Кандидати за депутати от листата на „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ посетиха археологическия музей в Бургас


Кандидати за депутати от листата на „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ посетиха археологическия музей в Бургас
02 Юли 2021, Петък


Те обърнаха особено внимание на гостуващата изложба в музея „Среброто на траките“

Автор: Силвия Горанова

Бургас има древна история. Частици от нея са събирани десетилетия наред в археологическия музей на морския град. Богатата сбирка предизвика заслужено интереса на „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“.

Кандидатите за народни представители на патриотичната коалиция Христиан Митев, Боян Дяков, Йорданка Лазаринова и Марияна Лефтерова обърнаха особено внимание на гостуващата изложба в музея „Среброто на траките“, която включва най-елитните сребърни произведения на тракийското ювелирно изкуство от V – I в. пр. Хр., съхранявана във фонда на Националния археологически институт с музей при БАН. 

"Това, което ме впечатли изключително много е прецизността, с която са изработени накитите в експозицията", сподели впечатленията си Боян Дяков.

"Експозицията в музея е поредното доказателство за древната ни българска история, с която трябва да се гордеем и да съхраним", добави Йорданка Лазаринова.

"Това е част от националното културно-историческо наследство, което сме длъжни да опазим. За него трябва да се полагат повече грижи от страна на държавата, като започнем от финансирането на археологическите разкопки, преминем през тяхното експониране и, разбира се, го свържем с културно-историческия туризъм. Не на последно място е финансирането на подобни продукти, които да бъдат предлагани на туристическия пазар, така че те да имат и добавена стойност. В тази връзка можем само да адмирираме усилията, които виждаме, че тук се полагат от бургаския археологически музей - за съхраняване и представяне на това безценно културно-историческо наследство", коментира водачът на листата на "Българските патриоти" в Бургас Христиан Митев. 

"Поздравявам музейните работници за добрата подредба на експозицията, както и за гостуващата изложба, която представлява изключителен интерес за всеки, изкушен от историята. Призовавам жителите и гостите на Бургас да я разгледат. Заслужава си", отправи апел Марияна Лефтерова.

Гостите на музея разгледаха и последните находки, открити при археологическите проучвания на нос Чироза до бургаския квартал Крайморие.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки