„Медиана“: „Българските патриоти“ преминават 4-процентната бариера


„Медиана“: „Българските патриоти“ преминават 4-процентната бариера
Графика: Медиана
16 Юни 2021, Сряда


Те успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации

Автор: Десант

„Българските патриоти“ успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4-процентната бариера. 

Това показват резултатите от изследване на агенция „Медиана“, проведено в периода 10-15 юни с 1008 пълнолетни граждани. Проучването е изследователски проект на агенцията и е реализирано със собствени средства.

ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия парламент. При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“.

ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции), коментират социолозите.

Битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. „Има такъв народ“ изпреварва с около 3% основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции, сочи проучването на „Медиана“.

Отчита се обаче, че ​избирателите на „Има такъв народ“ са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60% планират да ходят на море. Така че социолозите не се наемат да прогнозират уверено доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали младежкият електорат няма да предпочетат нещо по-приятно.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки