Неудобна истина за (не)зависимите журналисти


Неудобна истина за (не)зависимите журналисти
Усмивката на трите бургаски ГЕРБера – Снежина Маджарова, Константин Луков и Константин Гребенаров (отляво надясно) замръзна след като чуха решението на Бургаския съд - Снимка Лъчезар Лисицов
07 Юни 2010, Понеделник


Съдът разобличи опит на гербери за политически натиск срещу независимия общински съветник в Бургас Валери Симеонов
Решение на Бургаския административен съд се оказа истина, неудобна за независимата уж журналистическа гилдия в Бургас. Вместо в ролята на четвърта власт, която по презумпция би трябвало да бъде коректив на останалите три власти, пишешите братя се превърнаха в  придворни шутове, за които върховна наслада се оказа отъркването в силните на деня. А ситуацията се превърна в политико-журналистическа Кама Сутра.


Автор: Десант

Повече от месец цялата гилдия мълчи за решение на съда от 30 април, което опровергава всичките им писания за наличие на конфликт на интереси на собственика на телевизия СКАТ и общински съветник Валери Симеонов. Става дума за камерите за видеонаблюдение върху общински обекти и разразилия се скандал относно неправомерното увеличаване на таксите за поставянето им. Крайморските журналисти дадоха своя ценен принос към класацията за свобода на печата на „Фрийдъм хаус“, която наскоро ни нареди по този показател наравно със западнали държави като Индия, Бутан и Танзания.
Подлият сценарий за омаскаряването на Симеонов бе подготвен от сочените за водещи политици на ГЕРБ по морето – Снежина Маджарова и Константин Луков – съответно председател и зам. председател на Общинския съвет в Бургас. Поддържаща роля в целия този театър бе отредена за общинския съветник Ваклин Стойновски, станал известен с перманентните си провали в обявените от него предизборно бизнесначинания.
Въпреки че съветниците са наясно каква е ползата от камерите за целия град както в борбата с престъпността, така и за осигуряването на реда, добре известен им бе и фактът, че  Валери Симеонов не получава никаква облага от това, те гласуваха послушно докладната на политическото недоразумение Стойновски, приемайки да се увеличи таксата за поставените камери за външно наблюдение от 1 на 22 лева за точка. Наглостта им не спря до тук.
Атаката срещу Симеонов бе подета от самозабравилите се гербери, които видяха златна възможност за съдебна разправа с него, понеже се осмелил да каже, че редът, по който е прието това решение, е неясен и противоречи на разпоредбите, и подал жалба пред областния управител Константин Гребенаров. Право, което законът му дава. Назначеният от правителството на ГЕРБ губернатор така и не намери сили да загърби политическите си пристрастия и не уважи жалбата на Симеонов. Така, окрилени от становището на Гребенаров, Маджарова и компания започнаха истинска саморазправа със собственика на СКАТ, вероятно разчитайки, че щом ГЕРБ е на власт, българският съд ще остане сляп за истината и справедливостта.
Подаденият от сливенската „перла“ Маджарова сигнал до Комисията за  конфликт на интереси, председателствана от Константин Луков, набързо бе препратен в съда, при положение, че Симеонов не само, че не е действал в условия на такъв конфликт, а се е възползвал от изконно право, регламентирано в самата Конституция на РБ. И тук идва въпросът – що за юристи са водещите политици в бургаския ГЕРБ, ако съдят човек за това, че се възползва от основните си демократични права. И защо трябваше да се пилеят средства за предварително загубени съдебни дела, за което сега ще плащат данъкоплатците в морския град.
Злобата и желанието за натиск върху политическия опонент заслепи   управленците-юристи и дилетантскии подходиха към прилагане на правото. Важното беше медиите да избълват новината, че Валери Симеонов ще бъде съден. Но решението на съда е категорично и то на практика вместо Симеонов, осъжда Маджарова и Комисията за конфликт на интереси към ОбС-Бургас да платят разноските по загубеното от тях дело, които обаче ще се покрият със средства от общинския бюджет, т. е. от всички нас.
За това, че самоцелните изцепки и политически интригантство на самозабравилите се политици от ГЕРБ все пак имат някакви граници, говори фактът, че те не са се възползвали от възможността да обжалват. Гласът на разума явно все пак е проговорил в луковите герберови (и гребенарови) глави, па макар и с известно закъснение. Но както е казал народът – по-добре късно, отколкото никога!


Адвокатите Живко Бойчев и Ивайла Гаджерукова: Разноските сега ще поеме Общинския съвет

За нас като практикуващи адвокати казусът представляваше особен интерес, главно поради факта, че това е първото дело, заведено пред Административен съд – Бургас по сравнително новия Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
Беше истинско предизвикателство, още повече, че е налице почти пълна липса в национален мащаб на съдебна практика по такива дела. Предмет на съдебния процес е искане за разкриване на конфликт на интереси по отношение на общинския съветник г-н Валери Симеонов, подадено от постоянната комисия към ОС – Бургас. Самото искане беше неясно, неточно и немотивирано. Липсваха, каквито и да е доказателства за наличие на конфликт на интереси. Това беше безспорно установено и в хода на делото. Твърденията и мотивите ни бяха изцяло споделени и от представителя на Окръжна прокуратура – Бургас, а в крайна сметка и обективирани в самото съдебно решение, което постановява, че не е налице конфликт на интереси. Към настоящия момент, очакваме съда да се произнесе и относно разноските, като смятаме, че е редно те да бъдат поети от бюджета на ОС – Бургас, тъй като комисията, подала сигнала, е негов постоянно действащ орган.

Валери Симеонов: Това е материалът в ГЕРБ

- Г-н Симеонов, по сигнал за конфликт на интереси на председателя на Бургаския Общински съвет Снежина Маджарова и нейния заместник Константин Луков беше заведено дело срещу Вас, което спечелихте. Какви изводи Вие лично си правите от целия този процес?
- Този път акцията на ГЕРБ не мина. Много е лошо, когато представители на една ръководна политическа сила си повярват, че всичко им е позволено и че едва ли не институциите трябва да им козируват. С активното съдействие на техния политически приятел Ваклин Стойновски те прокараха едно идиотско решение - за повишаване таксите за съоръженията, поставени по стълбовете на общината, от 1 на 22 лева. Единственото, което постигнаха, е че ме накараха да сваля камерите от общинските обекти.

- И какво спечели общината от това?
- Може да се обадите на Красимир Стойчев (зам. кмета по финансите – б. а.) и да го питате колко са събрали от плетениците от „гирлянди“ и кабели, които висят по стълбовете на Община Бургас. Естествено, само СКАТ плащаше. След като свалихме камерите, вече и от СКАТ не получават пари. Важно за повечето общински съветници обаче беше да бъде ударен Валери Симеонов и групата Независими, не да се търсят възможности за приходи в условия на криза. Така се стигна и до това глупаво решение, в резултат на което десетки училища и детски градини отново попаднаха в лапите на наркопласьорите, които временно се бяха разбягали, след като много от тях бяха изловени чрез камерите на СКАТ. Благодарение на видеонаблюдението се разкриха редица криминални престъпления. Това може да се провери и в полицията. Но така или иначе такова решение беше гласувано. А набралите самочувствие и повярвали си функционери на ГЕРБ въздействаха и на областния управител, който без сериозни аргументи отхвърли жалбата ми срещу решението на Общинския съвет. А то си беше незаконосъобразно. Гребенаров обаче не спря дотам и хвърли топката на Маджарова. Маджарова пък подаде сигнал за конфликт на интереси на нейния съпартиец и председател на съответната комисия Константин Луков и така се стигна до съда. Само че в съда акцията не мина.

- Колко камери се принудихте да свалите, заради решението на Общинския съвет?
- Около 60-70. Почти всички от тях бяха в училища и детски градини.

- Маджарова и Луков са от най-висшите местни кадри на ГЕРБ, при това са юристи, но не успяха да Ви осъдят. Това за некомпетентност ли говори или за нещо друго?
- Нали и Гребенаров е юрист? Ами, да – ето тези тримата юристи и висши партийни функционери, вижте ги колко са юристи и както казва бат' Бойко – ей това ни е материалът.
В случая, когато говори партийната самовлюбеност, професионалимът при тях остава на заден план. Много бързо решиха, че всичко вече им е позволено и че всички са им подчинени. Този път обаче съдът просто ги постави на място. Много интересен е фактът, че вносителите на сигнала не обжалваха съдебното решение. Може да ги попитате защо не го направиха. Явно целта не е била да се докаже конфликт на интереси, а просто да се натрие носа на непокорния Симеонов.

- Медиите доста раздуха този въпрос, след като беше заведено делото, а след като Ви оправдаха, замълчаха.
- Точно така. Оказва се, че медиите слугуват на ГЕРБ. Както например общинският сайт „Бургасинфо“, който публикува обстойна информация за „конфликта на интереси“ на Симеонов. А сега е интересно защо там няма и ред за решението на съда.


Адвокатите Живко Бойчев и Ивайла Гаджерукова Валери Симеонов - собственик на телевизия СКАТ

В категории: Политика

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
баба Буна
12.06.2010 12:52:57
0
0

Че герберите съвсем се изуглавиха от тежеста на власта е видно и през мойте очила.
Обаче, някой да ми казва как Валери Симеонов ей тъй от човеколюбие слага камери, рови улиците за кабелите си и пр. алтруизъм си е чиста глупост.
Този човек и добър ден няма да ви каже, ако няма полза.
2
yana 75
10.06.2010 20:05:05
0
0
[bouncing]
какво чакате още, че не пуснете новината на припек ???
я вижте ЛЕБЕДОВАТА ПЕСЕН на въшлbото ! - ВНИМАНИЕ ! къде си печата в последно време нефелната бумага - Атака ?!?!?!!!! ааааа...., май нещо заклетия АНТИ -депесар , "скромно" си мълчи !!!!! - ами в печатницата на Зурлана Кръстева и Шопар Пеевски . линкат е:
http://e-vestnik.bg/9305/delyan-peevski-pechata-v-ataka-i-nego-li-kupi-dps/


1
Ицо
08.06.2010 22:08:01
0
0
МИ НЕ ВИ ХАРАСВАТ ХОРАТА,ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки