Празник на бесарабските българи


Празник на бесарабските българи
Етнографска карта на украинската част на Буджака
24 Октомври 2009, Събота


Тази година тържествата, с които се чества този ден, ще са повече от скромни

Автор: Диана Славчева

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. На тази дата през 1838 г. става освещаването на храм „Свето Преображение Господне“ в Болград – неофициалната столица на българите, живеещи в Бесарабия, който се намира в историческия регион Буджак в Одеската област на Украйна (този район днес е известен като „Нова България“ или „Малка България“). Самият храм е построен за пет години с доброволния труд на близо 100 хиляди преселници от България.
След приемането на манифеста от 1762 г., който дава възможност на чужденци да се заселват в Русия, започва масовото преселване на българи на територията на Бесарабия, което продължава до началото на ХІХ в. Днес в република Молдова (по преброяване от 2004 г.) живят 65 хиляди българи, а в Украйна числеността на българската диаспора наброява 140 хиляди  човека, което представлява болшинството от 205-те хиляди българи, живеещи в пределите на тази страна. В началото на 90-те години на миналия век някои от тези наши сънародници започнаха да се завръщат в България и сега техният брой тук надхвърля 7 хиляди. Една от тези бесарабски българи е и Райна Манджукова, която наскоро пое управлението на Агенцията за българите в чужбина.

Децата от родното село на Райна Манджукова Кайраклия (известно като с. Лущиновка), почти всички българчета, с гордост развяват българските знамена

Официална София предприема в последните години редица мерки по подръжката на бесарабската българска диаспора, като най-значимият акт в това направление бе откриването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, поддържан с финансова помощ от българския бюджет, в който преподаването се води основно на български. Самото учебно заведение неофициално е наричано „български“ университет. Но преди две години неговият ректор проф. Николай Червенков, един от авторитетните лидери на българската диаспора в Молдова, изрази в електронното издание „Liter.net“ своята тревога и песимизъм относно бъдещето на бесарабските българи. Според него процесът на пробуждане на националното съзнание у тях започва на границата между 1980-1990 г., но възникналите след това икономически трудности в района силно са го затормозили, карайки хората да мислят повече за насъщния, отколкото за националния си ентусиазъм. Професорът е разтревожен, че именно българите са най-податливи на асимилация и цитира факта, че децата от смесени българо-молдовски бракове задължително се регистрират като молдовчета, докато ако един от родителите е например гагаузин по националност, децата в 90 % от случаите се пишат гагаузчета. Той е притиснен, че голяма част от бесарабските българи са изгубили вече своето национално самосъзнание и език и като пример за това посочва бившия премиер на Молдова Васил Тарлев – етнически българин, който не знае български език и счита себе си за молдовец.

Вълнуващата рецитация на „Аз съм българче“ на малката бесарабска ученичка „намокрило много очи“ в училищния салон в село Кринични, където били посрещнати участниците в експедицията „Българи зад граница“

Дали е така е много трудно да отсъдим, но това, което споделиха с нас участници в миналогодишната експедиция „Българи зад граница“ е повече от трогателно. Ангел Иванов разказва: „Посетихме Болгар, Измаил и още много други градове и села в Укайна, населени с етнически българи. Останахме изумени от това как тези хора са съхранили българщината във всичките й аспекти – и езика, и фолклора, и традициите...  Прекрачихме прага на българските училища там и се смаяхме как са поддържани – несравнимо по-добре от нашите тук“.
По повод тазгодишншия Ден на бесарабските българи, в Молдова се предвиждат празненствата да се съвместят с тези, посветени на Деня на народните будители, съобщи специално за "Десант" Никола Драганов, втори секретар в посолството ни в Кишинев. По този повод се планира в училищата с преподаване на български език в страната да бъдат проведени открити уроци по темата за подвига на възрожденските писатели и революционери, които са създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. В голямото българско село Твърдица в Молдова ще бъдат проведени тържества и ще бъде изнесен фолклорен спектакъл. Празнични мероприятия ще бъдат организирани също в българския лицей “Васил Левски” в Кишинев. „За съжаление, тази година тържествата ще бъдат по-малко, тъй като икономическа обстановка в страната е изключително сложна и има проблеми с изкупуването на добивите от селскостопанска продукция, което е основен поминък на населението в селата с преобладаващо българско население" – разясни българският дипломат.


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки