Изпрати цвете и спечели!


Изпрати цвете и спечели!
Коледничето зацъфтява най-обилно в дните около Рождество Христово
19 Декември 2009, Събота


Моето Коледниче
Този вид кактус зацъфтява по Коледа, откъдето идва и името, което народът му е дал – коледниче. Смятам, че моето е най-красиво.



Това пише в писмото си до нас Цецка Николова от Ямбол, която се включва в конкурса ни „Снимай твоето цвете в саксия и го изпрати!“ Конкурсът ще продължи до 8 март догодина, когато ще съобщим кой печели наградата. Нашата читателка дава и съвети как да цъфти обилно коледничето чак до Великден. Добре е често да се прищипва, за да образува гъста корона с много цветове. По време на образуването на пъпките и цъфтежа, растението не трябва да се тревожи и саксията да се завърта или премества.

То обича
Температура: През лятото – не по-висока от 25°C. От септември до средата на ноември (когато е в период на покой) - 15-16°C, а когато цъфти - около 18-20°C. След прецъфтяването отново трябва да се премести на по-хладно място.
Осветление: Светло място, с лека полусянка, но задължително да се защитено от преките слънчеви лъчи. Добре се развива на северен прозорец.
Поливане: От появата на пъпките до края на цъфтежа се полива обилно, след това се полива по-умерено. През есента се държи при сухи условия.
Пресаждане: След цъфтежа. Може да се използва почвена смес за кактуси.
Размножаване: С резници от по 2-3 сегмента, които се подсушават и се поставят във влажна почва или пясък. Те се вкореняват лесно по всяко време на годината.


В категории: Съвети за земеделието

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки