Не подценявайте хранителните добавки


Не подценявайте хранителните добавки
доц. д-р Христо Деянов: “Никога не трябва да се забравя, че мажоритарният пакет от акции за по-здрав и по-щастлив живот е в ръцете на самия индивид. Ако си здрав, ти си най-богатият човек на земята“
23 Февруари 2010, Вторник


Тревожни данни на СЗО сочат, че вече не можем да си набавим нужните ни витамини и минерали само от плодовете и зеленчуците
Едва ли на нашата общественост е известен фактът, че средната продължителност на живота на българина е с почти 10 години по-кратка в сравнение с този на жителите на останалите страни членки на Европейския съюз. Около 33% от мъжете и 42% от жените в България страдат от хронични заболявания или здравни проблеми. Най-разпространеното хронично заболяване у нас е хипертонията, в това число всички болести на органите на кръвообращението.


Автор: Вили Хубенова

Други широко разпространени проблеми са наднорменото тегло, раковите заболявания, вирусните инфекции, обмяната и разстройствата на имунитета.
Средно годишно около 1 300 000 българи биват хоспитализирани. Около 300 български граждани умират всеки ден.
Влошеното здраве оказва влияние върху разходите за здравеопазване, отсъствието от работното място и намаляването на производителността, което като цяло се отразява върху качеството ни на живот.
Още по-малко популярен е фактът, че ежедневният прием на храните в днешно време не е способен да задоволи потребността ни от жизнено необходимите ни вещества, следствие на което заболяемостта и смъртността непрекъснато се повишават. Данни на Световната здравна организация показват, че съдържанието на витамини, минерали, микроелементи и други полезни съставки в плодовете и зеленчуците са намалели значително през последните години, като при някои видове загубата на ценни вещества е повече от 60 %.   Основните фактори, които са довели до това са замърсяването на околната среда с различни  химикали и нитратите, оцветителите и пр. От съществено значение за влошеното здраве на нацията са също и стресът, заседналият начин на живот, консумацията на алкохол, цигари и наркотици, както и увеличеният прием на лекарства.
Новото време налага като тенденция в здравеопазването профилактиката. Чрез придобиването на познания и обща здравна култура хората могат сами да се справят с по-леките здравни проблеми. В основата на опазването на човешкото здраве е активно да се профилактират болестите с екологично чисти натурални продукти. Те помагат на организма сам да се справи с възникващите проблеми. В помощ на хората и на медицината са компаниите, които произвеждат чисти и натурални, с високо качество и ефективност хранителни добавки. Активните съставки при производството на такива продукти включват: витамини, минерали, микроелементи, антиоксиданти, аминокиселини, билки и други субстанции от изцяло естествен произход, без консерванти, сол, захар, изкуствени аромати и оцветители. Според известния педиатър и кардиолог д-р Екатерина Бърлиева „Консумацията на хранителни добавки е незаменима част от съвременния начин на живот и е от основна необходимост за всеки един от нас както за профилактика, така и за допълващо медикаментозното лечение”. В развитите страни почти половината от населението консумира хранителни добавки. В САЩ и европейските страни техният ежедневен прием се е превърнал в традиционен навик. В съседните на България страни статистическите данни сочат, че около 30% от населението на Румъния приема хранителни добавки, в Сърбия - 28%, Македония - 26%, Турция - 28%, Гърция - 29%. 
Повече за здравословния начин на живот и профилактиката на болестите с екологично чисти натурални продукти, които могат да удължат живота на хората с над 10 години, жителите на Бургас може да научат от здравно-информационната среща, която компанията CaliVita International  ще проведе на 20 февруари (събота) от 17.00 ч. в конферентната зала на хотел „Бургас“. Лектор на срещата ще бъде водещият на предаването по СКАТ тв „Здравословно“ - доц. д-р Христо Деянов. Той ще постави фокуса върху атеросклерозата – заболяване, които причинява 67 % от общата смъртност на населението у нас и ще разгледа факторите, които  причиняват и ускоряват атерогенезата, както и начините за предотвратяване на болестите на органите на кръвообращението.   

Текстове под снимките:

Снимка 1:
Здравословният начин на живот, подпомаган с допълнителен прием на хранителни добавки, може да ни осигури ведри и пълноценни старини

Снимка 2: Днес ябълките съдържат близо 70 % по-малко витамин С от плодовете, отглеждани преди четвърт век


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки