Ангел Божидаров: СДС държи ибрика на кмета Николов


Ангел Божидаров: СДС държи ибрика на кмета Николов
Ангел Божидаров
08 Декември 2009, Вторник


След като подадох оставка, днес обявявам, че напускам тази партия, защото се ръководи от личния интерес на един човек, казва вече бившия зам.председател на общинската структура в Бургас

Автор: Катя Касабова

- Г-н Божидаров, преди две седмици, когато „Десант“ публикува няколко неприятни за партията ви статии, Вие подадохте оставка като зам.председател на общинското СДС в Бургас. Не мислите ли, че този акт беше плод на емоция, сега не съжалявате ли?  
- Не съжалявам, защото в още по-голяма степен считам, че СДС стана ЕООД, не искам да участвам в такова търговско дружество.
- Кога започна процесът на оформянето на  едноличното ООД?
 - След като прогонихме Йордан Цонев, през 2000 г. ръководството изцяло пое Васил Камберов. СДС-Бургас при Камберов беше ООД, решенията се вземаха от 7-8 души. Откакто през 2006 г. Костадин Марков пое партията, тя е ЕООД. Аз се кандидатирах за зам.председател преди местните избори 2007 г. като се надявах, че ще мога да променя нещата вътре, имам опит, контактен съм. Не успях нищо да променя в този процес на упадък и комерсиализиране, затова се оттеглям.
- Кои бяха тези седем-осем души от „СДС“ООД на Васил Камберов?
- Самият Васко, Димитър Николов, Марков и Антонио Душепеев, последният обаче много рядко го слушаха какво говори. Останалите трима-четирима, на които се чуваше мнението се сменяха в различни периоди, все пак имаше различни мнения, не беше както сега – каквото каже Костадин Марков, а той от две години е зам.кметът от СДС в Община Бургас, чийто кмет Димитър Николов е на ГЕРБ.
- Как израсна Марков като ръководна фигура?
- По времето, когато Камберов и Николов управляваха, Марков беше сложен за зам.председател, но нали през 2006 г. Николов ни напусна и отиде в ГЕРБ, а Душепеев беше докаран до положение сам да си иде и той си тръгна. Тогава Камберов и Митко сложиха Марков начело.
- Той създаваше впечатление, че се полагат неимоверни усилия за укрепване на структурата и за добра атмосфера.
- Така изглеждаше отвън погледнато, но решенията се вземаха от един човек.
- Защо не казвате името на този човек?
- Защото съм раздвоен за шефа на ЕООД-то – дали той е Димитър Николов или е Костадин Марков. През последните две години ние не сме партньор на ГЕРБ, респ. на кмета Димитър Николов, а негови ибрикчии. По-точно Костадин Марков държи ибрика на Николов.
- Но Димитър Николов има авторитет като кмет, пък и не бива да му се сърдите. Той намери своето политическо развитие в ГЕРБ, защото СДС не можеше да му го осигури.
- И аз самият съм казвал, че той е иконата на СДС и го разбирах, когато трябваше да вземе решението за напускане на нашите редици. Разбирах и Марков, когато влезе в управлението на герберовата община. Но колко време трябва да мине, за да осъзнаят всички останали, че ние не се партньори, не сме дори съдружници с по-малко дялово участие, а сме просто наведени  ибрикчии. И не е лошо, че в ръководството ни влязоха съучениците на Марков – Вълчо Чолаков и Станимир Апостолов. Лошото е, че те се държат като подчинени на шефа си и от тях нищо не зависи.
- Не мислите ли, че Владимир Павлов, изключеният от СДС-Бургас доскорошен областен председател, всъщност въртеше интриги и спъваше работата понеже отритнат от този приятелски кръг?
- Глупости, Павлов и Чолаков бяха доведени от Марков в СДС едновременно. Бяха абсолютно непознати. Конфликтът дойде, когато Чолаков постепенно се превърна във фаворит на Марков и все беше в челата на листите, а Павлов беше все на второто място. И от тоя конфликт резултатът е, че вече нямаме депутат, а в този ОбС имаме само двама съветници.  
- Как ще коментирате резултатите от вътрешния вот в СДС? Одобрявате ли националния лидер Мартин Димитров?
- Случи се най-лошото, беше преизбран г-н Димитров, когото уважавам като икономист, но не и като председател, който обича да се хвали, че нарушава собствения си устав  и вътрешните правила, който проведе вътрешни избори преди парламентарния вот, а после сложи за водачи на листите когото си поиска. Това не е лидер.
- Какво става със субсидията на СДС, получихте ли тук нещо от нея?
- Доколкото знам, тя още не е разпределена. Имаме ежби с Иван Костов и другите две по-малки партии как да я разпределим. Но тук никога не е идвала и една стотинка от субсидията. Винаги сами сме се издържали.
- В такъв случай трябва да сте по-благосклонен към Костадин Марков. Не е лесно да поддържаш толкова голяма структура, ако не подсигуриш нерегламентирани доходи.
- Вие да не мислите, че трябват кой знае колко пари. Наемът за първия етаж на „Богориди“34 е 500 лв., а за втория и третия, които са общински – също общо 500 лв. Имаме 600 членове, освен това повечето са дарявали лични средства.
- Ще има ли още оставки?
- Снощи говорих с човек, който има ясна представа за процесите на разпад, ще видите какво ще стане до няколко дни, но не искам да издавам кой е този човек, защото е от националното ръководство.Всъщност вие не ме питате най-важното, поради което аз се съгласих да оглася всичко това – напускам СДС след 20-годишно членство и вече нямам партия. Дотук доведе личният интерес. Ще ви дам само един пример. На местните избори аз призовах, за да направим по-висок резултат, да си издигнем собствен кандидат за кмет, а на втория тур да подкрепяме Димитър Николов. Щяхме да имаме поне още 2000-3000 гласа от периферията на дясномислещите хора. Отговорът беше: „Не може, защото Митко ще се разсърди“. Ама Митко не е от СДС, а от ГЕРБ, това ли е партньорството?! Един кандидат за кмет като д-р Лорис Сайян щеше да донесе поне още 5 000 гласа. Минимум.
- Преувеличавате, д-р Сайян е толкова самовлюбен, той е такъв нарцис и се държи като ощипана госпожица, че никак не го виждам като обществена фигура сред народа. По-скоро би отблъснал, отколкото да привлече.
- Не е вярно. Той спечели убедително вътрешните избори през 1999 г., а аз бях човекът, който му съобщи същата вечер резултата. Щабът му беше в у-ще „В.Априлов“. Отидох и му казах: има две новини за Вас – едната добра, другата лоша. Добрата е, че днес Вие спечелихте вътрешния вот и ще бъдете кандидатът на СДС за кмет на Бургас. Лошата е, че Йордан Цонев в момента подправя протоколите и утре Вие ще сте загубили този вот, а кандидатът ни ще е неговият човек Васил Илиев. Както и стана. Сайян прие мъжки случилото се. Оттегли се от СДС, но нито дума излишна не е казал оттогава. Дължахме му реванш.


В категории: Интервю

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
09.01.2010 22:52:19
0
0
6toto simeonov e v kombina s 4amurdjiev v ob6tinskia sabvet
8
09.01.2010 22:52:08
0
0
6toto simeonov e v kombina s 4amurdjiev v ob6tinskia sabvet
7
podse6tam
09.01.2010 22:45:14
0
0
vie ot desant kato znaete i ne vi e strax za6to ne pi6ete ni6to za venci 4amurdjiev. nai golemia izmamnik i mafiot v burgas ili mai se zabravi 4e toi be6e 6ef v sds.i izmami xiliadi xora a sega e lixvar n1
6
11.12.2009 08:56:45
0
0
Коя идея? Отази, която поругаха Данчо Ментата и Венци Чамурджиев, а Коце Марков превърна в запазена фирмена марка за дебе си и още двама-трима съученици? Да, за тях хляб има, това вече го разбрахме - покрай Митко Николов, ама той пък е от ГЕРБ, пак няма сини идеи.
Или може би онази идея, дето сега пасторът евангелист звездоброецът Олигофрен Димитров държи правата върху нея - нея ли зарязал Ангел Божидаров?
Е, мога само да го поздравя.
5
гражданин
10.12.2009 19:20:10
0
0
Ангеле,за колко сребърника се продаде?Избра хляба,а зарязя идеята..Язък
4
от меден рудник съм
10.12.2009 16:28:40
0
0
кмете такива умници много .ако махнеш тъпите гаражи от комплекса ще имаш подкрепата на 100000 души за много години напред и за болницата е добра идея но не и е там мястото,отсреща има 30 декара поляна там е за болница и целия окръг ще е там за лечение това направете другото са само празни приказки
3
Мимето
10.12.2009 13:14:58
0
0
Божидаров и доблест,повече от смешно е.Това е последното нещо,което може да се каже за този човечец.
2
стоян георгиев
09.12.2009 19:25:56
0
0
Бай Иване, ти явно искаш да кажеш на черното бяло. Ами иди и стани финансов поръчител на Волен, та и правнуците ти да изплащат длъговете и лихвите им, направени благодарение на твоята дървена глава.
Поздравявам колегата Ангел Божидаров за неговата гражданска доблест!
1
Бай Иван
08.12.2009 14:37:34
0
0
До миналата година,ибрика го държаха Симеонов,и Касабов.Проглушиха ни ушите по долната кабеларка,че това е истинският управленски модел.Явно сега има някаква завист?По всичко личи,че ви дръпнаха килимчето,май вече няма папак за вас?Добре ,че Волен ви изгони,само цапахте името на АТАКА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки