Властта в Приморско още раздава помощи на калпак


Властта в Приморско още раздава помощи на калпак
Георги Георгиев от ГЕРБ /първият вляво/ получи указания, след което се отцепи от опозицията и гласува с БСП. Опозиционните съветници Кольо Попов, Тодор Илиев и Хюсеин Али /отдясно наляво/ се чудят как да резнат социалните помощи, без да им се отрази на из
15 Март 2010, Понеделник


Замириса на избори, съветниците искат спиране на парите за новородени, но си пмълчат, за да не настройват зле електората
След последното заседание на ОбС-Приморско стана ясно, че почти всички са съгласни, че е нужно орязване на социалните помощи, но никой не смее да го предложи за гласуване. Близо половината от точките в дневния ред бяха свързани с даване на еднократна парична сума за крайно нуждаещи се. Това накара някои от присъстващите граждани да повдигнат въпроса – след като огромно перо от бюджета е предвидено за социална дейност и редовно се вземат решения за отдаване на помощи, защо няма наредба, която да регламентира на кого да се отпускат безвъзмездно парични суми. В момента всяка молба се разглежда поотделно, без регламент.


Автор: Лъчезар Лисицов

Проблем се оказаха и парите за семействата с новородени деца, което бе прието с решение на предишния общински съвет и беше лайтмотив в предизборната кампания на бившия кмет Димитър Димитров. За всяко новородено Община Приморско продължава да дарява по 3 хиляди лева, като това, след последните изменения, става разсрочено в продължение на седем години – т.е. дават се по около 430 лева на година. Много от семействата обаче злоупотребявали, като формално се водели на адрес в общината, а живеели на друго място. Членовете на комисията, които проверяват дали на адресите действително живеят младите семейства, били само от администрацията. Това според Пенко Калудов от БСП води до корупция и е нужно кметицата Лиляна Димитрова да издаде заповед за нова комисия, в която да има и общински съветници. Зам. кметът по финансите Стоян Диханов контрира, че винаги ще се намери един от комисията, който да предупреди семействата за проверката, така че съставът й бил без значение.
По време на сесията стана ясно, че общината изпитва сериозни затруднения с изплащането на възнагражденията на администрацията, в резултат на намалените приходи в бюджета, заради задълбочилата се икономическа криза.
Общинският съветник Тодор Илиев от ВМРО се осмели да подхвърли на кметицата, че е редно, след като има проблем със заплатите, част от социалните придобивки да бъдат орязани, тъй като в момента те са лукс. Той даде пример с по-богатата Община Царево, където помощи за семейства с новородени не се дават.
Това предизвика гнева на Димова, която му отвърна: „Вие сте законодателен орган, можете да спрете социалните помощи. Да не си говорим сега врели-некипели“.
След заседанието председателят на Общинския съвет Пламен Георгиев, който напусна „Атака“ преди няколко месеца заради предателството на Волен Сидеров, коментира, че изявленията на Илиев са популистки. „Ако иска реално да свърши нещо, да стане, да предложи спиране на помощите и да се аргументира защо. Той обаче само хвърля прах в очите на хората, играе нечестно, поставяйки чисто партийните над обществените интереси“, заяви още Георгиев.
Председателят на Общинския съвет даде пример със себе си как е допринесъл за решаване на проблема с помощите за новородени, като същевременно са намалени разходите на общината. „Аз предложих плащанията да се извършват разсрочено – по 430 лева на година в продължение на седем години. Така хем облекчаваме бюджета, хем задържаме младите в Приморско. След седем години те записват децата си на училище при нас и вероятността да се преместят да живеят другаде намалява“.
Най-голям дебат предизвика темата, свързана с даването на предишната сграда на общината на местното РПУ. В момента полицията се помещава в стара постройка на края на града.
Независимата Надя Диханова, която напусна ГЕРБ през юли 2009 г., предложи точката да бъде отложена, тъй като в момента се събирала подписка на граждани срещу идеята. Кметицата Димова контрира, че това би означавало второ поредно отлагане „с несериозни мотиви“ и попита: Кой се притеснява полицията да е в центъра на града? Лиляна Димова добави, че преместването е съгласувано с Областна дирекция на МВР-Бургас. Тяхна комисия минала и одобрила състоянието на сградата.

Текст под снимка 1: Кметицата Лиляна Димова и шефът на ОбС Пламен Георгиев слушат и не вярват на ушите си


Снимка 1


1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мара
21.04.2010 18:52:54
0
0
А бе хора как да няма пари за помощи в Приморско От наше село има двама съветници в Общинския съвет Децата им имат апартаменти в Бургас ,живеят си в Бургас ,но мама и тате казват -Не бързайте да сменяте пост.адрес ще ви издействаме по 3 хил.лева от Общинския бюджет на Приморско за новородено и тогава .Е и го направиха. Аферим нахалници - Това са Дафина Тодорова и Янко Пашов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки