Наръчник на областния управител


Наръчник на областния управител
Почти месец след радушното му посрещане в Областната управа, губернаторът все още не знае откъде да я подхване
28 Август 2009, Петък


Г-н Гребенаров, ще се опитаме да очертаем Вашите приоритети за идните 4 години, защото както разбираме, изпитвате известни затруднения в упражняването на този висок държавен пост.


Автор: Екип на "Десант"

Препоръките ни със сигурност са по-ценни от казионните програми и платформи, писани от съпартийците ви в период на избори, за които всички сме наясно, че няма как да бъдат изпълнени. Пък и видяхме каква я свърши председателката на ОбС в Бургас Снежина Маджарова.  

Първото нещо, което свърши Константин Гребенаров след стъпването в длъжност, бе да приеме генералния консул на Р Турция  Исмаил Юджеер (в средата) и секретаря му Гюнай Кая (вдясно). Понеже и дипломацията е важна, бързането в този случай не беше най-подходящия вариант на поведение


1. Неотложното е строеж на детелината при кръстовището между Меден рудник и Созопол заради прииждащите коли към южното черноморие и обратно. Но само тя няма да отпуши трафика, ако няма втора детелина над Капчето - при светофара за влизането в комплекса Меден рудник! Без помощта на държавата няма да се справим и в един момент ще се запуши целия областен град, ако не наблегнете основно върху северния и южен обходен маршрут..

Трафикът още от „Трапезица“ става непоносим, всъщност областният град отдавна е една голяма тапа, която с прокарването на магистралата дотук напълно ще ни затапи без две детелини и нов надлез


2. Не търпи отлагане строеж на надлез над Товарна гара „Вл.Павлов“ в посока кв.Лозово. Трябва да се строи нов надлез! Там вече има отчуждаване на земи и известна подготовка от страна на общината. Това важно инфраструктурно съоръжение трябва да се реализира с държавни средства.

 А това, г-н губернаторе, е участък от републиканската пътна мрежа, услужливо преграден от бившата власт, за да не пречи на тузарите от комплекса „Св.Тома“, близо до Дюни. Невъзможно е да не знаете за това безобразие на собственика „Главболгарстрой“, който впрочем е заградил стотици декари плаж и обикновените българи нямат достъп до него


3. Не по-малък ще ви е проблемът с още непостроената, но вече ненужна пречиствателна станция в многохилядния жк„Меден рудник“. За по-лесно асимилиране на случая СКАТ ТВ излъчи онзи ден репортаж, в който припомни, че станцията е за не повече от 30 хил. човека, а там населението наближава 100 хил. От което излиза, че върви един строеж, колкото да се усвоят пари от едни наши фирми. Ще се окаже, г-н областен, че веднага след пуска й, хората от комплекса ще ви погнат с камъни, защото това ще е най-дивия ужас, който ще са изживявали.
4. Тази точка е свързана с предходната – идете и вижте пречиствателната станция на вс „Елените“ край Св.Влас, която бълва директно в морето фекалиите от курортистите, но РИОСВ си мълчи, макар гейзерът от екскременти да се вижда на 100 метра от брега и с просто око. Залят е целият залив от Влас до Несебър включително. Впрочем в района на Св.Влас зрее истинска война между изрядни хотелиери и такива, които са вдигали петзвездните си комплекси без пречиствателни съоръжения – да ви посочим някои от тях: „Етъра“ 1 и 2, „Камбаните“, „Манастирите“,  „Марина Палас“, „Марина Диневи“ и т.н. Но като стигнахме до тази фамилия ви даваме един жокер – да поразровите малко документи  из архивите – да видите някой някога давал ли е разрешителни да се строи частно яхтено пристанище на бряг, който е изключителна държавна собственост?  

Почнете от жижните на турските бизнесмени, защото този първобитен способ за добиване на въглища  убива и работници, освен родната ни природа. Както и незабавно хванете за ухото Симеон Симеонов от РИОСВ, него и без да го питате винаги има защо да бъде изхвърлен от поста


5. Да се върнем към Бургас, защото разбрахме, че все още изучавате местонахождението и площта на Морската ни градина и се чудите откъде почва държавната част и къде свършва общинската. Г-н Гребенаров, държавната земя в този уникален парк, за поддръжката на който опосканата държава няма пари, почва откъм фасадата на паметника Пушкин и стига до „Приморец“. Точно за този район от градината има едно решение на Общинския съвет да го предадете на бургазлии. Подсказваме Ви, че няма нужда да се опъвате, защото предходният областен управител Любо Пантелеев (от червените) имаше готовност за сдаването. Вие не бива да се дърпате, защото няма на кого да правите мръсно – кметът си е ваш, помислете за неговия имидж, дайте му цялата градина! Нека той да си блъска главата как ще я чисти и осветява.

Кадърът, г-н Гребенаров с вашия генерал е от времето, когато обещавахте заедно огромни облекчения за рибарите. Джамил Кадиш от ИАРА ги уби, докато гръцките им колеги се прехранват основно с помощта на ЕС. Рибарите сега вас гледат!


6. Стигнахме до о.Св.Анастасия. И него общината го поиска. И в това няма нищо нередно, ексобластният от червените и на това се съгласи. Подочухме, че се назландисвате да й го прехвърлите. Не умувайте дълго, защото там историческите находки са в почти насипно състояние, пък и никога не е късно да се появи нов Ахмед Доган из коалиционните ви партньори и пак да му хвърли око. Предупреден – значи спасен!

Корабчетата за разходка в Слънчев бряг потеглят от допотопни кейове и е чудо, че досега няма жертви от някоя срутена изгнила конструкция


7. Наблюдаваме Ви, че вече близо месец се въртите из кабинета си и пропилявате  целия си работен ден в дешифриране на входяща и изходяща кореспонденция. Зарежете писмата! И без това, ако не си сложите опитен юрист за заместник, ще ви е нужен половин мандат, за да осъзнаете кое решение и на кой ОбС трябва да бъде спряно или пратено в съда. Дълго още ще ви премятат бизнесмени като Тодор Батков, Ветко Арабаджиев, Николай Банев,  разни „катинари“ в Созопол, Кольо-Поповци  от улица „Крадливка“ в Приморско, Милко Милков в Крайморие с взетите от държавата 3 млн.лв. за разхвърляне на пясък  из морето с цел брегоукрепване и т.н. Но техните действия са някакси предвидими! За разлика от някои разбойнически гласувания в местния парламент  на Несебър, където онзи ден гостувахте. Но не, за да питате шефа му Благой Филипов и кмета Николай Димитров какви ги вършат, а за да оглеждате  в компанията им разголени миски в надпревара коя е с най-дългите бедра. Г-н Гребенаров, никога повече не правете тази грешка и не се доверявайте на пиари, извън работещите за Вас във вестник „Десант“,  защото те вървят след властта като овце след коч! Но да се върнем към бъдещата ви работа за Несебър – искайте от кмета цялата преписка за стотици декари държавна земя на Националната спортна академия, лично заграбени от предшественика му Николай Трифонов и покойния Митьо Янков, повечето от които вече застроени и продадени. Ще ви настръхне косата като разберете кои са новите собственици и колко от тях са ваши хора, все полицаи и магистрати от София. Между другото, можехте да ползвате топлото време по Богородичните пости не за дефилета на миски по бански, а за да поогледате какво става из плажовете – те са публична държавна собственост!

А това е много любопитна гледка, защото всъщност под излятия бетон е брегът  на скалистата „Германка“ до Созопол, заграден от маститата групировка „Капитал“ на Иво Прокопиев и Филип Харманджиев. Ще ги питате ли как получиха парцели на това място?


8. Вие носите цялата отговорност за мутризираните плажни концесионери, които ви завеща Гагаузов, очевадно те не изпълняват договорите си. Цари самоуправство, заграждане, бетониране, побоища. Да ви връщаме в родния Созопол, за да видите Буджака не е нужно, вие си знаете. Както и ние знаем, че там са бетон до бетона все ваши приятели от софийския ви период, за които досега се налагаше да си натискате парцалите в ОбС. Идете на бургаския плаж и вижте как се е разпищолил концесионерът на пясъка. Море откъм алеята вече не се и мержелее. Това нахалство бургазлии го виждат и ще чакат от вас адекватни мерки, защото зад оградата в посока морето всичко е държавно. И като не вземете мерки навреме да не се питате после защо ще загубите първо местните избори, а после и следващите парламентарни.
9. Времето ви притиска и за разходка из село Грабежево. Не го търсете на картата – това е Ченгене скеле, където не остана и педя гора незастроена докато общината и държавата умуват 10 години върху ландшафта, горския фонд и броя на действителните рибари. Багерите трябва да тръгнат веднага! И в тоя ред на мисли да ви кажем, че е отдавнашна идеята за единен кадастър – нещо като пълен опис, класьор или както искате го наречете, на всичките плажове из Южното Черноморие. Ще отнеме малко време, но ще ви спести нерви, когато тръгнете да глобявате. Ако естествено ви стиска и междувременно старите мутри не бъдат сменени от нови, от вашите.  

Огромният комплекс „Санта Марина“ край  родния Ви град Созопол излива тонове  непречистена вода в „Златна рибка“, впрочем заливът наоколо е станал клоака, както е покрай Несебър до Св.Влас


10. Другото, което хората виждат и се надяват, че ще сложите в ред, е ръководство на РИОСВ в лицето на „вечната Амбър, любимка на всички правителства“ - Симеон Симеонов, известен като човекът, който бута микрофоните и мучи, когато журналисти го питат за перманентно мръсната околна среда. Или го изхвърлете този човек веднага или му заповядайте да почне най-сетне да дава реални резултати за степента на замърсяване на въздуха, почвата и водата от „ЛУКойл Нефтохим“.
11. Пристанището в Бургас отстои на около 400 м североизточно от Вашия кабинет. И утре е работен ден. Защо не отскочите и питате шефа Аргир Бояджиев ще продължи ли практиката пристанищните такси тук да са по-високи от варненските и да работи  в посока изтласкване на товаропотока към север. Или ще бъде равнопоставено,   ще реализира дейност и няма да съкращава хора, ами напротив.

Бой над туристи, огради и луди секири във вип-зоните са постоянната картина из плажовете на Южното Черноморие, а Вие седите в кабинета си сякаш тия земи и тоя народ са в Тамбукту



12. Сложихте учител от морското училище с фамилия Георгиев в инспекцията по рибарство и аквакултури. До тук добре, но чуваме, че вече имало вътрешно брожение срещу този Георгиев и той не смятал да се захваща с работа, докато не му целунете ръцете. А проблема ви с контрабандата, бракониерството и толерирането на близки риболовни фирми, може да стане още по-дълбок. Не дай си боже втори инцидент като с граничаря Михаил Цонков, защото ако инспекторите си бяха на мястото, нямаше да я има схватката в турската лодка, пълна с български калкан. Като казах риба, се сетих, че няма как да не знаете каква е съдбата на рибното пристанище в родния ви Созопол. Тройната коалиция се мята 4 години като риба на сухо, но не гъкна за новия му собственик. Очакваме вие да кажете. Иначе ще си останат догадките за Доганова придобивка, срещу която ще замълчите.    
13. В РУГ-а, разбрахме, че имало раздвижване покрай новия шеф Румен Желев, но сигурно не подозирате, че хиляди кубици дърва за огрев гният, защото завареният шеф на МВР Васил Едрев проверява цял месец сигнал за злоупотреби, сякаш досега е разкрил някой от дървената мафия. Г-н Гребенаров, стигнахме до това, от което вие наистина разбирате и можете да бъдете полезен на бургазлии. Ние питаме ще има ли най-сетне в Бургас полиция?! Защото тук това не са РПУ-та, а квартални мутренски групировки, които са на издръжка при наркодилърите, сутеньорите, крадците, подпалвачите и прочее паплач. А от герба ни отдавна трябва да изпадне лъвът с рибята опашка и да си изрисуваме една забита кирка. Защото станахме известни в цял свят с патента на забитите търнокопи върху лимузините на мафиотите. Като най-ефикасното, засега, възмездие срещу несправедливостта. Не помним откога няма поне едно разкрито голямо престъпление. Да оставим организираните групи – да ни посочи Едрев едно разкрито убийство! Няма такова. Напротив, прочухме се и с това, че топченгетата ни Георги Желев, Иван Георгиев, Тони Алексиев и т.н. били на хранилка при мафията. Ако сте наистина толкова голям антимафиот, както твърди Бойко Борисов, значи думата ви пред Цветан Цветанов се чува. Кажете му да не бави проекта за преминаването на полицейските части на подчинение на кметовете, той да си ги командва и да си носи отговорност за калпавите в строя.  14. И на последно място – да знаете, че бургазлии много ще се разгневят, ако разберат, че държавата спира някой от общинските проекти, защото трябва да затяга колана. Особено свързаните с направа на пътища и улици. Ножът е опрял до кокала. Разтърсете малко управниците в Руенско, Сунгурларско и Айтоско и ще видите, че има какво да се пренасочи като пари за инфраструктура в низвергнатите български райони. То стига да конфискувате имуществото на оядените им кметове.
Това помагало не е писано с цел да се заяждаме с Вас, г-н областен управителю. Ще ви препитаме по него като изтече първата година от мандата. Не се паникьосвайте много. Ако отговорите изчерпателно със свършена работа дори по една от горните точки, пак ще ви бъдем благодарни. Но знайте, че помним какви въпроси и кога сме ги задавали


В категории: Общини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
светкавица
30.08.2009 08:26:23
0
0

Концесия за услуга за 35 години
Автогара Карнобат- имот, представляващ УПИ XXVI /урегулиран поземлен имот двадесет и шести/ от кв. 11 /единадесети/ с площ от 8170 кв. м. /осем хиляди сто и седемдесет квадратни метра/, по УРП на промишлена зона "Север", гр. Карнобат, отреден за автогара и масивна двуетажна сграда - АВТОГАРА, с монолитна конструкция, със застроена площ от 695 кв. м. /шестстотин деветдесет и пет квадратни метра/,...27600,00 (двадесет и седем хиляди и шестстотин лева) лв.НА МЕСЕЦ ПО 2300.00 лв.
3
дежурния редактор
29.08.2009 12:34:25
0
0
Какво да кажем? Светни ни, моля[kinky]
2
see
29.08.2009 06:18:12
0
0
ЗАЩО НЕ КАЗВАТЕ И ЗА КМЕТА НА КАРНОБАТ-ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, ДОСТАТЪЧНО ЛИ ВИ ПЛАЩА ЗА ДА МЪЛЧИТЕ?
1
мушморок
28.08.2009 18:35:40
0
0
Ало, десанта, нещо много си повярвахте! Отде накъде вас ще слуша, кои сте пък вие бе!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки