Оцет с аромати за разкош


Оцет с аромати за разкош
Освен че са с неповторим вкус, домашно ароматизираните оцети са с много атрактивен вид
30 Ноември 2009, Понеделник


Истинският оцет, заченат от вино, е твърде скъп за изтънелия ни потребителски джоб. За да притъпим вкуса на силнокисулия евтин продукт и да придадем неповторим вкус и аромат на блюдата, може да проявим творчество с подправки, билки или плодове. Ето няколко  лесно изпълними идеи. За разкош използвайте прозрачни стъклени бутилки с красива и нестандартна форма.


Оцет с копър. Поставете 2-3 цвята от копър с дръжките в шише с оцет и оставете да престои 10 дена. Прецедете и използвайте за салати и маринати.
Чеснов оцет. Намачкайте 3-4 скилидки чесън и ги прибавете към оцета. Дръжте го 2 дни на тъмно място и прецедете. Оцетът е подходящ за мариноване на месо и зеленчуци, както и за добавяне в сосове.
Цитрусов оцет. Изцедете 1 лимон или портокал и смесете с 1 л. оцет. Оставете да отлежи една седмица и прецедете. Става и за плодови, и за зеленчукови салати.
Вишнев оцет. 300 г. узрели вишни без костилки и 5 г. канела се заливат с 800 г. оцет. След 2 дни оцетът се прецежда и се използва за подправяне на скара и печено месо.
Ментов оцет. 2-3 клончета мента престояват 10 дена в оцет. Чудесна подправка за свежи салати.
Естрагонов оцет с ябълки. Прибавете към обикновен оцет 100 г. естрагон, целина или копър, 1 дафинов лист и парченца нарязана кисела ябълка. Нека да престои 15 дена преди да го прецедите. Получава се прекрасна подправка за винегрети, салати, маринована риба и пюрета.

Повечето от тези рецепти може да се използват за ароматизиране на олио или зехтин

Оцет с чесън и розмарин. Оцетът се кипва заедно с 1 с.л. пипер (черен, бял, зелен и розов). Течността се налива в красива бутилка (по възможност квадратна), в която се поставят 2 клонки пресен розмарин и 2 необелени скилидки чесън. Затваря се плътно за 10 дни, като периодично се разклаща. Не само подобрява вкуса на храната, но и може да служи за украса на масата.
Оцет с босилек. Не изхвърляйте стъблата на босилека. Поставете ги в стъклени бутилки и ги залейте с оцет (най-добре розов). След седмица подправката ще е готова и може да я използвате за салати от домати и блюда от патладжани.
Ароматен оцет – вариант 1. В 1 л. оцет се накисват 20 г. лавандулов цвят, 20 г. мента, 20 г. листа от салвия, 10 г. мускатово орехче и 10 г. карамфил. Може да добавите и липов цвят. След 3 седмици течността се филтрира.
Ароматен оцет – вариант 2. В обикновен оцет сложете къпини, няколко гроздови зърна, босилек и каквито други зелени подправки имате под ръка. Оставете на тъмно място за една седмица. След като прецедите и налеете оцета в красиво шише, прибавете за декорация по няколко плодове и клонки от това, което сте използвали за приготвянето му. За вкуса, аромата и красотата на този оцет трудно се намират думи. А и ще спестите пари, които иначе трябва да дадете за скъпите и прехвалени балсамови оцети.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки