В Дюлево избират кмет със заплахи


В Дюлево избират кмет със заплахи
Кандидатът на РЗС за кмет на Дюлево Георги Иванова (вдясно) вярва, че хората в селото няма да се поддадат на манипулации. До него е Пеньо Господинов, който чул лично от червената Тонка Станчева заплахите за дървата - Снимки Николай Недев
23 Октомври 2009, Петък


Кандидатката на БСП и партийна секретарка Тонка Станчева плашела хората, че ще останат без дърва през зимата, ако не я изберат


Автор: Мария Василева

Трима кандидати ще премерят сили в събота за кметското място в средецкото село Дюлево. Столът е овакантен в края на миналата година, след внезапната кончина на Стойко Карабелов, избран с гласовете на БСП. Повече от 7 месеца, до провеждането на частични местни избори,  в неговото кресло е настанена бившата му секретарка Тонка Станчева, със заповед на червения кмет на община Средец Тодор Пройков. Сега Тонка приема себе си за най-сериозният претендент да управлява Дюлево през следващите две години. За да пребори опонентите си, Георги Иванов от РЗС и подкрепен от Средна европейска класа, както и Атанас Желязков от ГЕРБ, тя е избрала стандартният селски подход за натиск.
Въпреки че живее в Средец, от няколко седмици Тонка прекарва повече време в селото. Кампанията й е в стил „да почукаме на всяка врата“. Вместо да обяснява на хората какво би направила за тях, ако спечели изборите, Станчева обаче ги плашела, че ако не я изберат нея, горското от Средец „ще им резне доставките за дърва за огрев и ще мръзнат цяла зима“. За да я приемат насериозно, напомняла кой „командва парада в общината“ и изтъквала доверието, с което се ползвала пред общинския кмет Пройков. Като потвърждение на думите й, само преди десетина дни и съвсем предизборно, членовете на столетницата в Дюлево си я избрали за партиен секретар. След съответните указания „отгоре“, разбира се.  
В момента Тонка е в отпуск от кметството, както се полага по закон на всеки участник в изборите. Местните хора твърдят обаче, че от известно време съчетавала обществената работа с тази на инкасатор на грудовската кабеларка ТВ Скай и обикаляла по домовете им да събира месечните такси. С това се занимавала и от началото на миналата седмица. По този начин спестявала и пари за общоселски срещи и предизборни мероприятия, защото имала достъп до почти всеки дом и лично предавала на населението какво го чака, ако гласува за някой друг.
Общо 425 души по списъците на ОбИК са с право на глас в Дюлево. Прави впечатление обаче, че селото започна  бързо да нараства през последните дни, твърди Георги Иванов от РЗС. По негова информация, към 16 октомври допълнителните заявления за участие на кметските избори в селото били 180. Като броят им се увеличавал непрекъснато. „Тук няма нито сезонни работници, нито туристи, нито пък приходящи хора, откъде се взимат тези бройки не знаем“, недоумява конкурентът й от СЕК. И се притеснява от манипулация на вота.
„Обидно ми е да обикалям след нея по къщите на хората и да им обяснявам, че заплахата с дървата не е реална. Че селото има квота за дърва за огрев, която е регламентирана в горското. В общинската администрация пък се води списък на социално слабите и на старите хора, които ще си ги получат на преференциални цени. Никой няма да ги лиши от доставка“, казва още Иванов.
Вместо да оборва Тонка, той е решил да хвърли сили още отсега за осигуряването на постоянна медицинска помощ в селото и на дрогерия, в която да се продават някои лекарства, за които не се изисква рецепта. „Сега за един аспирин ходим в Средец, тичаме до града и всеки път, като ни потрябва бинт или най-прост риванол", оплакват се възрастните хора. Болните пък, на които е изписано лечение с инжекции, например, трябва да бъдат вдигани от леглата по три пъти на ден, за да търсят медицински сестри пак в общинския център. За да се реши този проблем, не са нужни чак толкова финансови средства, убеден е Иванов и твърдо смята да осигури на селото присъствие на медицинско лице, независимо как ще приключат утре изборите в Дюлево.


В категории: Репортажи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
02.05.2010 20:53:41
0
0
1
anonimen
23.10.2009 08:10:02
0
0
A mi popitaite genata na g-n Ivanov da li i tiia ne e zaplahvala xora ot seloto na prednite izbori.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки