Продават на търг калъфа на цигулка от „Титаник“


Продават на търг калъфа на цигулка от „Титаник“
16 Април 2024, Вторник


Инструментът принадлежал на ръководителя на оркестъра, свирил до последно весела музика на палубата на потъващия кораб

Автор: Десант

Предлагат на търг във Великобритания изработения от кожа калъф, в който ръководителят на оркестъра от потъналия „Титаник“ държал цигулката си. Стойността на лота на предстоящия аукцион е между 126 и 151 хиляди долара.  

По данни на очевидци, по време на драматичното корабокрушение Уолъс Хартли и седем негови колеги музиканти изнесли на палубата на потъващия плавателен съд последен концерт, изпълнявайки весела музика, за да успокоят паникьосаните пасажери. 



Цигулката с калъфа й били открити в прегръдките на загиналия маестро няколко дни след катастрофата в океана. След това калъфът бил пазен известно време от съпругата на Хартли Мария Робинсън, която му била подарила инструмента за годежа им, но след това тя предала реликвата в британския отдел на „Армията на спасението“.

През 40-те години на миналия век цигулката била дадена на учител по музика, но след това инструментът се смятал за изгубен, чак до 2006 г. 

7 години продължила проверката на автентичността му, и след като се убедили в нея, я продали на търг за 1,5 милиона долара.

В последните години калъфът й бил част от частна колекция.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки