Световна класация сочи, че България е намалила през 2021 г. своята дигитална конкурентоспособност


Световна класация сочи, че България е намалила през 2021 г. своята дигитална конкурентоспособност
01 Октомври 2021, Петък


Въпреки че се наблюдава спад в общото представяне на страната ни, тя заема предни позиции по отношение на някои от подкритериите на проучването на World Digital Competitiveness Ranking

Автор: Десант

Българска търговско-промишлена палата продължава партньорството си с Института за развитие на мениджмънта (IMD) с участието си във второ проучване за годината, свързано с дигиталната конкурентоспособност.

Дигиталната класация е част от 30-годишното изследване на Центъра за конкурентоспособност на Института за развитие на мениджмънта. Тя измерва и проследява относителната икономическа конкурентоспособност на повече от 60 водещи икономики, оценявайки капацитета на една държава да възприема и изследва цифрови технологии, водещи до трансформация в бизнес моделите, правителствените практики и обществото като цяло.

Класацията се състои от три фактора, а именно: знание, технологии  и бъдеща готовност.

През 2021 г. САЩ оглавява класацията на IMD ​​за дигитална конкурентоспособност за четвърта поредна година, заедно с бързо нарастване в представянето на Япония, Южна Корея и Тайван, a Китай е повишила своята позиция в класацията с 15 места.

Три важни резултата са идентифицирани в тазгодишното издание на доклада за дигитална конкурентоспособност. Страните, които изглежда са се представили по -добре, са тези, които са успели да постигнат добри позиции в критерия за бъдеща готовност, тоест са гъвкави и са готови да интегрират ИТ технологиите в ежедневната си практика.

Освен това, водещите икономики се характеризират със силно представяне в обучението и образованието. Прави впечатление, че водещите икономики имат способността да разпределят капитала между образованието и разработването на нови технологии.

Тазгодишните резултати поставят България на 52-ро място от общо 64 държави, като се отчита не малък спад от 7 позиции спрямо 2020 г., когато страната ни заема 45-то място. 

При България се наблюдава спад в проучването за дигитална конкурентоспособност за 2021г. и в трите основни фактора и в осем от деветте подкритерия, а именно: таланти, обучение и образование, научна концентрация, капитал, технологична рамка, адаптивни нагласи, бизнес пъргавина и ИТ интеграция.

Въпреки че се наблюдава спад в общото представяне на България, страната заема предни позиции по отношение на някои от подкритериите.

Институтът за развитие на мениджмънта (IMD) е швейцарска независима академична институция, основана преди 75 години. В продължение на девет години, той е класиран в Топ 3 на годишното глобално класиране на Executive Education на FT. Основната му цел е да развие лидери, желаещи да променят организациите и да допринесат за просперитет на обществото.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки