Климатичните изменения може да променят времето


Климатичните изменения може да променят времето
08 Април 2024, Понеделник


Това може да наложи в бъдеще да се добавят отрицателни допълнителни секунди към универсалното вреве

Автор: Десант

По целия свят за унификация в световен мащаб се използва координираното универсално време (UTC) с цел опростяване на общуването, навигацията, научните изследвания, търговията и пр. То се определя с помощта на приблизително 450 атомни часовника, високопрецизни устройства, които използват за измерване колебанията на атомите. 

Само че UTC не съвпада с астрономическото време, базирано на въртенето на Земята. То е малко по-дълго от определеното от атомните часовници поради разликите в скоростта и неравномерното въртене на планетата, предизвикано от различни фактори.

За компенсация на това, на всеки няколко години към UTC ке добавят няколко секунди, за да се синхронизира с астрономическото време.

Според изследванията на учени, въртенето на Земята се забавя заради топенето на полярните ледове в резултат на промените в климата. Това може да наложи в бъдеще дори да се добавят отрицателни допълнителни секунди към универсалното вреве.

Въпросните промени  могат да доведат до несъответствия в глобалното време, оказвайки негативно влияние върху работата на компютърните и телекомуникационни системи. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки