Невиждани досега в България животни вече правят компания на останалите екзотични обитатели на зоопарк Бургас


Невиждани досега в България животни вече правят компания на останалите екзотични обитатели на зоопарк Бургас
Снимки: Авторът
03 Април 2024, Сряда


Броненосците Артър и София се чувстват прекрасно край морето

Автор: Елеонора Дъбова

Двойка броненосци на година и половина – Артър и София, пристигнаха в Бургас със специализиран транспорт и вече са настанени в своя нов дом. В зоопарка в морския град те се чувстват отлично и проявяват голям апетит. Посетителите са много впечатлени от интересните и редки животни, които могат да се видят в малко зоопаркове по света.

Представителите на фауната от този вид са сложни за отглеждане, тъй като се нуждаят от специфична храна, определена температура и влажност на въздуха.



Броненосците са плацентни бозайници, които притежават жилава вкостенена броня. Тя е изградена от множество еластични пояси, които поради своята разтегливост улесняват придвижването им.

Интересното е, че това са единствените животни на планетата, които раждат по 2 или 4 малки, които са винаги винаги от един пол – или мъжки, или женски. Появяват се на бял свят с мека броня, която само след няколко часа се втвърдява и превръща в здрав щит.

Втората забележителност е, че броненосецът е единственият бозайник с непостоянен брой зъби. Те са слаби, без корен и броят им се колебае до 100. Даже при различните индивиди от един и същ вид броят на зъбите никога не е еднакъв.

Дължината на различните видове броненосци е от петдесет сантиметра до метър и половина заедно с опашката. А нокти са най-силното им оръжие. С тях те могат лесно да изкопаят дупки и в най-здравия термитник, защото термитите са им любима храна.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки