Съдебен полицай №1 е милионер


Съдебен полицай №1 е милионер
Големият шеф дава наставления на подчинените в съда, той оглавява звеното от 2005 г. Външно не издава своето благополучие. ДАНС е на ход да разкрие истината - Снимки Иван Петров
14 Декември 2009, Понеделник


Шефът на бургаското звено за охрана към правосъдното министерство Стоян Стоянов е купил апартамент в Сънито за 200 000 евро и вдигнал хубава вила в Странджа, всичко това за три години служба. Аз съм собственик само проформа, обяснява обаче той

Автор: Севдалина Пенева

Може ли държавен служител от системата на МВР, при това пенсионер с една гола чиновническа заплата да се сдобие за три години с огромно жилище в ултрамодерен хотел в Слънчев бряг и с луксозна вила – палат в странджанското село Богданово? Колкото и да е странно и смущаващо, този въпрос има положителен отговор. Може, ако се казва Стоян Стоянов и оглавява бургаското  специализирано звено за охрана на органите на съдебната власт.  

Стоян Стоянов

Сигнал за завидното му имотно състояние, за чийто произход сред колегите на съдебното ченге се носят легенди, е подаден в ДАНС. До момента обаче няма данни да е образувана проверка, научи „Десант“.
Копие от скандалния сигнал, придружен с обяснително писмо, пристигна тези дни и на редакционния ни адрес.
„Прочетох с интерес вашата статия „Полицейски коли на баня при Боксьора“, в която Стоян Стоянов е главно действащо лице. Тъй като многократно заявявате волята си за борба с корумпираните държавни служители, ви изпращам този сигнал срещу човека, известен с прякора „Маймуната“ - в момента шеф на съдебната полиция в Бургас“, пише източникът ни.

Огромният апартамент, купен и заложен в Токуда банк на една и съща дата – 3 август 2005 г се намира на четвъртия етаж в хотел „Перла“


В писмото си той припомня, че бившият началник на Първо РПУ-Бургас Стоянов бе отстранен от системата на МВР през 2002 година, заради съмнения за нерегламентирани  контакти с организираните престъпни групи, занимаващи се с проституция и кражби на коли. Сред спряганите имена, заради които тогавашният главен секретар на МВР (и сегашен премиер) Бойко Борисов поиска главата на полицейския шеф Стоян Стоянов, бяха тези на Боксьора, на Стоян Минев - Пиджака и на Ангел Чушката. Името на Пиджака нашумя през 2005 година, когато покрай него „изгоря“ и бургаският следовател Ангел Кафеджиев, спипан да посредничи за откуп, искан от студент, чието „Ауди“ било задигнато от автомафиотите. Кафеджиев бе задържан в компанията на Стоян Минев в заведение в центъра на Бургас.
"Не са ме отстранявали, предложиха ми по-ниска длъжност в Четвърто РПУ и аз реших сам да се махна", каза началникът на съдебната охрана пред наш репортер, когато го запитахме за миналото му.

Село Богданово е скрито в сърцето на Странджа, до него се стига по трудно проходим път през планината


Изпаднал в немилост, няколко месеца тогава той поработил като адвокат в кантората на друго ексченге – бившия директор на РДВР Георги Пенев. Само година след изгонването му, през 2003 Стоянов получава ново предложение, този път от главния директор на Дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство Станислав Стефанов – да оглави областното специализирано звено в Бургас.
Само две години след назначението на пенсионера в съдебната система се оказва, че е станал изведнъж много богат човек.
Стоян Николов Стоянов и съпругата му Стефка Райнова Стоянова притежават апартамент от близо 100 квадратни метра в хотелски комплекс „Перла“, заедно със съответната идеална част от правото на строеж върху УПИ I в кв. 18 по плана на Курортен комплекс „Слънчев бряг – Изток“. Това показва справка в службата по вписванията. Семейството е закупило имота от строителна фирма, а сделката е изповядана пред нотариус Стоян Ангелов на 3 август 2005 г. Посочената данъчна оценка в договора за покупко – продажба е 54 080 лева, независимо, че към тази дата цените на хотелски жилища в Слънчев бряг вървят между 1 200 и 3 000 евро на квадратен метър (цените са взети от водещи брокери на недвижими имоти в Бургас, допитахме се до трима от тях). Реалната цена всъщност е  366 640 лева, призна Стоянов пред нас.

Тук идват за лов все големи хора от София, иначе сме забравени от Бога, казва този местен жител


В мига, в който е станал собственик на луксозния дом край брега на морето, на същата дата -3 август 2005 година, той го заложил в „Токуда кредит експрес банк“ АД за сумата от 233 000 лева. Според договора с банката, кредитът трябва да бъде изплатен за 10 години, т.е до 2015 г. По груби изчисления, месечните вноски на Стоянов по погасяването на заема, се движат между 2 500 и 3 000 лв., което далеч надхвърля размера на държавната му заплата.
Апартаментът не е деклариран в данъчната служба в Несебър, установи на място проверка на вестника. На името на шефа и на жена му Стефка не фигурират данни за какъвто и да е имот на територията на крайморската община.
Дали скъпото жилище е вписано в декларацията по чл. 133 от НК, която Стоянов е задължен да попълва всяка година съгласно Закона за МВР, силно се съмняваме. Както и, че имотът е деклариран пред ДАНС във връзка с даването на достъп за секретна информация, с какъвто се ползват служители от неговия ранг.  

В кметството отдавна никой не е влизал


Със сигурност обаче във въпросните декларации няма данни за един палат, вдигнат само за година в отдалеченото и скрито в сърцето на Странджа село Богданово. На фона на порутените стотина къщи в обезлюденото селце, огромната вила на съдебния охранител номер едно в Бургас рязко се откроява. Пълна мистерия е, как за по-малко 12 месеца той е успял да прекара тоновете строителни материали през тесния и труднопроходим път в планината, на близо 70 километра от областния център.
Стоян идва тук само да ловува, води със себе си и важни гости. Хапват тук, пийват, но рядко остават да нощуват. Сигурно защото къщата още не е съвсем готова, довършиха я само преди два месеца, разказват местните хора, които общо наброяват не повече от 50-тина останали души. Най-личните си гости домакинът водил в горите край Босна, да гърмят по диви прасета.

На фона на порутените кирпични къщурки наоколоу този палат буквално избожда очите



Поискахме да разберем, дали сред вип посетителите в Богданово е бил и софийският шеф на Стоянов Станислав Стефанов, с чието име подчиненият му често парадирал. И дали е запознат със скритите имотни сделки на бургаския началник. Оказа се обаче, че в дирекцията по охрана към правосъдното министерство има строг ред – въпросите минавали задължително през личната сътрудничка на Стефанов, която му ги предавала при първа възможност, обясни ни самата сътрудничка. До редакционното приключване на този материал шефът беше в срещи, така ни беше казано още.  

Вместо бащината кирпичена къщурка, тук има строеж пане за 100 000 евро



„Търсите под вола теле, ама няма да го намерите“, коментира Стоянов, след което хвърли нова светлина около сделката с апартамента и строежа на вилата. Заради краткия срок на подготовката на този материал, не успяхме да открием експерт счетоводител, който да ни разшифрова казаното от него (виж интервюто с него):
 
Тая сделка е проформа,
аз съм нещо като гарант


- В Агенцията по вписвания на ваше име се води жилище от близо 100 квадрата в източната част на „Слънчев бряг“, за което обаче не сте подавал данъчна декларация в община Несебър. Защо?


- Информацията ви не е правилна. Този апартамент не се води на нас, просто синът ми работи във фирмата, която е собственик на по-голямата част от хотела. Трябва да нощува някъде и затова подписахме един предварителен договор с тази фирма, станахме й нещо като гарант по банков заем. Те си изпълняват всичко, плащат си вноските, ние нямаме нищо общо.

- За кредита от 233 000 лева, теглен през 2005 г. от „Токуда банк“ ли става дума?

- Да, той е теглен от фирмата, в която работи синът ми. Нали ви казах, ние с жена ми станахме нещо като гаранти - един вид, че ще се плаща този заем, но на практика го плаща тази фирма. 

- Как така подписвате документ за кредит на чуждо лице, не се ли притеснявате, че длъжникът може да спре да си погасява вноските и вие ще трябва да покривате чуждия заем?

- Не, то в договора изрично си пише, че апартамента се взима от банката, която е дала кредита и това е. Ние нямаме никакво отношение към това нещо. Даже мога да ви представя и копие от договора, в който си пише, че фирмата си го изплаща, покрива си разходите и при положение, че фирмата не е лоялна към банката, която е отпуснала кредита, апартамента си става собственост на тая банка.

- Казвате, че нямате никакво отношение, но в Агенцията по вписвания това жилище се води на ваше и на съпругата ви име.

- Да, обаче в справката на агенцията никъде не фигурира този договор, за който ви говоря. Той ще бъде предоставен, в случай на проверка – да се установи кой е действителният собственик на имота и да се докаже, че това не съм аз. Естествено, че при такава стравка в Агенцията по вписванията ще има нашите имена – нали за да станем гаранти, трябва да си дадем имената.

- Вашите имена са вписани и като ипотекарни длъжници на „Токуда банк“...

- Така, да. Но затова направих този предварителен договор, който още когато се теглеше това нещо, изрично посочваше кой ще плаща заема по апартамента и след като се изплати заема, кой става негов собственик. Тоест, ще стане собственост на фирмата, в която работи синът ми. Те си го ползват, те си го отдават на почиващи лятно време, с всичко те се занимават. Това пише в договора - предварителен договор за продажба на недвижим имот, сключен на 12 август 2005 година между мен и тази фирма. Договорът е под номер 2369, там ясно пише, че шефът на фирмата се явява купувач, а продавач съм аз и съпругата ми. Като се тегли сумата от банката, ние веднага, в същата секунда му го продаваме на него. Продажната цена е 366 640 лева. Правата и задълженията се поемат от купувача, продавачът само се задължава да му го прехвърли при изплащането на кредита. Значи, аз участвам в тегленото на кредита, тоест моето семейство. Понеже аз съм държавен служител, а синът ми няма право да тегли такъв кредит. И в момента, в който се тегли кредита, аз го продавам апартамента на фирмата, тя си го плаща, тя си го ползва и така нататък.

- С парите от този заем ли вдигнахте огромната вила в село Богданово? 

- Тя не е моя. Тази вила е на цялата рода, на всичките осем братовчеди, колкото сме. Не съм я строил само аз, нямам толкова средства за такова нещо. Аз съм държавен служител. Това ни е наследствено място, всичките се включихме и си направихме едно такова жилище. Нямам нотариален акт за него, просто всички си го ползваме, кой когато намери за добре.
Сещаме се защо ме питате, знам, че срещу мен има сигнали, даже знам от кого са писани. Но сега не мога да ви кажа име.

(След като първо сам предложи да ни предостави въпросния договор с някаква фирма, която му погасявала кредита, Стоянов после се отказа. Щял да го даде единствено на разследващите органи. След което ни заплаши, че ако публикуваме нещо, което не е истина, ще си търси правата по съдебен ред. „Можете да си пишете каквото си искате – предния път ме бяхте изпраскали във вестника, че моите полицаи са мили служебни коли еди къде си на мивката. Това са глупости. Моите хора мият навсякъде и това може да се провери. Постъпвате нелоялно“, отсече той, бъркайки може би думата „нелоялно“ с някоя друга.)

Това е справка от Агенцията по вписвания, от която е видно, че Стоянов е закупил  апартамент в хотелски комплекс „Перла“. Пред нас обаче той нарече сделката „проформа“. Питаме, в такъв случай, за какви документни машинации става въпрос?




В категории: Разследвания

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
НЯКОЙСИ
23.07.2010 10:17:36
0
0
Горкия др.Стоянов толкова много го награбиха че се разболя като дойде време да го издухат от службичката.Пази го боже да вземе още някой лев от пенсийка и болнични че той заеми има горкичкия БАЦИЛ.
9
срам
08.01.2010 13:27:23
0
0
А бе ченгета НЯМАТЕ НАЯЖДАНЕ.
8
18.12.2009 23:27:19
0
0
ПЪЛЕН КАПУТ ИЗПОЛЗВАН
7
政治家のダイ
17.12.2009 20:09:48
0
0
МДА БОКЛУЦИ
6
16.12.2009 21:11:57
0
0
кавали
5
ti
15.12.2009 17:17:31
0
0
бъркаш нещо частния бизнес със статута на държавен служител
4
az
15.12.2009 12:44:50
0
0
A Valeri simeonov e miliarder selqnina samo zakonno nali ?!
3
15.12.2009 12:31:18
0
0
Спомням си показанията на едно ченге от Приморско - Красимир Димов, дето беше присъствал на екзекуцията на студент пред кафе "Бохеми". И той така увърташе пред съда, че нищо да не му се разбира. Явно това е ченгеджийския подход - да се правят на луди, като влязат в блатото.
Тоя сега какво казва - имотът се водил на негово име, ама не бил негов. А заема го бил теглил той, ама всъщност бил гарант на друга фирма.
Чудя се, има ли останали разследващи органи, които да извършват независими проверки и да не се страхуват да хващат своите при съмнение за корупция.
А тая история отвсякъде плаче за прокуратурата.
2
14.12.2009 19:16:19
0
0
Може да стане на майка ти ако искаш?
1
без дом и не дават кредит
14.12.2009 15:27:25
0
0
аве,тоя що не стане гарант и на мен
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки