Започва строителството на жп проекти на стойност над 930 млн. лева


Започва строителството на жп проекти на стойност над 930 млн. лева
20 Май 2021, Четвъртък


Ще бъдат модернизирани жп участъците Оризово-Михайлово и Елин Пелин-Вакарел, предстои и изграждането на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив-Бургас

Автор: Десант

Навлизаме в активна фаза на строителство на железопътни проекти на стойност над 930 млн. лева. Това заяви служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева при откриването на Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

„Започва модернизацията на жп участъците Оризово-Михайлово и Елин Пелин-Вакарел, както и изграждането на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив-Бургас“, допълни зам.-министър Андреева. По думите ѝ до дни ще стартира също реконструкцията на гаров комплекс Нова Загора.

„В областта на пътното строителство напредва изграждането на АМ „Струма“ в участъка от Благоевград до Крупник, който включва и тунел „Железница“. Работи се и по изпълнение на мерки за смекчаване на въздействието върху околната среда от бъдещото изграждане на Лот 3.2 на автомагистралата“, коментира Нели Андреева.

Заместник-министърът заяви, че се отчита значителен напредък на проектите във водния сектор и посочи че до края на годината в Русе ще бъде доставена новата драгажна техника, собственост на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“.

Ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 Галина Василева отчете, че разплатените средства по програмата са приблизително 2 млрд. лева, а договореният финансов ресурс възлиза на 3,2 млрд. лева.

Василева обясни, че след изменение на ОПТТИ 2014-2020 за финансиране от програмата е включен участъкът от Драгоман до София на АМ „Европа“.

Промените касаят още намаляване на обхвата на проекта за модернизация на жп линията Елин Пелин – Костенец и включване на два нови проекта в жп сектора – „Модернизация на участък Волуяк-Драгоман“ и „Модернизация на тягови подстанции Варна и Разград и изграждане на тягова подстанция Русе и въвеждане на SCADA“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки