Мостове убийци дебнат около Велико Търново


Мостове убийци дебнат около Велико Търново
Стамболовият мост е една от емблемите на В. Търново. Под него са прелитали самолети, търсачи на силни усещания пък скачат с бънджи. Сега няма кой да почисти реката под него - снимка - авторката
11 Май 2010, Вторник


Влашкият и Стамболовият са туристическа емлема на града. Но и те се рушат, а пари за ремонтите им няма
Опасни мостове сеят заплахи и смърт около Велико Търново и близките села, предупреждават строители. Съоръженията в района масово са с пропукани основи, ерозирали конструкции, изкъртени парапети. В момента те държат първото място в списъка на най-опасните пътни съоръжения в страната, призна наскоро и строителният министър Росен Плевнелиев.


Автор: Здравка Христова

Два от тях са на транзитен европейски път и по тях всекидневно минават стотици автомобили. Сред най-невралгичните съоръжения специалистите сочат пък тези в местността Дълга лъка в южната промишлена зона на изхода на Велико Търново. Те са градени преди няколко десетилетия, но досега не им е правен ремонт.
Мостът до хлебозавода и Южния пътен възел е част от международния път Свиленград-Русе през Хаинбоаз. Когато светне червен светофар, в района се образува “тапа” от превозни средства. На това място редовно се струпват по няколко тира и множество автомобили. Само камионите тежат около 150 тона. Пагубно влияние върху конструкцията оказват и вибрациите, които се получават при разминаването на колите и камионите. За да се поправят щетите и деформациите, спешно се налага подмяна на еластичните огради и парапети. Вторият порутен мост е над жп линия на южния изход на Търново. Той е в още по-окаяно състояние, а трафикът, който поема, е не по-малко натоварен. За да бъдат стегнати и ремонтирани, са необходими поне 4 милиона лева. Така поне сочат предварителните разчети на изготвения проект от общински експерти. Дали обаче общината ще намери и парите, все още не е ясно.
Особено рисково е преминаването през моста над р. Росица край с. Водолей.
Строен е през 80-те години на миналия век и от тогава никога не е бил ремонтиран. Въпреки, че през него ежедневно преминават тежки селскостопански машини и автомобили. Съоръжението е напълно разбито. Специалистите са констатирали, че при всяко прииждане реката подкопава основите му. Получили са се сериозни деформации. Там ремонтът ще струва около 60-70 хил. лв.
Още едно съоръжение - над река Янтра между с. Първомайци и Горна Оряховица е потенциален убиец, алармира Йосиф Нечев от “Мостстрой“ - В. Търново. Според експертното му мнение, трите стълба от страната на Първомайци имали конструктивни дефекти, заради които автомобилният поток там трябва да бъде отклонен, преди да се е случило най-страшното.
Преди няколко месеца Начев лично се нагърбил с преброяване на трафика. Оказало се, че за един час през моста минали 123 леки и лекотоварни автомобили, 14 автобуса, 8 тира, 25 пешеходци и 4 каруци.
Съоръжението е предвидено за оширение на връхната конструкция за достигане на габарит, отговарящ на нормите за проектиране на второкласните пътища и е предложен от Областното пътно управление В. Търново за включване в ремонтната програма на агенция “Пътна инфраструктура”, заявиха от общинското управление на пътищата.  
Стойността на предвидения ремонт е за 2,037 млн. лв., като само за корекцията на реката и укрепване на устоите разчетът е за 327 хил. лв. В началото на януари м.г.проектът е изпратен на тогавашния заместник-министър по регионалното развитие Димчо Михалевски, който го предава в пътната агенция. За сега обаче проектът остава на хартия. Любопитна историческа справка сочи, че този мост на Янтра е построен през 1884 г., проектиран е от чешки инженери, като за модел е послужил прочутият днес “Карлов мост” в Прага.
Други 10 мостови съоръжения в община Велико Търново са в лошо експлоатационно състояние. Те се нуждаят от основен ремонт, но няма пари за това, съобщиха от отдел “Техническа инфраструктура” в Община В. Търново.
От години липсват финансови средства за текуща поддръжка, което направи мостовете опасни. Основният проблем е малкият им габарит, ниската носимоспособност, нарушената хидроизолация. Парапетите масово не отговарят на стандартите, нарушени са еластичните огради и т.н.
Заради подобно неуредици се наложи държавата да бракува и демонтира въжения мост към пречиствателната станция в местността “Дервея” и още един подобен в търновския квартал “Чолаковци”. Това струва много скъпо и не е по финансовите възможности на Общината, особено в условията на криза и затегната финансова дисциплина, коментираха инж. Никола Янков, директор на дирекцията по ТСУ и инж. Динко Кечев, началник на отдел “Техническа инфраструктура” в общината.
Нелепата ситуация принуди местните хора да прибягват до алтернативни и понякога опасни начини да преминават Янтра. Работници в дървопреработвателния завод в старата столица например, от две години отиват и се връщат от работа, като газят водите на р. Янтра.
Поради липса на друга възможност, мъжете са си сковали стълба, с която слизат до бента в реката. Защото от 2004 година мостът в Дервея“, който те са ползвали, е с напълно корозирали метални елементи и носещи въжета. Дървените части са изгнили, прекъснати са метални звена от парапета, а бетонни части от пилоните са обрушени. Докато държава и община се разберат, кой ще плаща за демонтажа, собственикът на дърводелската фабрика е сложил от двете страни тежки вериги с катинари. За да не се изкуши някой да мине от там.
В същото време обаче достъпът през въжената конструкция в кв. „Чолаковци“ и в момента си е свободен. Независимо, че всеки месец от там изчезна по някоя греда. Съоръжението е най-пряката пешеходна връзка да стотици деца и родителите им по пътя до автобусната спирка.
„Всяка година по няколко пъти Общината плаща за дървени греди по ходовата част. Но не защото са прогнили, причината е друга. Защото в бедността си хората ги къртят и през зимата се топлят с тях“, обясни инж. Динко Кечев.
Всъщност, причината за трагичното състояние е единствена - няма пари. Факт, който никой не оспорва. Лошото е, че никой обаче не прави опити да намери нужните средства. Когато вземат жертви, пък ще бъде късно.

Брод към нищото

На територията на община Велико Търново има общо 109 моста, 60 от които са по републиканската пътна мрежа. През последните 10 г. са ремонтирани само шест моста. В тази група не попадат знаковите за града Владишкият мост и Стамболовият мост. Те са част от туристическата емблема на В. Търново и през тях на ден минават стотици хора.
Наричат го мостът на самоубийците и на бънджи скоковете. За Стамболовия мост всяка година по абитуриентските празници кметът на Общината издава заповед, с която забранява събирането на младите хора, заради опасността някой да не пострада в зейналите дупки в началото му.
За това място се разказват и куриози - когато преди няколко години парапетът му беше пребоядисан, общинарите, отговарящи за културата, с месеци се чудили в какъв цвят да бъдат топките, за да бъде заличено мястото на самоубийците.
При Владишкият мост положението е далеч по-трагично. Там има много клатещи се греди, изгнили талпи, дупки. Редица общински съветници печелиха предизборната си кампания, обещавайки, че той ще бъде ремонтиран, после се отмятаха.


Текстове към снимките
Снимка 1: Мостът между хлебозавода и Южния пътен възел е един от най-натоварените и потенциален убиец
Снимка 2: Гражданска защита разчисти затлачения и опасен мост край горнооряховското село Първомайци
Снимка 3: Въженият мост в кв. Чолаковци през няколко месеца осъмва с дупки. Дървените гради се крадат от хората за отопление, категорични са от Община В. Търново


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3

В категории: Репортажи

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
strannik.bg
16.12.2012 08:06:01
0
0
Още за Стамболовият мост: http://strannik.bg/o/5490/stambolov-most
5
llstnza
05.10.2011 17:02:06
0
0
Ap7hgD , [url=http://qosvwrvtbxtj.com/]qosvwrvtbxtj[/url], [link=http://fqutpypnsehv.com/]fqutpypnsehv[/link], http://pejuvwsephvm.com/
4
atzvmg
03.10.2011 10:17:47
0
0
U4TorA <a href="http://tfwsyrqqfqno.com/">tfwsyrqqfqno</a>
3
tkqyiv
30.09.2011 15:23:45
0
0
OCkTu0 , [url=http://xodtwlvxbgeg.com/]xodtwlvxbgeg[/url], [link=http://ximzsxswkhvy.com/]ximzsxswkhvy[/link], http://qaqttvehfnaw.com/
2
pxvlmda
30.09.2011 10:47:15
0
0
svSD1J <a href="http://rcdyznwfxyge.com/">rcdyznwfxyge</a>
1
Dragon
29.09.2011 17:26:38
0
0
Yo, that's what's up trutfhluly.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки