УМБАЛ Бургас оборудва със супер модерна апаратура за инвазивна диагностика нова ангиографска зала


УМБАЛ Бургас оборудва със супер модерна апаратура за инвазивна диагностика нова ангиографска зала
09 Април 2024, Вторник


С целево финансиране от здравното министерство е закупена съвременна високоспециализирана система за придобиване, обработка и съхранение на интервенционални образи

Автор: Десант

УМБАЛ Бургас приключва мащабен ремонт на помещения, в които ще се извършва инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Монтажът на апаратурата в новата ангиографска зала, разположена на четвъртия етаж в Отделението по кардиология, вече е започнал.

Когато е напълно готова, ще се сложи край на ежедневното местене на пациентите от и до четвъртия етаж, което ще осигури по-добър комфорт както за тях, така и за персонала, информира д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог и началник на Отделението по кардиология при на-голямата болница в Бургаска област.

С целево финансиране от Министерството на здравеопазването е закупена съвременна високоспециализирана система за придобиване, обработка и съхранение на интервенционални образи, популярна още като „С-рамо“.

Системата включва мобилен рентгенов апарат от най-висок клас, подвижна маса за пациента и командна зала с необходимата компютърна конфигурация. Към момента това е най-новият ангиографски апарат в Бургас и региона, от реномиран японски производител.

С подобна апаратура са оборудвани залите във водещите кардиологични клиники в Европа и света. Тя ще се използва за инвазивна диагностика и за различни интервенции за лечение на съдовете – стентирания, катетризации, поставяне на пейсмейкъри.

Апаратурата съчетава последните виждания за бъдещето на инвазивната кардиология в помощ на най-добрите и съвременни методи за лечение на заболявания като исхемична болест на сърцето, клапни заболявания, периферна артериална болест (вкл. каротидни, бъбречни артерии и др.). Благодарение на ясния образ кардиолозите могат да вземат решения в реално време, да прилагат иновативни подходи и щадящи пациента подходи.

Едно от най-големите предимства на апарата са по-ниските дози на облъчване на пациента, които могат да се проследяват включително в реално време.

Досегашната ангиографска зала вече ще бъде използвана само от Клиниката по съдова хирургия. Двете отделения съвместяваха графика си, което водеше до сложно планиране, изчакване и стресови ситуации, особени при спешни случаи, уточняват от лечебното заведение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки