Във Велико Търново вече има паметник на Колю Фичето


Във Велико Търново вече има паметник на Колю Фичето
Снимка: Община Велико Търново
14 Юни 2021, Понеделник


Монументът се намира до гроба на най-известния български строител в парк „Дружба“ и наподобява параклис с чешма в центъра

Автор: Десант

В края на миналата седмица в старопрестолно Велико Търново бе открит паметник, увековечаващ делото на Уста Колю Фичето и всички стари майстори.

Монументът се намира до гроба на най-известния български строител в парк „Дружба“ и наподобява параклис с чешма в центъра.

Инициативата е на Сдружение „За старите зидари“ с председател Красимир Георгиев, а вдъхновител е журналистът и писател Румен Василев.

Мемориалът е изработен от скулптора Денислав Сираков по проект на арх. Драгомир Йосифов и съчетава някои от най-известните елементи, които майстор Колю Фичето използва при градежа на мостове и сгради.

Над 170 дарители от цяла България са дали своя принос за ирзаботването му. Камъкът е осигурен от председателя на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев, а облагородяването на околното пространство е извършено от фирмата на инж. Любомир Шербетов.

„Самоук и сръчен, с точно око и бърз ум в сметките, последовател на старата българска традиция и същевременно познавач на европейската архитектурна школа. И тези качества наред с прецизността му в избора на материали и говоренето на три езика, са малка част от всичко, което днес трудно можем да открием в една личност. Неслучайно за времето си Колю Фичето е бил считан за един от най-добрите майстори в Дряновския, Габровския и Търновския край. А из цялата страна се е знаело, че там - на север от планината, един скромен и благ човек гради храмове на българщината и следва призваното свише. С откриването на този паметник се продължава делото на майстора в най-великата му задача – да пази паметта и да я съзидава“, каза по време на откриването кметът на Велико Търново Даниел Панов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки