ГЕРБ разпери крила над кмета на Дупница


 ГЕРБ разпери крила над кмета на Дупница
Кметът на Дупница демонстрира спокойствие на път за съдебната зала, малко преди магистратите да го спасят
30 Април 2010, Петък


След като съдът в Кюстендил спаси кмета на Дупница Атанас Янев и отказа да го отстрани от поста, това се очаква да направят и апелативните магистрати в София. Там все още обаче не са насрочили дата за гледане на делото, понеже до сряда то не беше обжалвано. В четвъртък изтече седемдневния срок, в който по закон може да се пусне жалба. В сряда вечерта прокуратурата в Кюстендил даде дума, че непременно ще обжалва, макар до края на работното време  жалба все още да не бе пусната. Наблюдатели предполагат, че Янев е получил уверения от ГЕРБ, че ще бъде спасен. Подобно предвиждане направи най-неочаквано и депутатката от БСП Мая Манолова.


Самата тя доскоро бе в групата на политиците, които горещо подкрепяха Янев и политическия модел в Дупница, разработен от братя Галеви и изпълняван от кмета. Дори неведнъж се появяваше на прояви, организирани задкулисно от братята, за да засвидетелства топли чувства към тях и към Янев. Сега обаче изведнъж запя нова песен. “Очаквам и на втора инстанция да не отстранят Янев, предвид добрите му отношения с управляващата партия ГЕРБ”, заяви Манолова. Тя прозря, че в страната се наблюдавала практика “да се отстраняват само кметове, които са неудобни за управляващите или техните опоненти”.  Манолова даде за пример председателя  на общинския съвет във Вана Борислав Гуцанов и отстраняването на кмета на Сливен Йордан Лечков, който се скара с част от групата на ГЕРБ в местния парламент. “Срещу ямболския кмет Георги Славов има шест досъдебни производства, едно от които вече влезе в съда, но той остана на поста си. На делото за отстраняването му обаче присъстваха депутати от ГЕРБ, единият от който - бивш председател на ямболския съд. Това няма как да не е повлияло на решението на съда кметът да не се отстранява”, коментира Манолова. Тя прогнозира, че в тази ситуация и дупнишкият кмет ще остане на поста си. В самата Дупница приеха със смесени чувства нейното изявление. От години Манолова е известна като жената, която обича да подкрепя кметове. Освен Янев, тя дълго време подкрепяше по най-различен начин и градоначалника на Кюстендил Петър Паунов, с когото дори поживя заедно известно време. В този период, заради близостта на Паунов с милионера Христо Ковачки, Манолова всячески подкрепяше и него и го бранеше от прокурорски и полицейски разследвания. Но сега, откакто е в опозиция, Манолова изведнъж се присети да защитава обществения интерес.
Отстраняването на Янев беше поискано от окръжната прокуратура в Кюстендил по обвинение, че е ощетил общинската хазна в Дупница с 9517 лева. Сумата е малка, но интригата около нея е голяма и свързана тясно с ГЕРБ. Кметът бе сключил неизгоден анекс към договор с местна фирма за доставка на продукти за социалните заведения в общината. Въпросната фирма е “Тоби”, чийто собственици са доскорошният лидер на ГЕРБ в Дупница Крум Милев и баща му Стойчо. Любопитна подробност е, че бащата е общински съветник в Дупница от партията “Нашият град”. Тя е варненска и създадена от ТИМ, но в Дупница правата за ползване на марката “Нашият град” бяха “откупени” от братя Галеви и чрез нея те издигнаха листа със съветници, покрай която и Атанас Янев се дореди до кметския стол. Дълго време делото срещу него стоеше прашасало в чекмеджето на кюстендилския прокурор Бисер Любенов, който направи всичко възможно да го потули. Но след разпореждане на ВКП то бе прехвърлено на колегата му Владимир Мицов.  Не че той пък се засили да го работи. Близо още година време и Мицов се спотайваше. Изобщо чуе ли Д,пница прокуратурата обикновено придобива рефлексите на костенурка и хич не обича да бърза.
Въпреки, че поиска отстраняването му само за един случай, прокуратурата разследва Янев по общо 18 провинения, основно за финансови афери. Най-интересната сред тях е за източване на европейски пари по програма “Леонардо да Винчи” в размер на 70000 лева.
Тези дни из Дупница се заговори, че премиерът Бойко Борисов е приел в кабинета си в Министерския съвет кмета Янев. Новината бе потвърдена и от председателя на фондация “Блгария” Яков Джераси. Активисти от ГЕРБ са му разказали, че премиерът е разговарял час и половина с разследвания кмет. На срещата е присъствал и председателя на общинския съвет в Дупница Явор Тодоров. Джераси, който винаги е твърдял, че подкрепя кмета Янев, дори не се усети, че с това разкритие всъщност атакува както Янев, така и Бойко Борисов. Шефът на фондацията разказа, че на въпросната среща били обсъждани евентуални инвестиции за града. Председателят на градския парламент Явор Тодоров също потвърди за срещата с премиера. От пресцентъра на МС обаче пък отрекоха, че е имало такава. В същото време в Дупница все по-явно се вижда, че ГЕРБ активно стои зад разследвания кмет. Работещите в Дупнишката община са свидетели, че тези дни в кабинета на Янев редовно кисне депутатът от управляващата партия Емил Гущеров. Той е известен като горещ привърженик на Бойко Борисов, но също така е още по-верен последовател и на братя Галеви и два пъти засвидетелства това, като се подписа в подписката в тяхна защита през 2008 година. Въпреки, че тогава Бойко се закани да го прогони от партията, заради този подпис, в крайна сметка го награди като го издигна до депутат. Пред “Десант” Гущеров каза, че посещенията му при Янев били “рутинни” и нямали отношения с предстоящото дело за отстраняване на кмета.

Текст към снимка 1: Мая Манолова обича да подкрепя най-различни кметове, но откакто е в опозиция изневери на себе си и се озъби на Янев


Снимка 1

В категории: Общини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Той
01.05.2010 22:02:20
0
0
Пък Аз спи с Емилия Масларова.
2
Аз
01.05.2010 14:48:08
0
0
Валери Симеонов спи с Яне Янев.[popinpopout]
1
Братя Галеви
30.04.2010 12:25:16
0
0
Кой е афтора? Веднага да дойде в Ресилово да го видим, за да не идваме ние в Бургас!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки