Снежана Галчева: Българите са може би най-духовната нация


Снежана Галчева: Българите са може би най-духовната нация
02 Юни 2021, Сряда


България никога няма да изчезне от картата на света, категорична е българката, която от 22 години живее и работи в Чикаго

Автор: Борис Цветанов

Снежана Галчева е журналист, поет и литературен критик. Завършила е специалност „Българска филология“. Повече от 22 години живее и работи в Чикаго, САЩ. Колумнист със седмична страница за култура и духовност във вестник „България сега“. Авторка на 6 книги, четири от които поетични: „Мигове и вечност“, „Мост към светлината“, „Космични послания“ и „Когато думите не стигат“, както и две в проза: „Като цвете в скалата“, литературен обзор, и „В  десет въпроса“ - публицистика. Лауреат е на международни конкурси в Париж, Франция (2О11 г.), Лече, Италия, (2012 г.). Носител на званието „Народен будител“ (2013 г.).

Снежана Галчева е инициатор за създаване и провеждането на Първият фестивал на българската култура в Чикаго през 2015, 2017 и 2019 г. Организатор е на международния литературен конкурс „Изящното перо“, основател и председател на Салон за българска култура и духовност в Чикаго.

Името й е познато сред сред българската общност в САЩ и Канада с отразяване на обществени и културни събития и участия в проекти на различни културни организации.

Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Дамски литературен салон „Евгения Марс“, София.


- Как изглежда България от 10 000 км и как успяваш да не прекъсваш връзката си с нея?

- Въпреки че 22 години живея извън България, за  мен тя е мястото, в което всяка година с завръщам. Срещам се с различни хора и смятам, че в много отношения мисленето и ценностите са се променили в положителна насока. Формира се едно ново поколение, което търси да очертае нови граници на своите материални и духовни потребности. Тези млади хора разбират, че за да получат нещо от живота, трябва и да допринесат, че са готови да вземат решения и да поемат отговорност. Радвам се, че имаме толкова много хора, за които изкуството е част от живота, част от духовната им същност. Духовнотта ни доближава до онези измерения, в които властват други закони.

- Чикаго е градът с най-много българи - от вероятно 250 000 в Щатите, 150 000 живеят там. Но ти сама писа в свой текст, че зад цифрите стоят хора.

- Да, така е. Чикаго е градът с най-много българи, които живеят извън страната ни. Това е статистика, но зад нея стоят различни хора и съдби, пресичат се житейски пътища. Тук има хора, постигнали успех в бизнеса, представители на различни видове изкуства - музика, поезия, театър, изобразително изкуство и др., и съвсем естествено е да се търсят различни форми за изява и общуване. Някои представители на изкуството са се реализирали професионално, за други е част от духовния им свят. Език, култура, традиции са изконните ценности, които обединяват българите тук.

- У нас много често се натрапва, че българите в чужбина живеят разединени. Но чета български вестници там, а в Чикаго те са три и нямам такова впечатление. Но ти си в кухнята, кажи как е?

- Разбира се, всяко правило си има изключения. В Чикаго има много българи, представители на бизнеса, адвокати, лекари, банкови служители, брокери, такива, които работят в американски компании. Естествено е да се търсят услуги от наши сънародници. Но за сплотеността все пак, повтрям се, имат най-голямо значение организираните културни събития и честванията на българските празници.

Представят се книги на автори, изложби, музикални импресии. Редовни изяви имат четирите фолклорни състави в Чикаго, както и децата от 12-те български училища в града. Огромна е ролята и на медиите - освен трите вестника, имаме няколко електронни сайта, телевизионен и радиоканали, които дават пълна информация за събитията в САЩ, България и по света.Да не забравяме и ролята на българските църкви тук - те са две православни и няколко евангелски молитвени храмове.

Смятам, че  никъде другаде по света българската общност не се чувства толкова близо до родината, както в Чикаго.

- Ти беше организатор и модератор на Първият фестивал на българската култура в САЩ през 2015 г. Две години по-късно го превърна в Салон за българска култура и духовност. Разкажи за идеята и дейността.

- Идеята се породи не само от любов към българската култура и традиции, но и от загриженост за тяхното състояние в чужбина. Поколението, което се ражда и живее извън страната, се отдалечава от тях. Българската културна традиция е жива, но трябва да се подхранва. С учредяването на Салона започна да се говори  за нов модел на възход на българската култура в чужбина. В културните ни прояви взимат участие много творци от други щати, както и от България.

- В последния конкурс „Изящното перо“ взеха участие 308 автори от САЩ, Испания, Гърция, Швеция, Швейцария, ЮАР, дори от Япония - българи на възраст от 14 до 87 години. Очакваш ли по-голям интерес тази година?

- Естествено. Целта на  конкурси като този бе, а той го и доказа, да покаже изяществото на българското слово и уникалността на културните ни традиции. През тази година очакваме още по-голям интерес. Регламента ще обявим през юни.

- А как стои въпросът с връзката с други културни центрове в САЩ, като например Лигата на българските писатели в САЩ и по света, както и с други?

- Салонът поддържа много тесни връзки с Лигата, където членуват много стойностни писатели и поети. Имаме много и разнообразни съвместни изяви. Така е и с други организации. Работата ми с тях ме убеди, че имаме много и стойностни творци, таланти, пред които мога само да замълча. Независимо че се формират в различна социално битова среда, досигат до неотстъпваща на световните постижения по дълбочина на философските,морални и естетически прозрения.

- У нас любима тема на всякакви политици, полиолози, че и врачки е, че България щяла скоро да изчезне от картата на света (или поне етническите българи), като си нямат свой, измислят си за авторитет уж данни я на ЦРУ, я на Мосад. Ти и приятелите ти в Чикаго как гледате на това?
  
- Не е нужно да напомняме, че българите са един от най-древните народи в света. Духовната мощ, родовата и национална памет, която пулсира във вените на поколенията, няма да позволи да се случи нещо подобно. Смятам, че българите са може би най-духовната нация. Тя никога няма да изчезне от картата на света.

- Сега питам душата на поетесата, използвайки нейни думи: какво прави, когато „усети, че светът загрубява и слабост във теб пропълзи“?

 - Ще си позволя да отговоря с думите от едно мое стихотворение:

Когато усетя, че светът загрубява,
отивам при вятъра и го питам
кой го е учил на нежност...
Когато слабост във мен пропълзи,
отивам при морето и го питам
кой го е учил на сила...
Когато ми стане самотно,
отивам при върховете и ги питам
кой ги е учил на мъдрост...

Светът около нас е пълен със сила, красота и мъдрост и трябва да имаме сетива, за да ги открием и да поемем от тяхната енергия.

- Накрая едно пожелание към читателите.

-Един от най-големите философи на Просвещението Георг Фридрих Хегел още през XIX век е казал:  „Народ, който не твори, няма място на тази земя“. Уважаеми читатели, бъдете творци, създавайте както изкуство, така и пишете страниците на собствения си живот. Вие сте единственият му автор.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки