Георги Димитров: Не съм виновен за стари дългове на Карнобат


Георги Димитров: Не съм виновен за стари дългове на Карнобат
Георги Димитров
11 Септември 2009, Петък


В най-голямата община в областта – Бургас, строителната програма е свита на половина, но това е изходът за всички ни в условията на криза, казва членът на УС на НСРОБ и кмет на Кърнобат

Автор: Катя Касабова

- Добър ден, г-н кмете. Разбираме, че вече сте на работа. През август от НАП ви издирваха, за да ви връчат ревизионен акт за 170 хил.лв. неплатени данъци и осигуровки. Успяха ли да ви намерят?
 - Действително има такъв акт, цифрите бяха посочени в публикацията ви точно, даже бих казал, че са предадени от източника ви тенденциозно точно. Но тази ревизия касае стар период, една година след който, аз станах кмет. И сега единственото, което мога да направя, е да го обжалвам.
 - Разбирам, че вината е във вашия предшественик Атанас Атанасов?
 - Не мога да говоря така, дори мисля, че значителна част от начисленото е неправилно тълкуване на закона, по други давностният срок за проверка е изтекъл.
 - Вече не се ползвате с привилегиите, които ви даваше управлението на тройната коалиция. Известен факт е, че бяхте добре приет по високите етажи на БСП и ДПС. Притеснен ли сте от „спирането на кранчето“ по важни проекти, за които са нужни връзки в съответните министерства?
 - Не мисля, че положението на моята община е по-различно от това в другите български общини. Напротив. Да, има проблеми с изпълнението на бюджета в пълния му обем от 17,2 млн.лв. В края на август изпълнението е  9,2 млн.лв., в налични пари имаме около 1,5 млн.лв., в абсолютни цифри ще изпълним бюджета. Тежко е, защото спряха постъпленията от продажба на земя, очаквахме около 1,8 млн.лв., а дотук имаме само  около 400 хил.лв.
 - Докъде стигна широкорекламирания проект за ветроенергийния парк?
- Комисията по избора на партньор приключи работа снощи (сряда). Договорът ще бъде официално подписан на празника на града 26 септември. Очакват се реални солидни постъпления, но не веднага, защото има тромави законови процедури.Инвестицията е за 150 млн.евро.
- Когато ви търсихме за това интервю се оказа, че сте на заседание на УС на сдружението на общините (НСРОБ). Какъв анализ беше направен?
- По изпълнението на общинските бюджети – картината е почти еднаква за цялата страна и причината е не само стагнацията на пазара за недвижими имоти, защото мнението на кметовете, че вече са продали стойностните терени и сгради. Досега тези сделки бяха  основно средство за балансиране на бюджетите. При нас от спечелени за 20 млн.лв. проекти, сме вложили в проектиране 1,2 млн.лева. В готовност сме за изчакване тези пари многократно да се върнат. Но държавният фонд за подпомагане на общините по проектите  на оперативните програми  забавя плащанията поради липса на координация, предизборна обстановка, смяната на екипите, в момента са на скрининг значителна част от приходите, търси се оптимизация на разходи, част от фондовете са празни. Аз имам спрян обект за 700 хил. лв.  - по водоснабдяването на Сан Стефано. Сега трябва да търсим други начини за финансиране на такива проекти.
 - Наистина ли в Ямбол кметът е довел общината до пълна разруха от неразумни сделки и обществени поръчки?
- Аз не съм запознат в детайли с неговата работа. Нормално е да се атакува кмета, но като се говори за вини и грешки, има компетентни органи. Аз не бип направил  квалификации,  защото не зная какви са причините за обстановката в Ямбол.
 -И в богатата морска община Созопол били в окаяно положение. Бюджетът бил напълно продънен. Защо се е случило това?
- Там има проблеми по отношение на оперативния остатък, което означава, че са харчили повече за някои неща, отколкото са имали възможност  за приходи. Аз познавам  Панайот Рейзи и мисля, че ще се оправи. Просто трябва да се съкращава част от строителната програма, това е мярката в момента. В най-голямата община в областта – Бургас, строителната програма е съкратена наполовина, не зная дали това  ви е известно. Но друг ефективен начин в този период няма. Аз моят бюджет ще го изпълня в абсолютни цифри, но ограничението и тук, и навсякъде,  ще засегне ограничаване на капиталовите програми   от собствено строителство. Няма как да компенсирам недостиг на средства от продажби и такси -  за пазари, тържища, технически и административни услуги. Това, което е зависело от нас по данъците -  казвам, че имаме дори преизпълнение при някои от тях, но това не решава общия проблем.
 - Бяхте в истерия преди три месеца, когато ви съобщиха, че трябва незабавно да затворите градското сметище и да тръгнете с камиони до Елхово или Созопол? Защо вече не се оплаквате, намерихте ли пари за транспорта?
- Държавните управници при влизането ни в ЕС са разписали ангажименти да си ликвидираме старите сметища, без да мислят, че за строеж на нови са нужни 3-4 млн.лв. и сложна процедура по опазване на околната среда и отчуждаване на терени. Към момента с община Бургас строим общо депо, проектът се движеше от зам.кмета по околна среда на Бургас Евелина Василева, която сега е зам.министър в МОСВ, надявам се, че това ново обстоятелство ще ни помогне за ускоряване на строежа. А иначе ни дадоха отсрочка за закриването на старите сметища, защото някой пита ли кметовете на Елхово и Созопол дали искат да приемат нашия боклук?!  
- Вдигнахте голяма олелия при опита на една частна фирма-наемател да получи срещу нищожни пари емблематичната хижа „Орловец“. Успяхте ли да я спасите за общински нужди?
- Съдим се, аз съм оптимист.
- Г-н кмете, не мислите ли, че е унизително да се возите в „Шкода“, колегите ви масово си накупиха служебни мерцедеси и аудита?
Колата е хубава, на 70 хил. км, гори малко,  удобна е, среден клас, на две години. И ако на някой му звучи социалистическа, е негов проблем.


В категории: Интервю

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
ybwzxy
03.10.2011 09:39:38
0
0
59acxw <a href="http://xsiigsqquyml.com/">xsiigsqquyml</a>
8
vombvio
02.10.2011 11:25:05
0
0
6HS3bB , [url=http://unuvntfffcon.com/]unuvntfffcon[/url], [link=http://nscenunqvvyf.com/]nscenunqvvyf[/link], http://rvcburjosmde.com/
7
hwagjfdfk
30.09.2011 11:08:05
0
0
g0NJl7 <a href="http://umlouilpqlqy.com/">umlouilpqlqy</a>
6
Howdy
30.09.2011 01:36:37
0
0
I'm out of lueage here. Too much brain power on display!
5
аноним
19.05.2010 04:43:32
0
0
Ако в общината няма пари, нито Димитров, нито Атанасов могат да направят нещо. В бюджетната сфера се работи само, когато има пари за харчене.
4
karni
31.01.2010 10:26:30
0
0
Кмета на Карнобат е долна и алчна комунистическо-ченгесарска измет ,която превърна Карнобат наистина в кенеф. Такива същества като Георги Димитров-агент Вълевски вече не пренадлежат към човешкия род. Обстановката в Карнобат вече е пред експлозия!И тоя път,това не са само приказки,не се трае вече!
3
анонимен
10.10.2009 21:28:47
0
0
Г-н КМЕТЕ обградихте се предимно с некадърни начални учители даже и олигрофени.Мислите ли че в града липсват такива.ГОЛЯМАТА СИ ГРЕШКА ПОВТОРИХТЕ С ОШЕ ПО-ГОЛЯМА с зам-кметицата която няма авторитет в помощното а още по-малко в града. В БСП има много по-кадърни и можещи.
2
А....А....А
12.09.2009 06:13:26
0
0
ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ УПРАВНИЦИ г-н КМЕТЕ ,КОИТО СА РАЗПИСАЛИ ЗА СМЕТИЩАТА СА ОТ ВАШАТА ЛЮБИМА БСП.
ЗАЩО, ВИЕ г-н КМЕТЕ ИЗТЕГЛИХТЕ КРЕДИТ ОТ ФОНД - ФЛАГ В РАЗМЕР НА 1 500 000 лв.БЕЗ ЗНАНИЕТО НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КАРНОБАТ?
ЗАЩО МИНАЛАТА ГОДИНА ПРАКРАТИХТЕ ДОГОВОРЪТ ЗА НАЕМ СЪС СИНА СИ/1500.00 ЛВ./И СКЛЮЧИХТЕ ДОГОВОР ЗА НАЕМ ОТ 300.00 ЛВ /БУЛ. БЪЛГАРИЯ/?
1
карнобатлия
11.09.2009 14:00:34
0
0
Само се преструва че се вози в шкодата. Иначе не е лош като кмет,но Атанас беше по-добър от него, защо не видите на коя една и съща фирма дава обектите, на неговата секретарка.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки