Димитър Аврамов: Идва нов политически хаос, изграден върху невежеството и арогантността на един човек


Димитър Аврамов: Идва нов политически хаос, изграден върху невежеството и арогантността на един човек
12 Юли 2021, Понеделник


В политиката опитът да правиш всичко както ти хрумне, без да се съобразяваш с останалите, като игнорираш процедурите е аналог на поведението на вируса, категоричен е политическият коментатор

Автор: Димитър Аврамов

Изненадващите ходове често са успешни в политиката. Не изненадващо тъпите обаче! Провокацията на ИТН да предложат кабинет (без значение на състава му) преди ЦИК да обяви официалните резултати от изборите е от последните. Също така е изключително невъзпитан акт, който казва всичко за политическия манталитет на лидера на ИТН.

Първо, най-важният политически акт след парламентарни избори задължително е конституирането на парламента. Затова им викат "парламентарни"! Конституирането на парламента е на дневен ред, то е важния политически акт! Парламентът избира правителството! Той определя политиката му, той го контролира. Проектите за правителство са второстепенни спрямо парламента!

Второ, да предлагаш правителство преди официално да си обявен за победител е неадекватно!

Особено неадекватно е когато се очаква да имаш по-малко от 70 депутати от 120 необходими. Без мнозинство не можеш да формираш каквито и да е политики. Можеш единствено да създаваш смут в системата и хаос. В този смисъл ГЕРБ не са прави в изборното си послание. След създадения от тях институционален хаос, конструиран върху личния авторитет и прищевките на един човек, идва нов политически хаос. Такъв изграден върху невежеството и арогантността на друг човек. Тоест има опит за "хаос в хаоса".

Трето, да предлагаш правителство на малцинството като изключваш априори потенциалните си партньори е действие на "едноличен търговец"... тоест на политическия му еквивалент! Преди 10 години ГЕРБ започна с правителство на малцинството, подкрепено от 116 депутати. Сега ИТН ще има по-малко от 70. Идеята за правителство на малцинството, което има по-малко от 70 депутати, е налудничава! Тя няма да се случи! Няма политическа необходимост за това.

Изваждането на ГЕРБ от централната власт е в голяма степен свършена политическа задача. Не изцяло свършена, но в голяма степен. Следващата стъпка не е обществото ни да се съобразява с приумиците и характеропатията на новоизлюпени политици, чиито претенции надвишават многократно политическата подкрепа, която имат.

Четвърто, смисълът от изваждането на ГЕРБ от управлението бе да променим модела на политическо мислене. Вместо "аз казвам какво ще става" ни е необходимо "постигнахме съгласие и решихме заедно".

Опитът за извиване на ръце на всички останали политически формации е подигравка с хората, които са гласували за тях! Г-н Трифонов бърка сферата на дейност, политическия момент и държавата! Едностранното предлагане на правителство вече сме го преживели. Бойко Борисов го направи през 2009 г. Той дори бе формално възпитан тогава! Изчака конституирането на парламента!

Г-н Трифонов ни обяви едностранно какво ще трябва да търпим според него от собствената си телевизия! Няма нужда да се връщаме повече от едно десетилетие назад. Нямаме нужда от държава за частно ползване!

Разбира се г-н Трифонов може би е умен или има умни съветници. Може би това е тактически ход, с който да настрои всички срещу себе се, предложеното правителство да се провали и така ИТН да се представи като единственото ново и "добро" в родната политика срещу всичко останало "старо" и "лошо". И може би се надяват, че на трети поредни избори ще получат още по-висок изборен резултат.

Ако е така, тази тактика е грешна. Защо ти е да имаш 90 депутати вместо 65, като само за няколко месеца ще си настроил всички срещу себе си с нежеланието си да си партнираш. Освен това имаме хубава народна поговорка "един път стомна за вода, втори път стомна за вода и на третия път стомната се счупила".

В политиката опитът да правиш всичко както ти хрумне, без да се съобразяваш с останалите, като игнорираш процедурите е аналог на поведението на вируса. Най-важното в свободните страни с представителната демокрация, каквато е България, е да не бъде допускано развитие на политически вируси.

Накрая искам да завърша този силно критичен за ИТН и г-н Слави Трифонов текст с пожеланието да не съм прав, да не съм разбрал добрите им намерения. Надявам се да не заменяме хаоса на ГЕРБ, с този на ИТН! За съжаление обаче пътят към ада е покрит с добри намерения.

*Заглавието е на редакцията

Източникoffnews.bg


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки