Министерството на земеделието с програма за регионални и местни продукти в подкрепа на производителите


Министерството на земеделието с програма за регионални и местни продукти в подкрепа на производителите
Снимката е илюстративна. Източник: rodnoto.bg
29 Октомври 2021, Петък


С нея се цели остойностяване на стоките на стопаните и засилване на връзката в общностите, в които се произвеждат

Автор: Десант

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) разработва Програма за регионални и местни продукти, която ще подпомогне развитието на производителите и икономиката в районите. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на 8-та Национална конференция „Достъп до добра храна", съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Събев обясни, че с програмата се цели остойностяване на стоките на стопаните и засилване на връзката в общностите, в които се произвеждат, което по думите му води до повишаване на икономическите дейности в районите.

„По отношение на туризма, в програмата е предвидена мярка за подобряване на взаимодействието между местните производители на земеделски продукти, храни и напитки с туристическия бранш", обясни заместник-министърът. И уточни, че се предвижда те да бъдат популяризирани чрез различни активности, използвайки и най-новите технологии.

„Производителите, преминали успешно процедурата, имат право да използват единно европейско лого, което е разпознаваемо и е гарант за качество и произход", обясни още Георги Събев.

От МЗХГ посочват, че в регистъра е момента има 1564 селскостопански продукти, 1626 вина, 255 са спиртни продукти и 66 храни с традиционно специфичен характер. Досега има включени осем българските храни, 54 родни вина и 12 ракии, като има и продукти в процедура.

Заместник-министърът подчерта, че предимството от продуктите, регистрирани по схемите за качество, са, че те подпомагат напредъка на местната икономика и развитието на селските райони.

„Имаме и няколко инициативи, насочени към подкрепа на родните производители и създаване на възможно най-добри условия на достъп до техните продукти на пазара, включително чрез стимулиране на късите вериги на доставки", информира още заместник-министърът.

Той уточнява, че едно от успешните начинания в тази посока са схемите „Училищен плод" и „Училищно мляко". През настоящата учебна година над 430 хиляди деца в 3366 учебни заведения получават плодове, зеленчуци, мед и мляко по тези схеми, допълват от МЗХГ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки