След протестите на патриотите: Прокуратурата пита КЕВР за увеличението на цените на тока и парното


След протестите на патриотите: Прокуратурата пита КЕВР за увеличението на цените на тока и парното
06 Юли 2021, Вторник




Автор: Десант

"Ние, „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“, приветстваме решението на Върховната административна прокуратура (ВАП) да образува преписка по публикации в медиите, свързани със скандалното увеличение на тока и парното в цялата страна." Това се казва в писмо до медиите от патриотичната коалиция между трите партии ВМРО, Воля и НФСБ.

Еко пълният текст на писмото:

"Ние бяхме единствената политическа формация, която повдигна темата публично, активно протестира пред КЕВР, а после и в цялата страна срещу шоковото поскъпване на тока и парното. Новите цени ще доведат до крайна бедност стотици хиляди българи, ще ограничат тотално семейния бюджет на работещите, ще изправят хиляди пред въпроса за физическо оцеляване! И то в условията на здравна и икономическа криза, в навечерието на нова ковид вълна!

За нас е крайно време да се спре ограбването на обикновените хора от картелите и монополите! Няма да допуснем спекулата и инфлацията да завладеят страната. Затова заявихме, че като влезем в 46-то Народно събрание, ще отменим това скандално решение на КЕВР!

В съобщението на прокуратурата се казва още, че публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

От прокуратурата са констатирали, че покачването на цените за топлинна енергия е в противоречие и със Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите.

Припомняме, че на 1 юли след решение на КЕВР, цените на тока за битови нужди скочиха средно с 4,40%, като за София е 5,57%. Цената на парното се повиши средно с 16,23%, за София с над 20%. Завишена е и цената на природния газ.

ВАП ангажира председателя на КЕВР Иван Иванов да даде обяснение в най-кратък срок заради големия обществен интерес. От КЕВР заявиха, че ще отговорят на всички поставени въпроси в законоустановения ред. 

Държавното обвинение ще прецени след анализ дали да има последващи действия."


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки