В Благоевград честват 70 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето


В Благоевград честват 70 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето
19 Април 2021, Понеделник


От 19 до 23 април посещенията на къщата-музей на революционера в кв. Вароша ще са безплатни

Автор: Десант

Поредица от събития, посветени на 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето и 145 години от Априлското въстание, организират Община Благоевград, Регионален исторически музей и Пето Средно училище „Георги Измирлиев“

На 19 април в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“  възстановка пресъздаде първите години от живота на революционера в Горна Джумая. Ученици в ролята на екскурзоводи разказаха за героя и за родния му дом.

Същия ден, от 17 ч. във фоайето на сградата на Община Благоевград ще бъде открита изложба, посветена на Априлското въстание от 1876 г.

На 20 април от 11 ч. в  къща „Роден дом на Георги Измирлиев“ ще се проведе музеен урок, посветен на 145 години от Априлското въстание 1876 г.

Тържественото отбелязване на 170 години от рождението на Георги Измирлиев ще започне на 21 април от 10,30 ч. в двора на благоевградското Пето СУ, носещо името на революционера, където ще бъдат положени цветя пред неговия бюст-паметника.

От 11 ч. на площад „Георги Измирлиев“ ще се извърши ритуал по полагане на цветя на бюст-паметника на Горноджумайския апостол, а от 11,30 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“ ще има рецитал и концертна програма на ученици с участието на Регионален клуб „Традиция“. 

На 22 април от 11 ч. в Измирлиевата къща ще бъдзе обявен победителят в ученическия конкурс за информационно табло за къща „Роден дом  на Георги Измирлиев“ и викторина за живота и революционната дейност на Георги Измирлиев.

На  23 април от 11 ч. в Измирлиевата къща щес е проведе ученически конкурс „Духовните измерения и идейното наследство на Георги Измирлиев. Какво е за мен да съм ученик в училището, което има за патрон Горноджумайският апостол Георги Измирлиев“ – рисунка, есе и стихотворение.

От 19 до 23 април посещенията на къщата-музей „Роден дом на Георги Измирлиев“ в кв. Вароша ще са безплатни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки