Наши революционери сравнени с Хитлер и Сталин


Наши революционери сравнени с Хитлер и Сталин
Восъчната фигура на Тодор Александров за музея в Скопие
21 Януари 2010, Четвъртък


На 13 януари – деня, в който ВМРО почете с панахида в Скопие паметта на Мара Бунева, македонската телевизия А1 излъчи репортаж от строежа на музейния комплекс „Македонска борба”, обединяващ музеите на ВМРО и на жертвите от комунизма. От него стана ясно, че македонското правителство не е отказало от намерението си да направи восъчни фигури на спорните личности от т. нар. „минало на Македония”. Скулптурата от восък на Тодор Александров е пристигнала в Скопие от Украйна, където е изработена, още преди три седмици.


Автор: Яна Славянска

Очаква се „восъчната” Мара Бунева да бъде „доставена” през следващия месец, а до края на годината, когато е предвидено и откриването на музеите, ще бъде готова и фигурата на Ванче Михайлов. Премиерът Никола Груевски направи изказване по този повод, че и „отрицателните личности са част от историята и затова е за тях има място в музеите”, като се позова на факта, че има изработени восъчни фигури и на Хитлер, и на Сталин.
Част от историците и Съюзът на борците, предаде медиата, вече протестират срещу избора на Михайлов и на Бунева, тъй като те били „оспорвали македонската идентичност и са били поборници за българската кауза”.
Куриозното в случая е, че фигурата на Мара Бунева ще бъде изложена само на метри от мястото, където тя убива шефа на сръбската полиция в Скопие през 1928 г. в името на същата тази българска кауза. Там по време на паханидата бе подновена за пореден път ежегодно разбиваната или заливана с катран паметна плоча с надпис на български език „На Мара Бунева (1902-1928) изпълнила присъдата на ВМРО над сръбския окупатор”, която телевизионният канал А1 показа в репортажа си. В него бе излъчен и част от записа на последното интервю на Ванче Михайлов, което той дава през 1989 г. на чист български език в Рим (разбира се придружено с титри на македонски) и в което той казва: „Македонизмът е работа на изселниците от Македония, които всички са подкупени или превъзпитани българи. Македонизмът има корен в Белград. Нищо друго. Всичките тези говеда от Македония са преминали обучение в Белград”.


Восъчната фигура на Хитлер в музея на

В категории: История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Goce Delcev-makedonec zasekoga
22.03.2010 09:56:08
0
0
Dosta ni e na nas makedoncite od tie bugarski lagi i bugarski "fakti" so se zanimavate tolku so nas ostavete ne namira veke ednas,dosadni ste
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки