Прокълната ривиера за Батков


Прокълната ривиера за Батков
"Не съм искал, не ми е предлаган и не съм взимал подкуп", заяви при задържането му 52-годишният Евгений Блажев. В момента той е под домашен арест - Снимки Митко Димитров
18 Октомври 2009, Неделя


Чиновникът Евгений Блажев от Инспекцията по труда е милионер, но не от дребни подкупи, за което беше арестуван, а от огромна измама със заменки край морето. Но дали по веригата ще гърмят магистрати и държавни служители, трябва да каже ДАНС 


Автор: Фани Христозова

Човек дори добре да живее, все някога допуска фаталната грешка да постави Бог след себе си. И да се издъни. По най-нелепия начин. Така е постъпил 52-годишният Евгений Блажев, бивш военен офицер и настоящ милионер, който вместо да се потопи в безоблачното щастие на карибските плажове, както правят новобогаташите, беше предпочел да е незабележим чиновник в Инспекцията по труда в Бургас. Срещу жалка заплата от 500 лева. По собствените му думи, изричани неведнъж пред колеги - ходел на работа за удоволствие. Блажев, според същите колеги, а и според негови познати, с които се срещахме през последната седмица, е човек с много лица. На пръв поглед затворен, дисциплиниран в казармен ред след 20 години служба под пагона в поделенията в Звездец и Сливен. Не демонстрира дебелината на потфейла си. Не ходи на светски купони, гардеробът му е семпъл, не парадира с часовници, бижута и любовници. Като милиони българи, живее в панелка в бургаския комплекс "Братя Миладинови", притежава вила в кв. Банево, която очевидци описват като "повече от скромна". Даже е развил синдромът "Чичо Скрудж" - за ЧРД в службата черпел с българско уиски, дори отказвал да си плаща няколкото стотинки "глоба",  когато служебните стационарни телефони надвишавали лимита.

Домът на сем.Лейла и Евгений Блажеви се намира на първия етаж в стар жилищен блок в бургаския комплекс "Братя Миладинови". Той е под домашен арест.


Единственият белег, който издава статусът му на милионер е джипът  "Лексус", с който пътувал до работното си място. Купил го за 130 000 лева на третия ден от назначаването му в Инспекцията. На третата година служба старши инпектор Блажев е заловен с подкуп от 1000 лева. Акцията е организирана от служители на ДАНС след сигнал на Павлин Павлов - собственик на кръчма "Старата мелница" в Приморско. Той съобщил, че чиновникът го притиска за рушвет, за да не му състави акт.
Образът на държавен служител-милионер, който крепи семейния бюджет с рушветчета, скатани под календара в офиса, обърна наопъки представите за понятиято състоятелен човек. И постави на дневен ред въпроса защо му е да се излага за някакви 1000 лв. И дали предложеният рушвет всъщност не е привиден повод за ареста на инспектора след задълбочена проверка  за много по-сериозни престъпления, свързани с фактическото му финансово състояние.

Гаврата с един министър

Историята около натрупването на първия евромилион (защото според злите езици състоянието на Блажев сега е стигнало до 4 милиона) е доста интересна. Юристи я определят като пример как се узаконява беззаконието чрез заменки на частни земи от ниска категория  в неравностойни земеделски региони със земи в най-перспективната част на Черноморието - незастроения екзотичен нос Форос в Крайморие. За малцина е известно, че 300 дка от този красив бряг някога са били собственост на д-р Николай Николаев, шест пъти министър на държавата България, който, отвратен от политиката, през 1937 година напуска столицата и се заселва в чифлика си в местността "Кафка" на нос Форос. През 1945 година Народният съд го осъжда на смърт за прокарване политиката на фашистка Германия. Всичките му имоти са конфискувани. Сред тях са и тези 300 дка пасища, ниви и лозя, ведно с масивна жилищна сграда с двор, навес и обор. Разстрелът не застига д-р Николаев, който успява да избяга в Швеция. Там създава семейство и изживява старините си. 52 години по-късно Върховният касационен съд отменя смъртната му присъда ¬ и конфискацията на имотите му. Наследниците му подават заявление за връщане на имотите. Вместо да издаде решение за признаване правото върху претендираните недвижимости в местността "Кафка", Поземлената комисия в Бургас им обръща гръб. Следва жалба до Районния съд, който провъзгласява решението й за нищожно. Този съдебен акт обаче си остава на хартия. Защото девет месеца по-късно същата поземлена комисия  вкарва същите терени  в Държавния поземлен фонд. Издаденият за целта протокол, в който липсват подписи на председател и секретар и не е заведен архивите,  впоследствие ще послужи като основа за разграбването на нос Форос на парчета чрез заменки. За да бъдат запушени устите на законните наследници, Поземлената комисия определя да им бъдат изплатени поименни компенсаторни бонове.  Така за 300 дка безценна земя край брега, от който се открива най-красивата панорамна гледка към Бургаския залив, децата на д-р Николаев са обезщетени с някакви 297 000 лева.¬ Чиновниците оценяват имота им за по-малко от 1 лев на кв.м.


"Плащали сме данъци  за земята и за къщата, които са наследство от баща ми. Изведнъж се появи Блажев и каза, че незаконно сме в неговия имот. Всички са замесени - прокуратура, поземлена комисия, съд и всички си затварят , казва Иванка Илчева


Инж. Илчо Илчев, е рационализатор, създал е първия трактор-култиватор. Едва сдържа сълзите си при вида на руините, останали от мистериозното изпепеляване на хубавата къща на нос Форос в Крайморие

Ролята на поземления шеф

"Действията на Поземлената комисия в Бургас и в частност на Мирослав Стойков, който е бил неин секретар, а от 1 април 2000 г. и председател, са били насочени към възпрепятстване по всякакъв начин  на наследниците на Николай Николаев да възстановят собствеността, отнета от техния баща. На Стойков е било добре известно, че изготвянето на оценка за даден имот спада към подготвителните действия във връзка с извършването на замяна, чрез която този имот излиза извън патримонимума на държавата. Той е съгласувал оценка на земя, собственост на държавата, която се намира в границите на същия чифлик и чиято оценка е била необходима във връзка с предстоящата й замяна. В същия момент, оценката, която съгласувал, е била видимо занижена - на 825 лв за декар", се посочва в постановление на прокурора от Върховната касационна прокуратура Атанас Гебрев, с което се снабдихме в хода на нашето разследване. Елементарната калкулация показва, че поземлената комисия в Бургас е одобрила оценката на един квадратен метър на първа линия на морето за 82,5 стотинки. Шест години по-късно кв.м от същия този терен струва вече точно 56.51 евро.

Преди две години Тодор Батков даде обстойна пресконференция за строежа на Града на 21-и век ( ограденото на картата в бяло крайбрежие между кв.Крайморие и Бургас, в чийто обсег са земите от заменките на Блажеви. На върха е нос Форос и малката "Кафка"

Сега върху  тези земи, чиято стойност, според пазарна оценка, е около 120 млн.евро, е предвидена суперлуксозна ривиера. Инвеститор на грандиозния проект, наречен "Град на ХХI век", е собственикът на ФК "Левски" адвокат Тодор Батков. Според предварителните разчети, ривиерата трябва да бъде изградена до пет години със супермодерни технологии, комуникации и системи за защита. Според публикации в пресата до момента са инвестирани 30 милиона евро за закупуване на терени. 2,2 млн. евро от тези пари, според нотариалния акт за продажба на недвижим имот, "БВК Инвестмънт", собственост на Тодор Батков, плаща на Евгений Блажев и съпругата му Лейла. Те са щастливците, успели да се докопат до апетитните терени след скандалната заменка. Още преди наследниците на д-р Николаев да попадат молба до Поземлената комисия за компенсаторните бонове, през пролетта на 2000 година в Областната дирекция "Земеделие и гори" в Бургас са били депозирани молби от съпругата на Евгений Блажев и нейната роднина Богдана Генчева за две замени на 18, 003 дка и 20,925 дка, тяхна собственост край Монтана, за земи на държавния поземлен фонд в Крайморие. За  най-атрактивните терени на Южното Черноморие Блажева и Генчева предоставят  дерета и мочурища в местността Макевица в Северозападна България. "Това са земи без стойност. Няма как да бъдат продадени по никакъв начин", казва днес оценителят Атанас Георгиев. Неговото име, лиценз и печат стоят под оценителния протокол, представен от Лейла Блажева в областната дирекция "Земеделие и гори".

Приказно красива панорама към Бургаския залив се разкрива от варовиковия бряг на "Кафка", за чието укрепване, броени дни преди краха на тройната коалиция, бяха отпуснати 15 млн.лв.


Измамата с оценителя

"Никога не съм ходил в Монтана, никога не съм оценявал тези земи и не съм поставял името си под подобни документи.В книжата, представени от тази госпожа,  е приложено копие на моя лиценз, с който не знам как те са се сдобили, разпечатали са бланка за оценителен протокол, която уж аз съм издал, а подписът ми е фалшифициран в договора за замяна. Казах го и на следователите, които вече 5 пъти ме викаха на разпит. Доказа го и графологичната експертиза", заяви вчера Атанас Георгиев. Според уж официалния документ, 18,003-те дка земи в Монтанско са "оценени" за сумата от 14 853 лева. Замяната е извършена с грубо нарушение на закона. Земята в Крайморие, макар оценена на занижени цени, е за 20 500 лева. Не е равностойно нито количеството, нито качеството. В искането на Блажева за замяната, одобрено от Областната дирекция "Земеделие и гори" и изпратено до министър Венцислав Върбанов, пак в нарушение на закона и против всякаква логика, е посочено, че двете страни са съгласни, независимо от разликата в стойността на имотите. Другият парцел, който се предлага за замяна е от още по-ниска категория,  "оценени" на 17 263 лева. И под тази "оценка" фигурира отново името на оценителя Атанас Георгиев. Фактите показват как няколко държавни институции затварят очите си пред това очевидно беззаконие.
"Не познавам Блажеви. Подправили са подписа ми. Работя повече от 10 години като оценител, но в цялата си практика подобна наглост не съм срещал. Въвлечен съм в отвратителна каша", казва Георгиев. С фалшивите документи на 27 октомври 2000 г. по предложение на тогавашния министър на земеделието и горите Венцислав Върбанов се одобряват  двете заменки.  Малко след това Блажеви купуват и имота на своята роднина Генчева. Така стават собственици на общо 38.928 дка на брега на морето.
В договорите за замяна собствениците сем. Блажеви декларират, че имотите не са обременени с тежести, не са предмет на съдебен спор и трети лица не могат да предявят никакви претенции.
Извън документите реалността  е друга. 3 дка от земите на нос Форос, които държавата е заменила с Блажеви, се оказват собственост на 76-годишната Иванка Илчева. Наследени по давност от баща й, който бил рибар, приятел на д-р Николай Николаев. Били толкова близки, че ексминистърът му дарил земя. Рибарят си имал и акт за дарението. През 1994 година, със съгласието на наследниците на д-р Николаев, Илчева получава и нотариален акт за 3-е декара. Рибарският недвижим имот фигурира в кадастъра на общината от 1967 г. Съпругът на Иванка -  Илко Илчев ремонтира бащиния й дом, превръща  рибарската колиба в кокетна къща, украсена с дърворезби, с камина от ковано желязо, прекарали ток, вода. Години наред Иванка и Илко Илчеви плащали всички данъци за имота, но на 15 март 2001 г. в дома им се появил Евгений Блажев.


"Блажев ми обеща, ако свидетелствам срещу съседите, да ми купи  фургон", споделя 68-годишният Тодор Славов.





Палежът на рибарската къща

"Този мъж влезе вкъщи и ми каза: "Аз съм новият собственик". Щях да получа удар, докато му показвах  нотариалния акт. Той го видя, замълча и си тръгна. После разбрахме, че толкова са бързали да направят земенките, че изобщо не са проверили в имотния регистър - да видят, че земята си има собственици. Месец по-късно Блажев отново се появи. Заведе дело срещу мен, че съм навлязла незаконно в имота му. Та това е бащиният ми имот. И аз имам документи за това. Спечелихме делото на първа инстанция, но Окръжният съд в Бургас прие фалшивия протокол от поземлената комисия и  ни поряза. Стигнахме до Върховния съд, но и там излязоха с решение, че нямам никакви права върху земята. Тогава започна истинския ад. Блажев и съпругата му два месеца живяха като скотове в землянка пред дома ни, за да ни наблюдават. После изсипаха три камиона с автомобилни гуми и обградиха къщата отвсякъде, за да нямаме достъп до нея. Отровиха кучетата ни, накрая къщата бе запалена. Изгоря. Сега от нея са останали само пепел и сажди. Полицаите вместо да ни помогнат, ни изкараха психопати, този човек съсипа завинаги живота ни", плаче Иванка Илчева. Сега жената, болна от паркинсон, се влачи по съдилищата за поредното си дело срещу Блажеви.
Междувременно Лейла и Евгений се превръщат в истински милионери. Продават на трети добросъвестен купувач своите терени. Това е компанията на Тодор Батков "БВК-Инвестмънт". Според нотариалния акт семейството получава по 56,51 евро на кв.м за 38.925 дка. Печалбата е баснословна.

Още една смазана душа
На метри от изпепелената къща на Илчеви живее  68-годишният Тодор Славов - в колиба от греди и картони. Тя  е последен пристан за възрастния човек. Някога бил рибар, имал лодка, малко стопанство, хвърлял мрежи край бреговете на Форос. Живее тук от 22 години. Купил постройката от друг рибар - бай Миле. Имал и документи за това. След появата на сем. Блажеви животът на Тодор се преобърнал.
 "Дойде у дома една вечер и каза, че намерил човек, който ще купи колибата ми. Показах документите си на непознатия, той ги взе, за да ги провери, но оттогава не съм го виждал. Издирих Блажев, а той ми вика: "Да си мислил!". Уплашен съм, защото ако ме изгонят оттук, няма къде да отида", казва Тодор. Вече няма лодка. Появили се отнякъде цигани и разбили в морето плавателния съд, откраднали му и козичките от двора. Преди тази случка Блажев многократно го предупреждавал да махне животните, за да не тъпчат наоколо тревата.  "Ликвидирах всичко и сега ходя като куче", споделя Тодор. Мъжът сега е клошар, два пъти седмично върви пеша от Крайморие до Бургас, за да предава вторични суровини. Но има някаква надежда да оцелее, ако извърши лъжесвидетелство.
 "Блажев ми обеща фургон, ако ида в съда и кажа някои неща за един от съседите, ще го направя, няма как", разкрива клошарят. Дори му уредил паспорт за един ден, защото неговият изчезнал, когато циганите разсипали колибата. Тодор Славов предстои да се яви като свидетел в съдебен процес срещу  собственик на имот в същата местност "Кафка" на нос Форос. Той се казва Здравко Димитров. Човекът купил преди много време 1 декар от наследствания имот на Илчеви. И срещу него тече дело затова, че незаконно е завзел имота.

На ход е ДАНС

"Причинената вреда на държавата след извършената замяна е в особено големи размери. Измамата преставлява особено тежък случай", се казва в постановлението на прокурор Атанас Гебрев от Върховна касационна прокуратура. Той е отменил постановлението на Окръжната прокуратура в Бургас, което е прекратено наказателното производство срещу грепата лица, замесени в завенките. С мотив, че проведеното разследване не е събрало доказателства за извършените престъпления от лицата, на които следва да бъде потърсена наказателна отговорност. И посочва, че бургаските магистрати са действали "неправилно, необосновано и незаконосъобразно". Давени са указания на Окръжната прокуратура да продължи проверката по случая. Копие от това постановление е изпратено и в  Апелативна прокуратура за осъществяване на пряк контрол върху изпълнението като едномесечни справки за хода на разследването да бъдат изпращат в отдел "Съдебен и изпълнение на наказанията" при Върховната касационна прокуратура. Сега на ход е ДАНС.


В категории: Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Василев
08.02.2010 15:39:51
0
0
Как министерски съветник купи 2,5 дка за…339 лева

Десетина са заменките на територията на една от най-атрактивните общини по Черноморието – Несебър. Първата и най-фрапиращата бе за 2,5 дка край морето, които бяха заменени за 8 дка край Костинброд. Така бившият министър на земеделието и горите Венцислав Върбанов даде стартът на уникалното облагодетелстване с евтин държавен горски фонд. Още през 2000 г. той издаде заповед и съветникът му Евгени Димитров замени с държавата 8 декара нива край село Маслово, Костинбродско, а в замяна получи парче на Черноморието. Несебърският имот на Евгени Димитров е на самия главен път, водещ към Слънчев бряг, на кръстовището към сградата на местната община в новата част на града и на около 320 метра от плажната ивица.
Мястото граничи с пясъчните дюни, които са редки природни дадености и би трябвало да бъдат включени в Червената книга като защитен природен обект, който е изключителна държавна собственост.
«Случаят е още по-скандален, тъй като въпросната площ край Костинброд не само е заменена за крайбрежна, почти на пясъчната ивица на Несебър, но и на Евгени Димитров е доплатено, защото по документи се оказва, че земята в Несебър е 8-ма или 9-та категория, което значи - неплодородна земя. А пък на него му е взета изключително плодородна почва край Костинброд. Така освен, че му се прави подарък на Черно море в Несебър, му се и плаща за този подарък, коментира Меглена Плугчиева - бивш заместник-министър на земеделието и горите в кабинета на Симеон Сакскобурготски.
Всъщност, за да се извърши замяната, имотите са били оценени от лицензирани оценители. Костинбродската нива е оценена на над 2 700 лева. А стойността на имота в Несебър е... 339 лева.
Именно разликата от над 2400 лева би трябвало да е доплатена, видно от заповедта на ексминистъра Венцислав Върбанов..
Ниската стойност на тогавашния държавен имот не може да не породи сериозни подозрения. По това време в Несебър квадратен метър земя се е продавал от 17 до 27 долара. Преизчислена по пазарни цени, цената на имота на Евгени Димитров би била над 40 хиляди долара.
И тогава, както и сега, оценителите на горските имоти се оправдават с Наредбата за оценка на горите, в която цените продължават да са смешно ниски.
Цената тогава се е определяла по два показателя – оценка на насажденията и оценката на земята в горския фонд. И като няма дървета се получава, че земя на 300 метра от плажа на Несебър струва 6 стотинки на кв.м. Толкова е по официалната държавна наредба цената на земя горски фонд «нелесопригодна голина». Дори да се сложи коефициент 1.8 примерно за близост до море, урбанизирана територия или селищно образувание, правете сметка за какви цени става въпрос. След като се действа по наредба, какво нарушение после да търсят съдебните органи.
А наредбата е приета през 1998 г. от същия този екип, в който са влизали министър Венцислав Върбанов и съветникът му Евгени Димитров. Първото й изменение е едва през 2001 г., непосредствено преди смяната на правителството на ОДС с това на НДСВ. Но това изменение не касае цените на имотите. Според първата наредба изискването оценителят да отиде на мястото, дори не е било задължително.
Мястото е описано като пясък и почва с единични дървета от топола. Само няколко години по-късно имотът струва вече около 60 000 евро без регулация. Когато този имот е влязъл в регулация, неговата стойност се е качила на 100 хиляди евро.
Справката в община Несебър показа, че има преписка за включване на имота в регулация и скица с виза и проект за строителство на голяма сграда.
За вкарването в регулация не можем да бъдем категорични, но строителството е осъществено. Върху дюните израства солидна сграда, вече преминала през ръцете на няколко местни фирми и препродадена. Освен апартаменти, тя е заредена с луксозни офиси на фирми и банки и продължава да снася златни яйца на собствениците на имота.

2
Наньо
05.02.2010 13:35:54
0
0
Над 330 000 дка държавни ниви са дадени на частници от 1998 г. до края 2006 г. Общо 4055-те сделки са направени по процедура от Закона за земеделските земи, която цели уедряване на парцелите за ефективното им обработване. Всеки бартер е подписан от съответния аграрен министър. Някои от сделките пораждат въпроси как и защо е пренебрегнат държавният интерес. При тях частникът предлага на държавата ниви с ниско качество, а получава земи на добро място, но оценени евтино.
Най-много сделки - 1110, за най-много декари - 68 637, министерството е направило през 2001 г. Тогава министри са били Венцислав Върбанов в кабинета на Иван Костов и Мехмед Дикме в правителството на Симеон Сакскобургготски. 2000 и 2005 г. са също силни откъм замени - държавата се е разделила с по 55 000 дка, но броят на сделките е по-малък. През 2000 г. министър е Върбанов, а през 2005 г. е Нихат Кабил в две правителства - на Сакскобургготски и на Сергей Станишев.
1
Нако
04.02.2010 10:09:45
0
0
Начало Те го казаха ... Вестник ДЕСАНТ - екип Реклама Контакти Новини Политика Общини Разследвания Репортажи Интервю История Парадокси Прокълната ривиера за Батков
Новината е видяна 515 пъти
Некоректен код !

Добавена на: 18.10.2009 11:29
Брой 26
Автор : Фани Христозова

"Не съм искал, не ми е предлаган и не съм взимал подкуп", заяви при задържането му 52-годишният Евгений Блажев. В момента той е под домашен арест - Снимки Митко Димитров Чиновникът Евгений Блажев от Инспекцията по труда е милионер, но не от дребни подкупи, за което беше арестуван, а от огромна измама със заменки край морето. Но дали по веригата ще гърмят магистрати и държавни служители, трябва да каже ДАНС


Човек дори добре да живее, все някога допуска фаталната грешка да постави Бог след себе си. И да се издъни. По най-нелепия начин. Така е постъпил 52-годишният Евгений Блажев, бивш военен офицер и настоящ милионер, който вместо да се потопи в безоблачното щастие на карибските плажове, както правят новобогаташите, беше предпочел да е незабележим чиновник в Инспекцията по труда в Бургас. Срещу жалка заплата от 500 лева. По собствените му думи, изричани неведнъж пред колеги - ходел на работа за удоволствие. Блажев, според същите колеги, а и според негови познати, с които се срещахме през последната седмица, е човек с много лица. На пръв поглед затворен, дисциплиниран в казармен ред след 20 години служба под пагона в поделенията в Звездец и Сливен. Не демонстрира дебелината на потфейла си. Не ходи на светски купони, гардеробът му е семпъл, не парадира с часовници, бижута и любовници. Като милиони българи, живее в панелка в бургаския комплекс "Братя Миладинови", притежава вила в кв. Банево, която очевидци описват като "повече от скромна". Даже е развил синдромът "Чичо Скрудж" - за ЧРД в службата черпел с българско уиски, дори отказвал да си плаща няколкото стотинки "глоба", когато служебните стационарни телефони надвишавали лимита.

Домът на сем.Лейла и Евгений Блажеви се намира на първия етаж в стар жилищен блок в бургаския комплекс "Братя Миладинови". Той е под домашен арест.


Единственият белег, който издава статусът му на милионер е джипът "Лексус", с който пътувал до работното си място. Купил го за 130 000 лева на третия ден от назначаването му в Инспекцията. На третата година служба старши инпектор Блажев е заловен с подкуп от 1000 лева. Акцията е организирана от служители на ДАНС след сигнал на Павлин Павлов - собственик на кръчма "Старата мелница" в Приморско. Той съобщил, че чиновникът го притиска за рушвет, за да не му състави акт.
Образът на държавен служител-милионер, който крепи семейния бюджет с рушветчета, скатани под календара в офиса, обърна наопъки представите за понятиято състоятелен човек. И постави на дневен ред въпроса защо му е да се излага за някакви 1000 лв. И дали предложеният рушвет всъщност не е привиден повод за ареста на инспектора след задълбочена проверка за много по-сериозни престъпления, свързани с фактическото му финансово състояние.

Гаврата с един министър
Историята около натрупването на първия евромилион (защото според злите езици състоянието на Блажев сега е стигнало до 4 милиона) е доста интересна. Юристи я определят като пример как се узаконява беззаконието чрез заменки на частни земи от ниска категория в неравностойни земеделски региони със земи в най-перспективната част на Черноморието - незастроения екзотичен нос Форос в Крайморие. За малцина е известно, че 300 дка от този красив бряг някога са били собственост на д-р Николай Николаев, шест пъти министър на държавата България, който, отвратен от политиката, през 1937 година напуска столицата и се заселва в чифлика си в местността "Кафка" на нос Форос. През 1945 година Народният съд го осъжда на смърт за прокарване политиката на фашистка Германия. Всичките му имоти са конфискувани. Сред тях са и тези 300 дка пасища, ниви и лозя, ведно с масивна жилищна сграда с двор, навес и обор. Разстрелът не застига д-р Николаев, който успява да избяга в Швеция. Там създава семейство и изживява старините си. 52 години по-късно Върховният касационен съд отменя смъртната му присъда ¬ и конфискацията на имотите му. Наследниците му подават заявление за връщане на имотите. Вместо да издаде решение за признаване правото върху претендираните недвижимости в местността "Кафка", Поземлената комисия в Бургас им обръща гръб. Следва жалба до Районния съд, който провъзгласява решението й за нищожно. Този съдебен акт обаче си остава на хартия. Защото девет месеца по-късно същата поземлена комисия вкарва същите терени в Държавния поземлен фонд. Издаденият за целта протокол, в който липсват подписи на председател и секретар и не е заведен архивите, впоследствие ще послужи като основа за разграбването на нос Форос на парчета чрез заменки. За да бъдат запушени устите на законните наследници, Поземлената комисия определя да им бъдат изплатени поименни компенсаторни бонове. Така за 300 дка безценна земя край брега, от който се открива най-красивата панорамна гледка към Бургаския залив, децата на д-р Николаев са обезщетени с някакви 297 000 лева.¬ Чиновниците оценяват имота им за по-малко от 1 лев на кв.м.


"Плащали сме данъци за земята и за къщата, които са наследство от баща ми. Изведнъж се появи Блажев и каза, че незаконно сме в неговия имот. Всички са замесени - прокуратура, поземлена комисия, съд и всички си затварят , казва Иванка Илчева

Инж. Илчо Илчев, е рационализатор, създал е първия трактор-култиватор. Едва сдържа сълзите си при вида на руините, останали от мистериозното изпепеляване на хубавата къща на нос Форос в Крайморие

Ролята на поземления шеф
"Действията на Поземлената комисия в Бургас и в частност на Мирослав Стойков, който е бил неин секретар, а от 1 април 2000 г. и председател, са били насочени към възпрепятстване по всякакъв начин на наследниците на Николай Николаев да възстановят собствеността, отнета от техния баща. На Стойков е било добре известно, че изготвянето на оценка за даден имот спада към подготвителните действия във връзка с извършването на замяна, чрез която този имот излиза извън патримонимума на държавата. Той е съгласувал оценка на земя, собственост на държавата, която се намира в границите на същия чифлик и чиято оценка е била необходима във връзка с предстоящата й замяна. В същия момент, оценката, която съгласувал, е била видимо занижена - на 825 лв за декар", се посочва в постановление на прокурора от Върховната касационна прокуратура Атанас Гебрев, с което се снабдихме в хода на нашето разследване. Елементарната калкулация показва, че поземлената комисия в Бургас е одобрила оценката на един квадратен метър на първа линия на морето за 82,5 стотинки. Шест години по-късно кв.м от същия този терен струва вече точно 56.51 евро.

Преди две години Тодор Батков даде обстойна пресконференция за строежа на Града на 21-и век ( ограденото на картата в бяло крайбрежие между кв.Крайморие и Бургас, в чийто обсег са земите от заменките на Блажеви. На върха е нос Форос и малката "Кафка"

Сега върху тези земи, чиято стойност, според пазарна оценка, е около 120 млн.евро, е предвидена суперлуксозна ривиера. Инвеститор на грандиозния проект, наречен "Град на ХХI век", е собственикът на ФК "Левски" адвокат Тодор Батков. Според предварителните разчети, ривиерата трябва да бъде изградена до пет години със супермодерни технологии, комуникации и системи за защита. Според публикации в пресата до момента са инвестирани 30 милиона евро за закупуване на терени. 2,2 млн. евро от тези пари, според нотариалния акт за продажба на недвижим имот, "БВК Инвестмънт", собственост на Тодор Батков, плаща на Евгений Блажев и съпругата му Лейла. Те са щастливците, успели да се докопат до апетитните терени след скандалната заменка. Още преди наследниците на д-р Николаев да попадат молба до Поземлената комисия за компенсаторните бонове, през пролетта на 2000 година в Областната дирекция "Земеделие и гори" в Бургас са били депозирани молби от съпругата на Евгений Блажев и нейната роднина Богдана Генчева за две замени на 18, 003 дка и 20,925 дка, тяхна собственост край Монтана, за земи на държавния поземлен фонд в Крайморие. За най-атрактивните терени на Южното Черноморие Блажева и Генчева предоставят дерета и мочурища в местността Макевица в Северозападна България. "Това са земи без стойност. Няма как да бъдат продадени по никакъв начин", казва днес оценителят Атанас Георгиев. Неговото име, лиценз и печат стоят под оценителния протокол, представен от Лейла Блажева в областната дирекция "Земеделие и гори".

Приказно красива панорама към Бургаския залив се разкрива от варовиковия бряг на "Кафка", за чието укрепване, броени дни преди краха на тройната коалиция, бяха отпуснати 15 млн.лв.


Измамата с оценителя
"Никога не съм ходил в Монтана, никога не съм оценявал тези земи и не съм поставял името си под подобни документи.В книжата, представени от тази госпожа, е приложено копие на моя лиценз, с който не знам как те са се сдобили, разпечатали са бланка за оценителен протокол, която уж аз съм издал, а подписът ми е фалшифициран в договора за замяна. Казах го и на следователите, които вече 5 пъти ме викаха на разпит. Доказа го и графологичната експертиза", заяви вчера Атанас Георгиев. Според уж официалния документ, 18,003-те дка земи в Монтанско са "оценени" за сумата от 14 853 лева. Замяната е извършена с грубо нарушение на закона. Земята в Крайморие, макар оценена на занижени цени, е за 20 500 лева. Не е равностойно нито количеството, нито качеството. В искането на Блажева за замяната, одобрено от Областната дирекция "Земеделие и гори" и изпратено до министър Венцислав Върбанов, пак в нарушение на закона и против всякаква логика, е посочено, че двете страни са съгласни, независимо от разликата в стойността на имотите. Другият парцел, който се предлага за замяна е от още по-ниска категория, "оценени" на 17 263 лева. И под тази "оценка" фигурира отново името на оценителя Атанас Георгиев. Фактите показват как няколко държавни институции затварят очите си пред това очевидно беззаконие.
"Не познавам Блажеви. Подправили са подписа ми. Работя повече от 10 години като оценител, но в цялата си практика подобна наглост не съм срещал. Въвлечен съм в отвратителна каша", казва Георгиев. С фалшивите документи на 27 октомври 2000 г. по предложение на тогавашния министър на земеделието и горите Венцислав Върбанов се одобряват двете заменки. Малко след това Блажеви купуват и имота на своята роднина Генчева. Така стават собственици на общо 38.928 дка на брега на морето.
В договорите за замяна собствениците сем. Блажеви декларират, че имотите не са обременени с тежести, не са предмет на съдебен спор и трети лица не могат да предявят никакви претенции.
Извън документите реалността е друга. 3 дка от земите на нос Форос, които държавата е заменила с Блажеви, се оказват собственост на 76-годишната Иванка Илчева. Наследени по давност от баща й, който бил рибар, приятел на д-р Николай Николаев. Били толкова близки, че ексминистърът му дарил земя. Рибарят си имал и акт за дарението. През 1994 година, със съгласието на наследниците на д-р Николаев, Илчева получава и нотариален акт за 3-е декара. Рибарският недвижим имот фигурира в кадастъра на общината от 1967 г. Съпругът на Иванка - Илко Илчев ремонтира бащиния й дом, превръща рибарската колиба в кокетна къща, украсена с дърворезби, с камина от ковано желязо, прекарали ток, вода. Години наред Иванка и Илко Илчеви плащали всички данъци за имота, но на 15 март 2001 г. в дома им се появил Евгений Блажев.


"Блажев ми обеща, ако свидетелствам срещу съседите, да ми купи фургон", споделя 68-годишният Тодор Славов.




Палежът на рибарската къща
"Този мъж влезе вкъщи и ми каза: "Аз съм новият собственик". Щях да получа удар, докато му показвах нотариалния акт. Той го видя, замълча и си тръгна. После разбрахме, че толкова са бързали да направят земенките, че изобщо не са проверили в имотния регистър - да видят, че земята си има собственици. Месец по-късно Блажев отново се появи. Заведе дело срещу мен, че съм навлязла незаконно в имота му. Та това е бащиният ми имот. И аз имам документи за това. Спечелихме делото на първа инстанция, но Окръжният съд в Бургас прие фалшивия протокол от поземлената комисия и ни поряза. Стигнахме до Върховния съд, но и там излязоха с решение, че нямам никакви права върху земята. Тогава започна истинския ад. Блажев и съпругата му два месеца живяха като скотове в землянка пред дома ни, за да ни наблюдават. После изсипаха три камиона с автомобилни гуми и обградиха къщата отвсякъде, за да нямаме достъп до нея. Отровиха кучетата ни, накрая къщата бе запалена. Изгоря. Сега от нея са останали само пепел и сажди. Полицаите вместо да ни помогнат, ни изкараха психопати, този човек съсипа завинаги живота ни", плаче Иванка Илчева. Сега жената, болна от паркинсон, се влачи по съдилищата за поредното си дело срещу Блажеви.
Междувременно Лейла и Евгений се превръщат в истински милионери. Продават на трети добросъвестен купувач своите терени. Това е компанията на Тодор Батков "БВК-Инвестмънт". Според нотариалния акт семейството получава по 56,51 евро на кв.м за 38.925 дка. Печалбата е баснословна.

Още една смазана душа
На метри от изпепелената къща на Илчеви живее 68-годишният Тодор Славов - в колиба от греди и картони. Тя е последен пристан за възрастния човек. Някога бил рибар, имал лодка, малко стопанство, хвърлял мрежи край бреговете на Форос. Живее тук от 22 години. Купил постройката от друг рибар - бай Миле. Имал и документи за това. След появата на сем. Блажеви животът на Тодор се преобърнал.
"Дойде у дома една вечер и каза, че намерил човек, който ще купи колибата ми. Показах документите си на непознатия, той ги взе, за да ги провери, но оттогава не съм го виждал. Издирих Блажев, а той ми вика: "Да си мислил!". Уплашен съм, защото ако ме изгонят оттук, няма къде да отида", казва Тодор. Вече няма лодка. Появили се отнякъде цигани и разбили в морето плавателния съд, откраднали му и козичките от двора. Преди тази случка Блажев многократно го предупреждавал да махне животните, за да не тъпчат наоколо тревата. "Ликвидирах всичко и сега ходя като куче", споделя Тодор. Мъжът сега е клошар, два пъти седмично върви пеша от Крайморие до Бургас, за да предава вторични суровини. Но има някаква надежда да оцелее, ако извърши лъжесвидетелство.
"Блажев ми обеща фургон, ако ида в съда и кажа някои неща за един от съседите, ще го направя, няма как", разкрива клошарят. Дори му уредил паспорт за един ден, защото неговият изчезнал, когато циганите разсипали колибата. Тодор Славов предстои да се яви като свидетел в съдебен процес срещу собственик на имот в същата местност "Кафка" на нос Форос. Той се казва Здравко Димитров. Човекът купил преди много време 1 декар от наследствания имот на Илчеви. И срещу него тече дело затова, че незаконно е завзел имота.

На ход е ДАНС
"Причинената вреда на държавата след извършената замяна е в особено големи размери. Измамата преставлява особено тежък случай", се казва в постановлението на прокурор Атанас Гебрев от Върховна касационна прокуратура. Той е отменил постановлението на Окръжната прокуратура в Бургас, което е прекратено наказателното производство срещу грепата лица, замесени в завенките. С мотив, че проведеното разследване не е събрало доказателства за извършените престъпления от лицата, на които следва да бъде потърсена наказателна отговорност. И посочва, че бургаските магистрати са действали "неправилно, необосновано и незаконосъобразно". Давени са указания на Окръжната прокуратура да продължи проверката по случая. Копие от това постановление е изпратено и в Апелативна прокуратура за осъществяване на пряк контрол върху изпълнението като едномесечни справки за хода на разследването да бъдат изпращат в отдел "Съдебен и изпълнение на наказанията" при Върховната касационна прокуратура. Сега на ход е ДАНС.






брой коментари: 0 | добави коментар Вашите коментари »

Добавяне на коментар
Некоректен код !


Прякор

Коментар


Въведи кода*:



Новините днес 29.01.2010 14:34 Разбиха международен канал за трафик на хероин
19.01.2010 14:50 Орязан бюджет предложи кметът на Бургас
07.01.2010 17:12 Пуснаха срещу 2 000 лв. чиновник, заловен с подкуп
05.01.2010 13:24 Конфискуват имоти за 1,2 млн. лв. от лихваря Донков
05.01.2010 12:37 СДС-Бургас се отчете за 2009 г.


Търсене в новини »
From 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2008 2009 2010 2011 2012
To 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2008 2009 2010 2011 2012


Архив »
Анализи »

Беднякът - Милионер
С фалшиви завещания, мъртви души и договори за отпуснати пари от физически лица, наркобосът Митьо Очите обяснява благополучието си, кредитор му е бил дори Жоро-Главата
Живея назаем, с пари от приятели. Не съм крал от държавата. Така Димитър Желязков-Очите обяснява благополучието си сред силиконови красавици, често отсядащи във фамозната му вила в стил късен мутробарок, автопарка от лимузини, сред които и четири джипа и разточителните вечери в скъпи ресторанти с фолк певици.
текст и коментари (2)Нерон от Сливен
Ако си срещу Лечков значи си олигофрен, гнил зъб или г.з. Да чакаме ли да запали града ни, за да получи той следващото си вдъхновение срещу някой опитал да му противоречи?
Онзи ден сливенският кмет Йордан Лечков нарече една общинска съветничка "олигофрен" в присъствието на колегите й, по време на заседание на постоянната комисия по правни въпроси. За сливенските журналисти в това няма новина. текст и коментари (4)Стягат примката около Волен Сидеров
Излизат нови пострадали с пари от вожда на „Атака“, който е най-верният партньор на Бойко Борисов
Поредната скандална доза новини около същността на Волен Сидеров – лидерът на ПП “Атака“ излязоха в сряда вечерта, след като водещият на предаването „Паралакс“ по СКАТ ТВ Валентин Касабов разтърси националния ефир с финансови документи, уличаващи го в измама.
текст и коментари (13)Рожденици »

Участвайте в нашата патриотична игра »
Кой българин бе обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел II?
Тодор Айвазов
Сергей Антонов
Жельо Василев


трима от Вас ще получат книгата "Интеграция на мюсюлманите в България". Жребият ще се тегли в понеделник /8 февруари/. Имената на печелившите и верният отговор ще бъдат публикувани в бр.41


Телефон*:
Моля, въведете телефон !Email*:
Моля, въведете e-mail !
Невалиден e-mail !
Верният отговор на въпроса от брой 37 е:15 янаури. На 25 януари в редакцията на "Десант", чрез жребий бяха определени победителите на нашата загадка. От вярно отговорилите на въпроса: "Кога е роден поетът Гео Милев?", книгата "Българите от Голо бърдо" получават Вълчо Вълчев от с. Знаменосец, Емилия Велева от Гоце Делчев и Тянка Пенева от с. Тънково. На наградените честито!

» виж резултатитеВремето »

1°C
( Усеща се -2°C) Валутите »
EUR
USD
CHF
GBP


Константин Иречек
За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.

Яне Сандански
Да живееш значи да се бориш. Поробеният - за свобода, а свободният - за съвършенство

Николай Хайтов
Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна.


Политика »
» Измижду кръката си гу пусна
» Атакуват закона за бюджета пред КС
» Закриват БСП-Бургас?
Общини »
» Спирките като хранилка за братски фирми
» ГЕРБ отвори чадъра над посъдимия Славов
» Бивш съдебен шеф страда след понижение
Разследвания »
» Беднякът - Милионер
» Зам.кмет вдига тузарски билдинг в Бургас
» Вромос още излъчва уран и радий
Репортажи »
» Залята с киселина общественичка пее в караоке
» Поморийските солници - частен резерват
» Вила за Стела
Интервю »
» Ивана развали „Миг като вечност“
» Валентин Касабов: За предателите витаят едни 900 лв.месечно
» Георги Дражев: Чистка в съдебната система? Всичко е пиар
История »
» Сталин бил виновен за Великата отечествена
» Велик италианец преобразил Бургас
» Хроники - Нови кокошарници и честен бирник
Парадокси »
» Мъдри мисли
» Зима е...
» Мъдри мисли
Образование »
» Нови книги
» Нови книги
» Нови книги
Здраве »
» Екобюлетин за периода 20 - 25 януари
» Сероводородът е безвреден
» Екобюлетин за периода 6 - 12 януари
Земеделие »
» Време е за разсада
» Изпрати цвете и спечели!
» И сега може да се сее
Спорт »
» Отворено сърце
» Волейболен боец срещу "Лукойл"
» Хубав бокс на село? Възможно е
Отблизо »
» Тя направи Десант он лайн
» Ружа влиза у вас с тест за наркотици
» Галя Асенова: СКАТ е моята телевизия
Анализи »
» Нерон от Сливен
» Писмо - До лакея Иван Сухиванов
» Вторият Левски днес
Коментари »
» Благотворителен концерт
» „Мултирама“ или мултидрама
» Стягат примката около Волен Сидеров
Култура »
» Елитна аудиенция при Бочко
» Победа за „Мила родино“
» Иван от кал или Лоренцо Български?
Вяра »
» Как да тълкуваме притчата за Блудния син
» Кои са фарисеите в живота
» Срещата на грешния митничар с Началника на живота
Седмичен хороскоп »
» За Телеца саксия, за Девата класическа картина
» Годишен хороскоп за 2010 г.
» Седмичен хороскоп
Рожденици »
» Як купон за ЧРД
» Честит рожден ден!
» Честит рожден ден!
Горещи новини »
» Разбиха международен канал за трафик на хероин
» Орязан бюджет предложи кметът на Бургас
» Пуснаха срещу 2 000 лв. чиновник, заловен с подкуп
Музика »
» Щурците – нищо ново, но ги обичаме
» „Високо, Високо...”
Новини Новини от Бургас Политика Репортажи Партньори Информация за Бургас Бургас, Burgas, Bourgas
Вестник Десант 2009 Всички права запазени.

При използване на информация от електронното и печатно издание на Вестник Десант, цитирането на източника www.Desant.Net е задължително!
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите на сайта. Тези коментари не изразяват официална позиция на Вестник Десант в електронния му и печатен вариант. Екипът запазва правото си да заличава коментари, които съдържат обидни квалификации и нецензурни фрази, уронващи човешкото достойнство или изразяващи расова, етническа и религиозна нетърпимост. Уеб дизайн и уеб програмиране KAK Development
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки