Ваксините предпазват от тежко протичане на Ковид-19 и смърт


Ваксините предпазват от тежко протичане на Ковид-19 и смърт
30 Юли 2021, Петък


Дори най-обикновените маски дават защита от коронавируса, категорични са специалистите

Автор: Десант

Разработените до момента ваксини работят добре и срещу другите варианти на вируса, съобщиха за пореден път от Министерството на здравеопазването.

Ваксинирането на всички в световен мащаб е необходимо, за да се спре разпространението на вируса, се посочва още в съобщението на ведомството.

От там подчертават, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, от хоспитализация и смърт. Ваксинираните биха могли да се заразят с COVID-19, но при тях заболяването ще премине с възпалено гърло и главоболие.

Една от мутациите на доскоро наричания южноафрикански щам намалява защитата на антителата, образувани след заразяване с COVID-19 и след ваксинация. Освен това хората са изморени от социалните мерки и все по-рядко ги спазват. Това е основание вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не изглежда да е близо, се посочват още от МЗ.

Много държави по света са създали мащабни системи за геномно наблюдение, за да разберат как вирусът SARS-CoV-2 мутира. Мутациите ще продължават да бъдат идентифицирани и страните трябва да са готови да ги контролират в рамките на усилията за овладяване на пандемията.

Учените от Южна Африка са създали система за наблюдение, базирана на систематичен и регионален подход, чиято цел е да се види как вирусът мутира. Те са открили внезапни промени в мутационния модел на вируса - не единични промени, а множество промени в шипчестия протеин.

„Вирусът очевидно ще остане с нас, трябва да свикнем с него", заяви тази сутрин в ефира на БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Дори най-обикновените маски дават защита от коронавируса, макар и не 100-процентова, и допринасят изключително много да се ограничи разпространението на вируса", напомни тя и подчерта, че е много важно маските да се сменят.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анти-румънски активист
30.07.2021 10:55:53
0
0
VIRGIL COMAN, premiu postum pentru contributia la cunoasterea istoriei romanilor sud-dunăreni

https://rgnpress.ro/2021/07/30/virgil-coman-premiu-postum-pentru-contributia-la-cunoasterea-istoriei-romanilor-sud-dunareni/

Огромни тъпотии от румънски "историк" покойник Вирджил Коман (=Куманинът в превод)
"В началото на Средновековието, източният римски свят ("римлянщина") имаше като разположение част от Австрия, Унгария, Румъния (само част от Румъния!!!), а и цялата територия на България (????) и бивша Югославия
Бележка моя: южна България беше гръцка или продължаваше да е нито латино-езична, нито гърко-езична, а тракийско-езична) обаче Черноморието (даже и северно от линия на Иречек) беше гръцко.
Между 6-10 столетия цялата тази територия от римска става румънска (от латино-езична става румъно-езична)!!!!
Бележка моя: Част от Австрия би е румънска територия, открадната от австрийците, според този "историк"!!!!
Словения, Хърватия също!!!
Никога не е имало далматски език или друг балкано-романски език, освен румънски!!!!
Този друг балкано-романски език е източник на много от романските думи в албански!
Твърде малко далматски думи има в албански, има и румънски, и латински обаче и романски от неизвестен романски език (изчезнал много преди далматския)
Нямало значение това че най-старите топоними в Добруджа с или български (славянски от бг. род), или с български фонетизъм (посредничество), например древните Дуросторум (Дръстър, на "румънски" Дырстор от среднобългарски, вместо "Дурустор" както би следвало да е ако произхождаше пряко от латински език (като наследство)!!!!!!
Ако румънците бяха обитавали Добруджа преди славяните от бг. род защо тогава те използват древни топоними с български фонетизъм (друг пример Хыршова от древното име Карсиум)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки