Джон Лоутън представя Карнобат, да се готви Смолян


Джон Лоутън представя Карнобат, да се готви Смолян
Мартина Чачевска и Христо Петров завършват лентата, която ще бъде представена този понеделник в Карнобат
11 Октомври 2009, Неделя


В 32 минутина лента рок-легендата ни запознава със стъпките на Левски в Карнобатско, с англичаните от местното село Черково, които не могат да бъдат изгонени и с топ, както и с много други интересни факти в общината

Автор: Лъчезар Лисицов

На 12 октомври от 18:30 часа ще се състои премиерата на филма "Джон Лоутън представя Община Карнобат". Продукцията ще се излъчи на място - в общинското читалище "Димитър Полянов".
Филмът е част от поредицата на телевизия СКАТ, в която легендарният вокалист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън представя различни кътчета на България.
Серията за Карнобат е снимана в рамките на една седмица, като Лоутън е присъствал на снимките в два от дните – на 24 и 25 май.


Певецът на „Юрая Хийп” завладя Карнобат, без да се налага да пее


Крайният продукт има продължителност 32 минути.
Според Мартина Чачевска, филмът за Община Карнобат запазва идеята на първата серия (за зимния Бургас), като отново се комбинират „полезното и забавното”. Опитът от осемте места, на които са снимали с Джон Лоутън, показва, че в различните райони на България наблягат основно на три неща – културата, историята и туризма. В случая с Община Карнобат кметът Георги Димитров и неговата (вече бивша) заместничка Бойка Колева са насочили Лоутън и компания най-вече в посока на историческите събития в региона, както и на културните традиции и работата с младите хора. Не е случайно и че поканата за снимките е била точно за празника на българската писменост и култура – 24 май, когато е имало грандиозно шоу в центъра на града.
Лентата съдържа и интервю на рок-легендата с кмета Димитров. От него се разбира кои са най-значимите проекти, които ще допринесат за развитието на общината.  
Режисьорът Чачевска уверява, че местните жители ще се изненадат колко много неща не знаят за родния  Карнобат, така както се получи и с много от бургазлиите, гледали първата серия на поредицата на Джон Лоутън. Ще бъдат разкрити слабо известни факти за дейността на Васил Левски в Карнобатско, както и за прозорливостта на местните жители, които са сред първите на родна земя изгонили гръцкия владика от църквата си, за да го заменят с такъв, който проповядва на български език. Ще стане ясно и защо крепостта Маркели се е оказала особено важна за България.      

За "добре дошъл" по карнобатски


Не по-малък интерес ще предизвикат и шестте английски семейства, устроили се в местното село Черково, които нямат никакво намерение дори и да си помислят да се завръщат отново на мъгливия британски остров, тъй като „са намерили Рая у нас”.
За създаването на 32-те чудесни минути, филмовият екип е работил няколко месеца. Грубото сглобяване на кадрите стана бързо – за около три седмици, споделя режисьорът Мартина Чачевска. Детайлите обаче, отнеха много повече време. Преливането на кадрите и обработката на звука са доста пипкава работа, казва още Мартина. Тя самата е работила по изработване на субтитрите, които засега са на два езика – български и английски. Екипът включва още операторите Светослав Стойнов и Пламен Паскалев, както и графичният оформител Христо Петров
Все пак работата по тази серия е била далеч по-лека, в сравнение с първия филм, който описва Бургас през зимата. На практика, първата лента се оказва основата, върху която се градят следващите серии от поредицата „Джон Лоутън представя...”.

В кабинета на кмета интервюто върви на книжовен английски без преводач



Третият филм е за Община Смолян и е на път да бъде завършен съвсем скоро. Осем серии включва засега поредицата на Лоутън за България. Направени са снимки още в общините Варна, Созопол, Приморско, Царево и отново в Бургас – този път през лятото. За да бъдат завършени и тези филми обаче, режисьорът Чачевска и дясната й ръка по графичното оформление Ицо Петров има още доста да се потрудят.


В категории: Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки