Разпада се любимото място на Тато в Арбанаси


Разпада се любимото място на Тато в Арбанаси
Пълна разруха посреща от входа на Татовата резиденция в Арбанаси
03 Август 2010, Вторник


Олющени фасади, изсъхнали цветя, занемарен парк и бездомни кучета – това е само входа на някогашната помпозна резиденция на Тодор Живков в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. От бившата прелест на внушителната за времето си сграда не е останало почти нищо. В унисон с печалната гледка отвън е подутият и изметнат дъбов паркет в ресторанта, а от приборите по масите би се засрамила и най-долнопробната квартална кръчма.

За сметка на това пък мястото, което днес минава



Автор: Здравка Христова

за петзвезден хотел, е строго охранявано от частни бодигардове. Част от задълженията им са да прибират такса по два лева от всеки любопитен турист, решил да надникне в любимото място на бившия Първи.

Иначе сградата, построена с държавни пари през 1975 година за нуждите единствено на Тодор Живков и семейството му, се намира наистина на уникално място. Именно заради гледката към историческите хълмове Царевец и Трапезица, а не заради овехтелия блясък в сградата, случайните посетители с готовност си плащат за билетче, все едно влизат на опера.

В цената обаче не е включен гид. Който би разказал, как в зората на демокрацията резиденцията (сега „Арбанаси палас“) стана собственост на Илия Павлов и "Мултигруп". И как по същото време от там изчезнаха кристалните полилеи, тежките пепелници, сребърните прибори и специално тъканите килими. После сградата беше препродадена на няколко пъти на дъщерни фирми, а покрай сделките се превъртяха няколко милиона лева.

Дори и срещу двойна входна такса, туристите няма да получат достъп и до прословутия апартамент на Тодор Живков със специално направената в него римска баня, за която паметливите от онова време казват, че е била по уникален италиански проект и единствена по рода си в България.

Подминете ли обаче табелката с надпис „Вход 2 лв“, едни пенсионирани милиционери с нагло запалена цигара, ще ви намери по терасите и ви съпроводи, мърморейки, до входа.

Иначе в градината на резиденцията

до скоро кипеше живот.

На единствената хеликоптерна пощадка в региона незаконни разходки за туристите на произволни цени предлагаше местната авио компания "Фортуна Еър". С четириместен черен американски хеликоптер през почивните дни туристите се издигаха над Велико Търново, а за полетите естествено нямаше разрешение от кулата на летището в Горна Оряховица. От 20 лева до 20 евро на калпак, в зависимост колко платежоспособен е клиентът, струваше десетминутната разходка над Царевец и старо Търново. Парите после се деляха процентно между собственика на авио фирмата и собственика на хотела.

Как мултаците си присвоиха още 39 декара

Три години Районният и Окръжният съд във Велико Търново, а сега и Върховният касационен съд се занимават с казуса, дали резиденцията незаконно се е разширила с 39 дка общинска земя до хеликоптерната прлощадка. Районният съд постанови земята да бъде възстановена на Общината. Окръжните магистрати взеха обаче противоположното решение. Така със спора се захвана ВКС.

Дъщерната фирма на “Мултигруп” - “Ттръст асет мениджмънт” е осъдена на 30 декември 2008 г. от Великотърновския районен съд да върне на Община Велико Търново 39 090 км. м, които незаконно владееше на резиденцията в Арбанаси, след като я придоби през лятото на 2006 г. след покупко-продажба от “Интерхотел Велико Търново” за 2,2 млн. лв..

Осъденият земевладелец Румен Христов (42 г.), управител на “Ттръст асет мениджмънт”, е един от запалените екоактивисти и защитници на горите във Велико Търново.

Според съдебното решение “Ттръст асет мениджмънт” е осъдена да отстъпи собствеността и да предаде във владение на Община В. Търново на два незастроени имота от двора на резиденцията с площ, съответно от 23 394 кв. м и 15 696 кв. м. Така бившата резиденция на Тодор Живков би трябвало да се простира върху парцел от 11 657 кв. м.

С решението на районния съд се изменят констативният нотариален акт за собственост от август 2005 г. и нотариалният акт за покупко-продажба от юли 2006 г., с които към резиденцията бяха “пришити” общинските земи и тя се разшири върху 48 дка, което се случва по времето на Илия Павлов и продължава при наследниците на империята му през дъщерните фирми на "Мултигруп".

В периода 1968-1975 г. по линия на УБО към МВР е изградена правителствената резиденция "Арбанаси" без да има отреждане на съответен терен за нея, без наличие на изрични законови нормативи за изграждане на такъв вид обекти. За нея липсва и цялостна строителна документация. В началото на 1996 г. е издаден актът за държавна собственост на резиденцията - сграда, представляваща хотел "Арбанаси палас", със застроена площ от 2265 кв. м., а целият парцел е 33,2 дка. Няма писмени данни, че земята е платена на държавата и е притежание на резиденцията.

По кадастралния план, одобрен със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството през 1999 г. и разписния лист към него, се налага изводът, че площта на резиденцията е 11,6 дка а останалите два имота с обща площ 39 дка са общинска собственост, пише в документите по делото.

"Ттръст Асет Мениджмънт" обжалва пред Великотърновския окръжен съд решението на първата инстанция. Месеци наред съдът не насрочваше заседание. На единственото заседание по делото преди малко повече от месец окръжните магистрати отхвърлиха всички доказателства и постановиха, че земята е на резиденцията. Сега казусът с придобитите по съмнителен начин 39 дка заминава във Върховния касационен съд.



Това са резултатите от мащабните ремонти, предприети след смъртта на Илия Павлов от новите собственици До хеликоптерната площадка са Боклуци дебнат от всякъде в двора на иначе петзвездния хотел Бездомни кучета и 2 лв. за вход е сюрпризът за туристите

В категории: Репортажи , Фоторазказ

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Интелект
15.09.2010 20:15:12
0
0
От написаното от "госпожа" журналистката само ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА Е ИСТИНА !
Имаме НОВИНА : Честито ! България вече има " Мис ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА" ! ! !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки