г.: „Българското правителство, доминирано от социалистите, е разтърсено от корупционни скандали, което принуди ЕС да замрази финансова помощ от милиони евро за най-бедната и най-корумпираната страна в Съюза. Повече от 2 г. министърът на околната среда Джевдет Чакъров отказва да даде разрешение за експлоатирането на две златни находища, което от Dundee (канадска фирма) обясняват с интереси на турската етническа партия ДПС, чийто член е Чакъров. Мария Мургина, бивш шеф на Държавната агенция по приходите, подала оставка, е разследвана за участие в крупна измама с ДДС. Цифри официално не са съобщени, но българските медии цитират полицейски източници за злоупотреби за повече от 1 млрд. Лева”.

Съобщение от 18 юли 2010 г.: „България е на първо място в Европейския съюз по докладвани нередности и измами с пари от предприсъединителните фондове.

Данните са от годишния доклад на ОЛАФ – Европейската комисия за борбата с измамите. Докладваните в Брюксел нередности с пари по САПАРД засягат 20 на сто от проектите в България. Този процент е най-високият, регистриран някога от ОЛАФ за всички еврофондове във всички държави. От общо 706 докладвани в Брюксел случая през миналата година, 376 са български, следващата в списъка – Румъния е със 196 случая”.

 

Съобщение от 1 октомври 2010 г.: „Трябва да се следи внимателно дали правителството ще изпълни политическата си воля да се пребори с корупционните практики. Усвояването на еврофондовете се подобри през изтеклата година, но страната все още е използвала едва около 8 процента от 7-те млрд. евро, предвидени до 2013 г., предимно заради бавна администрация и липса на добре подготвени проекти”.

В потвърждение на горепосоченото върху България беше стоварена и първата секира от Европейската комисия – глоба от 13 милиона лева „за бездействие по откраднатите пари на програма САПАРД”. Така насред кризата трябва да платим пари, които иначе биха отишли в детски домове или социални кухни. Дали от ЕС са толкова жестоки, или нарочно са оставили правителството 15 месеца да се оправдава с наследството на Доган. Сигурно е имало достатъчно предупреждения, че ако не се вземат мерки, глобата ще бъде наложена.

И така се стигна до 29 септември тази година, когато от Брюксел дойде съобщението за въпросната глоба. Директорът на Държавен фонд земеделие – г-ца Калина Илиева, позната по-скоро като „детето в мъгла”, набързо успокои обществеността, че това било работа на старото правителство. Какви са клаузите на неспазеното споразумение, за какво точно наказват затъналата във финансова криза България и какво е направило това правителство, за да се избегне наказанието – нито дума. А глобите ще завалят оттук нататък, защото г-ца Илиева и екипът й пропускат срок след срок, процедура след процедура.

Изходът

Тези дни отговорникът/министър по европейските програми Дончев не се засрами да излезе и каже пред публиката в театъра на абсурдите (разбирай България), че страната ни всъщност била получила 3,2 милиарда евро от ЕС, а вноските й били само 1,5 милиарда. В тази сума г-н Дончев включи всички пари по предприсъединителните програми – САПРД, ИСПА и ФАР, които приключиха на 31 декември 2006г., заедно с парите по т. нар. преки плащания и онези важни 8 % от оперативните програми за периода от 1 януари 2007 насам, които „Ройтерс“ споменава като крайно недостатъчни.

Става дума за една голяма манипулация. Медийният щаб на ГЕРБ умува ден и нощ над задачата как да представи провала в усвояването на средствата от фондовете на ЕС като свой успех. Защото на всеки у нас е ясно, че там някъде в Брюксел стоят едни 14 милиарда лева за Бълагрия, а тук закриваме болници и режем пари за сиропиталища.

Ще подскажа на читателите как ще се опитват да ни лъжат от ГЕРБ и как да ги накараме да заработят по същество за да дойдат парите от Европа до всеки един от нас.

Първо. Не бива да допускаме смесване на закъснели плащания от 6-годишния предпресъединителен период отпреди 2007 г. с конкретните текущи програми на ЕС след влизането ни в Съюза. От въпросните 3,2 милиарда евро само около 700 милиона евро са пари по оперативни програми и по програмата за селските райони. Останалото са пари по предприсъединителни програми, пари за техническа помощ (които се връщат се пак в Европа) и пари по директни плащания за селското стопанство, компенсиращи частично огромния поток от средства, връщани от нас българите обратно в Европа. Това обратно плащане става чрез веригите на западни компании, в които българите купуват западноевропейски плодове, зеленчуци, месо, риба и други хранителни продукти, в които се крият 4 пъти по-големи преки плащания от нашите (това договори Меглена Кунева). Така че България към настоящия момент си е брутен губещ.

Не бива да допускаме смесване на закъснели плащания от 6-годишния предпресъединителен период отпреди 2007 г. с конкретните текущи програми на ЕС след влизането ни в Съюза. От въпросните 3,2 милиарда евро само около 700 милиона евро са пари по оперативни програми и по програмата за селските райони. Останалото са пари по предприсъединителни програми, пари за техническа помощ (които се връщат се пак в Европа) и пари по директни плащания за селското стопанство, компенсиращи частично огромния поток от средства, връщани от нас българите обратно в Европа. Това обратно плащане става чрез веригите на западни компании, в които българите купуват западноевропейски плодове, зеленчуци, месо, риба и други хранителни продукти, в които се крият 4 пъти по-големи преки плащания от нашите (това договори Меглена Кунева). Така че България към настоящия момент си е брутен губещ.

Второ. Не бива да се допуска смесването на пари, отпускани от Европа на България за финансирането на паневропейски проекти (аутобани, мостове над големи реки, тунели, железопътни коридори, гранични преходи), с парите, които се дават по същите програми за общински пътища, за ремонт на улиците, за градски пречиствателни станции (но не в морските курорти, а в Сунгурларе или Трявна).

Не бива да се допуска смесването на пари, отпускани от Европа на България за финансирането на паневропейски проекти (аутобани, мостове над големи реки, тунели, железопътни коридори, гранични преходи), с парите, които се дават по същите програми за общински пътища, за ремонт на улиците, за градски пречиствателни станции (но не в морските курорти, а в Сунгурларе или Трявна).

Трето. Да не допуснем средствата по пoдхода „ЛИДЕР”за на финансиране на местните нициативни групи (МИГ) да останат неусвоени, заради едногодишното закъснение и липсата на експертен потенциал у управляващите за задействане на тази програма на ЕС. А това е програмата, която трябва да ни направи всички нас, живеещите в малки общини, гражданско общество – нещо, от което най-много се страхуват управляващите.

Да не допуснем средствата по пoдхода „ЛИДЕР”за на финансиране на местните нициативни групи (МИГ) да останат неусвоени, заради едногодишното закъснение и липсата на експертен потенциал у управляващите за задействане на тази програма на ЕС. А това е програмата, която трябва да ни направи всички нас, живеещите в малки общини, гражданско общество – нещо, от което най-много се страхуват управляващите.

Четвърто. Изходът за всички простосмъртни българи е един. Да не оставяме миг спокойствие на управляващите от ГЕРБ. Те дойдоха на власт с големи обещания как бързо ще докарат европейските пари до всеки един от нас. Водачът им обяви преди дни пред висш испански политик, че се е прицелил в 98 % усвояване на средствата от ЕС. Това значи още през следващата година у нас да влязат около 4 милиарда лева. За съжаление не виждам нищо от тези средства в бюджетните разчети, не чувам нищо по въпроса в изказвания на министър Дянков, а също от отговорника/министър по средствата от еврофондовете Томислав Дончев.

Изходът за всички простосмъртни българи е един. Да не оставяме миг спокойствие на управляващите от ГЕРБ. Те дойдоха на власт с големи обещания как бързо ще докарат европейските пари до всеки един от нас. Водачът им обяви преди дни пред висш испански политик, че се е прицелил в 98 % усвояване на средствата от ЕС. Това значи още през следващата година у нас да влязат около 4 милиарда лева. За съжаление не виждам нищо от тези средства в бюджетните разчети, не чувам нищо по въпроса в изказвания на министър Дянков, а също от отговорника/министър по средствата от еврофондовете Томислав Дончев.

Премиерът трябва да докладва всеки месец не колко метра от магистрала „Люлин” са готови, а колко от неусвоените милиарди от еврофондовете са стигнали фермера, занаятчията, общината, болницата. В това е изходът – след като сме вече част от Европа, да използваме всички средства на демокрацията за повече прозрачност, честност и съд за виновните, ако са дошли пак да лъжат, а не да изпълняват народната воля.



В категории: Международна политика , Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 21:00:36
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки