Бутилираните води имат най-нисък екологичен отпечатък


Бутилираните води имат най-нисък екологичен отпечатък
Снимката е илюстративна
27 Юли 2021, Вторник


Те в най-малка степен застрашават биоразнообразието и генерират най-малко вредни отпадъци

Автор: Десант

Проучване на Асоциацията на водите от естествени източници (Natural source waters association), базирана в Лондон, сравни пет основни категории безалкохолни напитки. Докладът с данни за 2020 г. показва, че бутилираната вода (минерална, изворна и трапезна) се отличава с най-нисък екологичен отпечатък спрямо останалите основни категории напитки без алкохол на пазара.

Именно водите носят минимален екологичен риск заради ниските въглеродни емисии и нисък воден отпечатък; защото в най-малка степен застрашават биоразнообразието и генерират най-малко вредни отпадъци.

Проучването сравнява пет категории напитки:

·         бутилирани води от естествени източници – негазирани и естествено газирани натурални минерални води, изворни води и бутилирани трапезни води;

·         газирани безалкохолни напитки;

·         плодови напитки;

·         100% плодови сокове и смутита;

·         млечни напитки.

За оценка на отпечатъка върху околната среда на разглежданите групи продукти са избрани критериите за енергийното потребление при производството и транспорта на напитките, разходът на вода и въглеродният отпечатък на съставките, влиянието на производствата върху биоразнообразието, както и за генерирането на замърсяващи отпадъци.

Оказва се, че добавянето на захар към напитките например (наред с изразходваната енергия за производство и транспорт) играе съществена роля за въздействието върху околната среда, тъй като самото производство на захар е с висок въглероден отпечатък. А бутилираните води не съдържат захар.

Анализът на данните за 2020 г. показва и какво е отражението на разглежданите категории напитки върху биологичното разнообразие. Заради съдържанието на плодове и захар повечето категории (при своето производство) създават риск от ерозия на почвите, както и от загуба на биоразнообразие вследствие на тенденцията към развитие на монокултурно земеделие.

Съдържанието на мляко е свързано със завишен риск от влошаване качеството на почвите и водите заради неправилно боравене с естествени и изкуствени торове или прекомерна паша.

Добавянето на фосфорна киселина в торовете може да има отрицателен ефект върху качеството на водата и водните организми. В категорията на бутилираните води тези рискове не съществуват.

В голяма степен това се отнася и до отрицателния ефект върху околната среда вследствие на генерирането на отпадъци при производството. Неправилното изхвърляне на остатъци от плодове (без компостиране), както и на меласа при производството на захар не допринасят за нисък екологичен отпечатък при повечето напитки.

Производството на повечето от тези продукти може да доведе и до замърсяване на водите. Данните от Обединеното кралство показват, че и по отношение на генерирането на отпадъци при производството бутилираните води са най-ниско рискови.

Източниците на данните в доклада са правителствени и неправителствени организации, компании-производители, както и редица научни публикации от Обединеното кралство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки