Три сцени от честването на 24 май през годините


Три сцени от честването на 24 май през годините
24-майска манифестация в София през 70-те години на миналия век
22 Май 2010, Събота


Преди 50 години
„А, б, в... Лъчи към знанието. Лъчи, изплетени от умовете на двама мъже, отдали всичко на това велико дело – да се даде писменост на славянските народи. Повече от сто години ние празнуваме този ден. Той се е влял в кръвта ни...” – така започва репортажът на БТА за празничната манифестация по случай честването на 24 май през 1960 г., публикуван във в. „Труд”. Подробностите от него са повече от кинематографични и четейки ги днес, картината от този ден буквално оживява пълнокръвно пред очите ни:



„Часовите пред Мавзолея се сменяват и фанфарите оповестяват началото на парада. Направена е голяма кошница. Дръжката й е увита в зеленина и божури. А вътре – дечица-цветя. Облечени в зелени дрешки, на главичките им шапки като цветя – макове, маргарити, синчец. По-нататък друга картина. Пак в кошница стои момиченце. Облечено е в дълга бяла рокля, с бяло венче на главата. И стиска до сърцето си бяло гълъбче. Бяло като душата на тия деца. Ох, такова щастие! Да тупкаш с малките си крачета по тоя площад, с твоите другарчета от училище, с твоите учители, а там от Мавзолея да те гледат и да ти махат с ръка ръководителите... Повечето ученици от средните курсове манифестират своите трудови успехи. В 8-мо средно училище са направили малък локомотив. Той диша сега, пухти на площада. А червените букви говорят: „В похода към кумунизма ще работим не само с ръце, но с ум и сърце”. Девойките от Техникума по керамика и стъкло са вдигнали красиви вази, изработени от тях... Студенти от Висшия селскостопански институт носят житни класове. Над студентските редици е издигната разтворена книга с цитати от речта на Георги Димитров пред Лайпциския съд. Незабравими часове напред! Не към чуждите граници, не към война и унищожение, а към наука!”

Преди 70 години

Как се е чествал празникът на буквите двадесет години преди това добиваме представа от страниците на в. „Вечерна бургаска поща”. През 1940 г. в София на пл. „Александър Невски” се е отслужил молебен, на който са присъствали всички министри, „начело с министър-председателя г. Богдан Филов, представители на двореца, видния германски спортен водач г. Ханс фон Чамерн унд Остен, германския пълномощен министър г. Ритховен и др.”
В същия ден в кв. „Пясъците” на Бургас „...след молебена, словото за празника, хоровите песни и декламациите всички деца, на брой около 350, заедно с учителите си, начело с трикольорното знаме и едно барабанче, манифестираха и пяха из улиците на поселището. След това, както преди обяд, така и след обяд, има весели хора пред училището. Празникът мина весело за всички” – обобщава накрая вестникът.

Преди 90 години

Коментарите за празникът от онова далечно време звучат твърде любопитно за ушите на днешните съвременници. Така например „Работнически вестник” в броя си от 23 май 1920 г. пише:
„Буржоазията – както всяка година, така и сега, ще празнува Деня на Кирил и Методий. Това тя прави под маската на културен и просветен празник”. Но Кирил и Методий принадлежат на своята епоха и те са общославянски писатели и книжовници. Тяхната дейност отрича националистическата тесногърдост на съвременната буржоазия... Бойкотирайте буржоазно-чернокапското и монархическо тържество!” – призовава вестникът и продължава: „Борете се за действителна всенародна просвета и наука на трудовото училище в собственото комунистическо общество”.
По нататък от статията става ясно, че честването на светлия празник е предизвикало драматични събития в много български градове:
„В Русе градоначалникът забранява свиканото на закрито от Партията събрание за празника на Кирил и Методий. В Троян окръжният управител на полицията издава заповед за изземване на издадения от младежкото дружество позив по повод празника на Кирил и Методий и арестува печатаря Керяшки. В Лом командирът на ІІ конен полк в самия ден на чествуването изпраща своя адютант, конно отделение и пехота, въоръжени, за да разтурят тържеството на учениците в двора на прогимназията. Но това не му се отдало да извърши. През целия ден тържеството е заобиколено с кордон от въоръжени конници и пехота, но въпреки това то завършва успешно, така както е било предвидено”.
Много по-драстични са събитията обаче, които се случват на 24 май на следващата година – 1921-ва. Тогава комунистическия партиен орган съобщава, че:
„На 24 май агентите й (има се предвид „агентите на буржоазията”, б. а.) със знанието, съдействието и под ръководството на властта към 11 ч. преди обяд хвърлят бомба върху шествието от столични ученици, които минават по бул. „Дондуков”. Полицията е на местопрестъплението, но тайнственият атентатор пред нейните очи благополучно „избягва”. Вместо това се надава войнствен вик: „Комунистите извършиха атентата!”.
Слава Богу тези времена отдавна са останали в историята и споменът за тях е запечатан само между пожълтелите страници на партийния печат. Днес празникът на светите братя е повече повод за размисъл за бъдещето на нашата просвета, писменост и култура и все по-рядко се използва за политически цели и пропаганда.

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас

Текстове към снимките:
Снимка 1:
Момент от величествената манифестация на столичния площад „Девети септември” (днес пл. „Княз Александър I Батенберг") Снимка в. „Труд”, 26 май 1960 г.
Снимка 2:
Честване на празника на св. св. Кирил и Методий през 30-те години на 20 век
Снимка 3: Едно от първите чествания на деня на създателите на българската азбука Св.Св. Кирил и Методий, някъде между 1920 и 1930 г.


Снимка 1 снимка 2 Снимка 3

В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки