Имотите в чужбина трябва да се декларират до края на април


Имотите в чужбина трябва да се декларират до края на април
04 Април 2024, Четвъртък


НАП разполага с данни за недвижимото имуществото на наши сънародници зад граница, както и за доходи от отдаването им под наем

Автор: Десант

Националната агенция за приходите (НАП) напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ до 30 април.

Приходната агенция разполага с данни за недвижимото имуществото на наши сънародници зад граница, както и за доходи от отдаването им под наем. Тази информация се получава ежегодно в НАП по линия на автоматичния обмен с държавите членки на ЕС, след което се анализира и съпоставя с подадените от сънародниците ни декларации и обявените в тях данни.

В случай че бъдат установени несъответствия или липса на подадена декларация, от приходната агенция дават възможност на физическите лица да коригират формулярите си и да обявят имуществото си в чужбина и доходите си от отдаването му под наем. Ако въпреки това, необходимите корекциите не бъдат направени и пропуските не са отстранени, спрямо некоректните лица ще бъде образувано контролно производство.

„Автоматичният обмен на информация е важен инструмент, който приходната агенция използва за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения. Преди да започнем с контролните мерки, ние информираме гражданите за допуснатите пропуски и несъответствия и ги приканваме да ги отстранят. Смятаме, че този партньорски подход е много ефективен и води до коригиране на поведението на данъкоплатците и все по-висок ръст на гражданите и фирмите, които коректно спазват данъчно-осигурителното законодателство“, посочва зам. изпълнителният директор на НАП Георги Димов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки