Да бръкнеш в аналите на Гоце


Да бръкнеш в аналите на Гоце
Главният секретар на президента - Красимир Стоянов, пресаташето Бойка Башлиева и Георги Първанов (отляво надясно) са твърдо убедени, че стенограмата не трябва да бъде огласена - Снимките са от сайта на президента
28 Април 2010, Сряда


Или как служителите на „Дондуков” 2 отговориха на странния опит на една медия да се добере до митичната стенограма „Първанов-Путин“
В брой 48 на вестник ДЕСАНТ публикувахме наше писмо до президента, в което поискахме да получим стенограмата на разговора между Георги Първанов и Владимир Путин, проведен на 18 януари 2008 г.
По темата „енергетика” никога не се говори по същество – колко ще ни струва даден проект, какво ще загубим от него, има ли екологичен риск и т. н.


Автор: Лъчезар Лисицов

Държавници и изявени в областта олигарси просто излизат и ни обясняват красиво как са ни нахлузили поредния „голям руски шлем” и колко ние, простосмъртните, трябва да сме им благодарни за това за десетилетия напред. Беседите помежду Първанов и Путин винаги са с щастлив край и за двете страни, но какво точно си говорят двамата бивши агенти на комунистическите тайни служби, никога не става ясно. Точно затова и поискахме митичната стенограма на разговора между тях, в очакване от нея да изскочи цялата истина.
Служителите в президентството обаче си позволиха да се отнесат твърде нагло и пренебрежително към нас - журналистите от една българска медия. По стечение на обстоятелствата ни се наложи да разговаряме с няколко човека от президентската администрация, които ни отговаряха по един и същ начин, подобно автоматичен запис от гласова поща, опитвайки се да ни поставят в безизходица, вместо да ни окажат едно елементарно съдействие. При това не получихме дори и отказ за предоставяне на исканата от нас информация. Оказа се, че основен принцип в президентството е да се мълчи. Мълчи се, сякаш това не е висша държавна институция, а някаква тайна агенция, получила задача да отбранява нечия личност. В случая личността Гоце.  
Заявлението ни за достъп до информация беше изпратено на 26 март на електронната поща на президента. Веднага се обадихме на пресцентъра, откъдето ни отговори едно от трите пресаташета - Диан Янков. Той потвърди, че имейлът е получен и ще бъде предаден за разглеждане. Съгласно Закона за достъп до обществена информация – ако няма причина за забавяне, отговор се изпраща веднага. В случая поискахме един прост файл със стенограма, а не данни, които  трябва да се събират от множество различни места. И въпреки очевидната липса на причина за забавяне, така и не получихме отговор от президента в максималния предвиден от закона срок – 14 дни. Отново позвънихме в пресцентъра, където пак ни отговори Диан Янков. Той беше лаконичен: „Имейлът е предаден на Бойка Башлиева“ – шефката на пресцентъра и секретар на президента по връзки с медиите. Поискахме да разговаряме с нея, но се оказа, че тя отсъства. Търсихме я още няколко пъти, при което г-жа Башлиева се оказваше винаги на работни срещи, затова оставихме телефон, на който тя да ни се обади, за да ни даде поне някакъв отговор – ако няма да ни предоставят стенограмата, то поне да ни се обясни защо. Въпреки това нито Башлиева ни потърси, нито останалите служители в президентството пожелаха да ни съдействат по някакъв начин.



Александър Кашъмов: Нямат право на мълчалив отказ
Потърсихме ръководителя на правния екип в Програма „Достъп до информация“ Александър Кашъмов с молба да коментира изявленията, които получихме от  Марияна Тодорова (сътрудник на главния секретар на президента Красимир Стоянов, пряко отговарящ за заявленията за достъп до информация), че  щом не ни е върнат отговор в законния срок, това означава, че има постановен мълчалив отказ.

- Г-н Кашъмов, имаме ли право на достъп до информация в президентството?
- Разбира се.
- Вече 20 дни обаче нямаме отговор на наше заявление за достъп до една стенограма.
- Това не е нормално.
- Според Марияна Тодорова от канцеларията на главния секретар те имали право на мълчалив отказ.
- Нямат такова право. В Закона за достъп до обществена информация няма такова понятие.
- Какво можем да направим?
- Изпратете за по-сигурно писмо с обратна разписка до главния секретар на президента. Неговите актове могат да се обжалват в съда, за разлика от актовете на президента. Ако Красимир Стоянов ви откаже достъп до стенограмата, можете да го осъдите.


Александър Кашъмов

В категории: Политика , Коментари

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
xycybi
19.12.2011 16:12:03
0
0
TPoUv8 , [url=http://elqckefoqits.com/]elqckefoqits[/url], [link=http://uuobtobgpaye.com/]uuobtobgpaye[/link], http://qutqdnztjsnx.com/
4
plnobzzzway
17.12.2011 14:43:26
0
0
lvqeWx , [url=http://uvupfvysbmoq.com/]uvupfvysbmoq[/url], [link=http://mfprdaunivbl.com/]mfprdaunivbl[/link], http://kriciugfovxj.com/
3
reybgmhie
17.12.2011 10:07:59
0
0
SQviWz <a href="http://bkyskyniklyy.com/">bkyskyniklyy</a>
2
Butterfly
17.12.2011 00:00:31
0
0
Insights like this liven things up aorund here.
1
Путин-мутин
02.05.2010 22:52:06
0
0
бе, що не кажете, от къде имате пари за вестник, май точите ДДС от надут тираж, ама що намаляте на хората заплатите, да не ви свършика кинтите от проекта на ДС-то, товариш Валерий?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки